Foto: PantherMedia / Scanpix
Reisimine
15. veebruar 2015, 07:00

Kuidas spaapuhkusest viimast võtta (3)

Spaapuhkust kavandades võtab pakutavate hoolduste-hoolitsuste ohtrus silme eest kirjuks: nii palju on asju, mida tahaks proovida. Kuidas aga kasutada spaaskäiku nii, et sellest kõige rohkem kasu oleks?

"Esimene asi on see, et isegi nädalalõpupuhkust spaas tuleks ette kavandada vähemalt kuu jagu," ütleb Pärnu Hedon SPA müügijuht Küllike Tammelaan – see tagab, et kõiki soovitud hoolitsusi on võimalik saada.

"Kindlasti ei tasuks ajakava liiga tihedaks ajada, plaanitud puhkusest ei tohiks kujuneda maraton: ühe nädalalõpu kohta võiks arvestada kahe-kolme hoolitsusega," soovitab Tammelaan.

"Tegelikult oleks maksimaalse tulemuse saamiseks hea, kui kohapeal saaks korraga olla pikemalt kui vaid paar päeva. Paljude hoolitsuste puhul on oluline piisav kordade arv ja hoolitsuste sidumine muu kehalise aktiivsusega, paari päeva peale pole lihtsalt võimalik neid kokku pressida."

Küsi töötajalt nõu ja abi

Milliseid hoolitsusi valida, selle otsustab spaaskäigule seatud eesmärk: kas lähete lihtsalt lõõgastuma, naha sära taastama või hoopis energiasüsti otsima. Tammelaan märgib, et parima tulemuse saamiseks tasub kindlasti broneeringut tehes spaatöötajalt nõu küsida.

"Isikliku paketi kokkupanek ongi tegelikult ideaalvariant, tulemusliku spaapuhkuse eeldus," ütleb müügijuht.

"Kui hoolitsused on valitud just selle kliendi vajadustest lähtuvalt, siis on tal sellest kõige rohkem kasu." Küllike lisab, et väga oluline on protseduuride järjekord. Sealgi kulub ära spaapersonali abi.

"Näiteks veemõnude nautimine tuleks kavandada puhkuse algusesse, sest kui kohe pärast hoolitsust basseini või sauna minna nullib see kehahoolduse tulemuse – toimeained mõjuvad veel kolm-neli tundi pärast hoolitsusest tulekut," õpetab ta.

"Enne massaaži või kehahooldust tasub võtta näiteks vannihoolitsus, mis pehmendab naha ja lõõgastab lihased. Järgmine samm on naha koorimine, et vabastada see surnud rakkudest – ja alles siis massaaž või kehahoolitsus. Siis on tulemus maksimaalne."

Igaühele midagi

Viimsi SPA müügijuht Kaja Siht ütleb, et erinevused selle vahel, mida pakkuda näiteks koduperenaisele ja mida igapäevaselt rasket füüsilist tööd tegevatele inimestele, on üsna olulised. Ühele võib piisata mõnest lõõgastavast hoolitsusest, teine vajab aga parima tulemuse saavutamiseks ka füsioteraapiat või taastusravi.

"Viimaste puhul on enne ravi algust ka arsti konsultatsioon, tema määrab vajalikud protseduurid," selgitab Siht.

"Kusjuures ka füüsilise töö tegijale on kasuks, kui ta saab spaas veeta aega pisut pikemalt, mitte vaid päeva-kaks – lihased ei jõua selle ajaga veel puhkerežiimile häälestudagi."

Väikelaste emad kurdavad sageli, et lapse kõrvalt on raske leida aega iseendaga tegelemiseks. Lahendust on Viimsis püütud leida sellega, et spaa- ja saunakeskust või ilu- ja tervisekeskust külastada soovivad väikelaste emad saavad lapse (alates 3. eluaastast) jätta kaheks tunniks tasuta lastehoidu või valida ka lapsele mõne spaahoolduse: pärlivanni, näo ja kätehoolduse või imikute ja väikelaste massaaži.

Tartu Dorpat SPAs on lastele mullivannist, 20minutilisest massaažist ja soolakambrist koosnev pakett – samal ajal, kui ema mõnel meelepärasel hooldusel viibib, saab ka laps spaaelamuse, ütleb Dorpat SPA turundusassistent Kätlin Unt ja lisab, et soolakamber on väikeste lastega klientide seas väga populaarne.

"Soolakambris saab käia nii ühekordse külastusena kui ka kuurina – kümme korda," kirjeldab Unt. "See tugevdab organismi immuunsüsteemi ning annab mõnusa lõõgastunud enesetunde. Lapsedki ei protesti seal sugugi, pigem satuvad mängutuhinasse."

Venitus on vajalik

Kätlin Unt rõhutab, et spaa pole kindlasti vaid iluravi- ja puhkamisvõimalus, sealt saab abi nii mõnegi tervisehäda korral.

"Selja- ja kaelavalu, arvutitööst põhjustatud käe- ja randmevalud, lihaspinged, kroonilised liigesehaigused," loetleb Unt vaevusi, millele spaas leevendust leiab. "Tervisehädade korral eelneb raviprotseduuride paketi koostamisele arsti vastuvõtt, tõsisemate murede korral aitavad lahendust leida oma ala spetsialistid."

Et igasuguseid tõbesid on ennetada oluliselt lihtsam kui ravida, tasub end kehaliselt vormis hoida.

"Seejuures peaksid nii füüsilise töö tegijad kui ka kontoriinimesed rohkem hindama venitusharjutuste mõju kehale," märgib Kätlin Unt.

"Väga paljusid vaevusi saab ennetada, kui teha venitusi päeva jooksul iga paari tunni tagant. Meie füsioterapeudid koostavad harjutuskavu erinevate vaevuste leevendamiseks, neilt saab nõu küsida, milliseid harjutusi täpselt kellelgi vaja oleks ja kuidas neid õigesti teha."

 

Abi vaevuste vastu

  • Pinges selg ja õlavööde, väsinud jalalihased: klassikaline massaaž (osaline või üldmassaaž) – suurepärane viis kehaliseks ja vaimseks lõõgastumiseks.
  • Lihaspinged ja kroonilised liigesehaigused: savisoojendus- ja turbaravi – parandab vereringet, lõõgastab lihaseid, kiirendab krooniliste põletike paranemist.
  • Selja-, kaela- ja närvivalu, stress: vesiravi (massaaživann, meresoolavann, veealune massaaž jm) – parandab vereringet ja lihastoonust, kahandab liigset pinget.
  • Käe- ja randmevalu: soe parafiinihooldus – parandab vere-varustust, pehmendab nahka, vähendab lihaspinget.

Allikas: Dorpat SPA