Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
25. jaanuar 2015, 17:47

Lugu ilmus esmakordselt 2012. aasta jaanuari Tervis Plussis.

Õli, teie hiilgus

Juba vanad kreeklased õlitasid end pärast staadioniringe sisse ja kui vaja, kaabiti oliiviõli abil ihult maha ka mustus ja higi.

Gurmeeilmas tähtsalt troonivad taimeõlid on ka ilumaailmas päevakorda kerkinud ja töö iluõlide arenduse vallas jätkub hoogsalt. Pole ka mingi ime – õlide antioksüdatiivne toime ehk vitamiinide, karotenoidide ja fütosteroolide orkester hoiab naha-, küünte- ja juukseniiskuse täpselt parajas tasakaalus, mikroelemendid aga toidavad ja kaitsevad.

Teatud rasvhapete kaasabil suudab osa õlidest väga sügavale imenduda, toetades sedasi naha loomulikke kaitsefunktsioone ja pannes aluse korralikule noorenduskuurile.

Õilsad õlišeigid

Tänu õlide erisugustele omadustele leiab iga naha- ja juuksetüüp endale sobiva, kartmata pooride ummistumist või pannkoogiläiget. Väärt õlide hulk on meeldivalt suur.

Ilutööstuse liider on magusmandliõli, mis leevendab ärritusi ja on nii leebetoimeline, et seda peetakse isegi imikuile sobivaks. Mandliõli on ideaalne massaažiks, sest soojendab lihaseid ja lisab nahale elastsust, ka toidab ta kuiva ja küpset näonahka tänu suurele rasvhappesisaldusele.

Võid lisada paar tilka oma päevakreemi sisse või kasutada õli näol puhtal kujul, kuna see imendub tänu palmitiinhappele väga kergesti. Kuivad ja rabedad küüned? Ikka aitab mandliõli. Erakordselt ahvatlevalt lõhnab L’Occitane’i mandlisarja õli Amande Supple.

Juuksedki lõikavad mandlist kasu, sest õli niisutab karvanääpsu ja ennetab juuksekadu. Juuksemaski tegemiseks hoia õli enne pesu umbes 10 minutit peas. Aga tõsisemaks tervenduskuuriks jäta 1–2 supilusikatäit õli kaheks tunniks pähe. Termoefekti tekitamiseks tõmba maskile kilest vannimüts peale ja sellele seo omakorda rätik.

Berberi imelaps

Patt oleks mainimata jätta viimaste aegade ilumaailma hitti, Maroko päritolu pähklimaitselist argaaniaõli. Ka see neste silub peenikesi jooni nahal ja võtmesõnaks on siin uuendamine.

Võimsa UV-kaitsega antioksüdandina sisaldab argaaniaõli rikkalikult vitamiine ja looduslikke elemente, mis võitlevad nii vabade radikaalide vastu kui ka takistavad kõikvõimalikke keskkonnast pärit agressoreid. Ühtlasi elustab õli kõikvõimalike kemikaalidega sahmerdamise tõttu jõetuks muutunud kräsupäid ning elektergi võetakse juustest välja, tänu millele lüheneb juuste kuivamisele ja soenguseadele kuluv aeg.

Nii niisketele kui ka kuivadele juustele tasub määrida Rich Pure Luxury Argani õli. Wella juukseõlis SP Luxe peitub kolm kõige toitvamaks ja rikastavamaks peetavat õli maailmas – argaania-, jojoba- ja mandliõli. Õrn luksuslik eliksiir aitab taastada juuste struktuuri. 

Troopiline irvhammas

Tänu kolmele augule kookosekoores, mis meenutas 16. sajandi Hispaania ja Portugali meresõitjaile irvitavat nägu, hakati vilja cocoseks nimetama. Kookos-õli kõlab üsna kulinaarselt, kuid nii veider kui see tema rammusa välimuse järgi ka paistab, aitab ta tänu oma antimikroobsetele omadustele väga hästi isegi akne korral.

Ka mahendab kookosõli naha ärritust ja kuivust. Piisab juba vähesest soojusest, olgu või oma käte oma, et tahke mass muutuks vedelaks kullaks (ning seda ta tõepoolest on!), pannes naha kiirgama ja muutes selle siidiseks. Pane natuke õli küünenahale ja sa näed, milline õrnus vastu vaatab. Loomulikult taastab see kuivade juuste läike ja sära. Rapunzel Kokosfett Mild on tõesti ehtne iluõli.

Kõrbetaim ho-ho-ba

Kes on kunagi proovinud ise ilutegija olla ja aineid kokku miksida, sellele on jojoba retseptidest vana tuttav. Jojobaoast saadud vedela vaha abil on kerge luua endalgi midagi eheda kreemi taolist, sest see annab tugeva konsistentsi.

Ilutööstuses hinnatakse jojobaõli aga eelkõige seepärast, et see ei rääsu ega oksüdeeru aja jooksul. Pealegi niisutab jojoba suurepäralt ja aitab ka päikesepõletuse korral, olles paljude päikesekreemide koostisosa. Pärineb ta ju ikkagi Arizona kõrbealadelt.

Kuna jojobaõli on märkimisväärselt sarnane naha enda toodetava rasuga ning takistab põletiku teket, abistab see ka rasust ja ebapuhast nahka. Katkistele küüntele ja kuivadele juustele pakub ta samuti kaitset. Joico juustesse-jäetav palsam Moisture Recovery jojobaga harutab pusadki sinu eest lahti.

Seesam, avane!

Üht vanemat ja rasvarikkamat kultuurtaime, Aafrikast pärit seesamit, tarvitatakse ajurvedas laialdaselt nii välisteks kui ka sisemisteks puhastuskuurideks. See õli imendub kergesti, annab sametise kaitse ja hoiab nahka kuivamise eest. Ka beebidele on seesamiõli igati meeltmööda.

E-vitamiini sisaldav seesamiõli muudab jalad siidpehmeks! Tee õhtul soo-jendatud õliga massaaži ja jäta see 20 minutiks peale. Kaval on tõmmata bambusesokid otsa. Ülejäägid eemalda niiske käterätiga. Seesami- ja mandliõli sisaldav Darphin Intense Nourishing Satin Nectar on tõeline nauding ja heategu iseendale.

Aborigeenide pähklikuninganna

Üliandeka makadaamiaõli rasvhapped on keha omadega ülimalt sarnased. Õli teeb naha vastupidavamaks, silub isegi kahjustusi ja vähendab sarvestumist. Ka silub ta eeskujulikult kortsukesi. Makadaamiaõli imendub täielikult ja jätab naha sametpehmeks, ilma et tekiks rasvast läikivat tunnet. Talviselt kuiva ja lõhenevat küüneplaati tasub samuti äärtest pehmendada. Kui nahk on pehme, on ka küüned tugevamad.

Juustele saad teha makadaamiaõlikuuri, millest võidavad eriti katkised ja kuivad otsad. Macadamia Natural Oil Flawlessi makadaamia- ja argaaniaõli kooslus suudab ühtaegu nii puhastada kui ka niisutada. Pärast kasutamist on juuksed valmis soengusse sättimiseks.

Kuivõlide võidukäik

Viimasel ajal võib kõnelda juba kehaõlide buumist ja eriliselt armastatud on kuivõlid. Mida rohkem leidub õlis küllastamata rasvhappeid, seda kiiremini see õhus kuivab. Kuivõli kasuks räägib see, et pärast protseduuri võib end rahulikult riidesse panna, rõivaid õlilaikudega üle külvamata. Isegi ihupiimadele tehakse imendumiskiiruses silmad ette.

Pealegi on enamik kuivõlidest head nii näole, kehale kui ka juustele. Paar õlitilka mõjub kui seerum ja külmaga rõõmustab nahk selle üle eriti.

Kui hiilgusest üksi väheks jääb, võid kirkust lisada Attirance’i luksusliku kullasäraga kuivõli abil, kus kolme loodusliku õli poputusele paneb i-täpi kaaviar.

Eksootikast ei saa meil õlide puhul kunagi küll, seepärast olgu nimetatud ka sellised pähkliõlid nagu maruula, moringa või kukui, mida sisaldavad The Body Shopi kehaõlid. Tänu kergele tekstuurile võib neid kasutada koos tavalise niisutajaga. Peaasi, et lõpptulemus oleks veenev!