Petukirja stiilinäideFoto: Ekraanitõmmis
Tehnika
8. jaanuar 2015, 10:44

ETTEVAATUST: küberkelmid on eesti keele ära õppinud (17)

Eesti keel meid enam ei kaitse. Viimastel nädalatel on tulnud paljude Eesti inimeste postkastidesse e-kirjad, milles reisil viibiv sõber, sugulane või lihtsalt tuttav kurdab soravas eesti keels, et tema pass ja krediitkaart on varastatud ning palub saata raha lennupiletite ja hotelli eest tasumiseks.

Tegelikult on kirja saatnud inimesega on kõik korras ning sellist kirja tema läkitanud pole: pahaaimamatult rahamangujaks sattunud inimese meilikonto on kaaperdatud, selgitas Riigi Infosüsteemi Amet.

Praegu levivate petukirjade tunnused võivad olla järgmised: kiri on saadetud Gmaili aadressilt, sõnum on kirjutatud küllaltki soravas eesti keeles, kirjale vastamiseks (reply-to) on ülevõetud konto omaniku meiliaadressi järgi loodud Yahoo-aadress, seda ilmselt juhuks, kui omanik peaks oma konto operatsiooni käigus “tagasi võtma”, sündmuse asukoht, küsitav summa ja rahaedastamisteenuse nimi varieeruvad.

Mida peaks tegema ülevõetud Google’i konto omanik?

Näpunäited konto taastamiseks leiab SIIT ja kindlasti tuleks juhtumist informeerida politseid, sest ei või iial teada, millised pahategusid ülevõetud meilikonto abil toime pannakse. Samuti on iga infokild abiks uurimisel. Politseid saab teavitada ka elektrooniliselt.

Kui sinu postkasti jõudis sarnane kiri, siis ülimalt suure tõenäosusega on tegemist pettusega. Ära vasta kirjale. Igaks juhuks võid kirja saatnud inimesega võtta ühendust telefoni teel, võib-olla pole ta veel kuulnud, et tema kontosse on sisse murtud.

Võid vaadata ka kirja saatja suhtlusvõrgustiku kontot – mõned inimesed on oma konto kaaperdamisest seal teada andnud.

Kui oled väidetavale varguse ohvrile siiski raha saatnud, pöördu politseisse. Uurimise tarbeks hoia alles kirjad, mida vahetasid kurjategija(te)ga.

Kuidas ennast selliste juhtumite eest kaitsta?

Kindlasti peaks Google’i konto seadetes olema kirjas taastamise e-posti-aadress, telefoninumber ning salaküsimus. Sealtsamast saab tutvuda ka hiljutiste toimingutega oma kontol. Google pakub konto ülevõtmise kaitseks kaheastmelist kinnitamist sisselogimisel – nii parooli kui ka telefoniga.

Täpsemalt saab Google kaheastmelise kinnitamise kohta eesti keeles lugeda aadressilt ja kui oled oma meilikonto pärast mures, saad Gmaili teenuses kiiresti infot viimase tegevuse kohta, kui klõpsad ekraani paremas allnurgas oleval lingil “Üksikasjad”.