Massaaž: Kui enamasti pakutakse lihtsalt lõõgastavat protseduuri, siis mõni hotell on välja töötanud spetsiaalse lennuväsimuse vastase mudimise. Foto: AOP
Reisimine
3. jaanuar 2015, 08:00

Kuidas võidelda reisiväsimusega (5)

Paratamatult kaasnevad reisimisega ka viimase hetke plaanimuudatused, hilinemised ja ümbermängimised. See on üsna väsitav, kuid järgnevaid soovitusi järgides peaks õnnestuma ka pikad reisid üsna vähese närvikuluga üle elada, usub Huffingtonpost.

Püüa kohale jõuda päeva esimeses pooles

Enne kui piletid broneerid, pööra tähelepanu sihtkoha ajale ja vali lendude kellaajad nii, et jõuaksid kohale päeva esimeses pooles: see aitab vähendada lennuväsimust ja tagab, et kohaned uue elurütmiga kõige valutumalt.

Kindlasti on abiks lennuväsimuse vastu väikesed tervislikud suupisted, hästi sobivad proteiinitahvlid: need hoiavad energia- ja veresuhkrutaseme normis ning aitavad vältida kiusatust lennujaamast ebatervislikku ja kallist toitu kaasa haarata. Pista varutoit varakult kohvrisse!

Mullijookidele eelista vett

Oma toidulaua jälgimine on eriti oluline pikkadel reisidel ja just pühade ajal, kui on väga kerge libastuda ja tervislikkus minetada. Toidukordade vahepeal näksi midagi tervislikku, näiteks puuvilja ning joo piisavalt vett, see aitab ülesöömist vältida.

Lennureisi eel ja ajal tasuks loobuda rasvasest ninaesisest, mida on raske seedida: see võib kõhuprobleeme tekitada. Samal põhjusel tuleks vältida mullijooke. Söö ühe suure prae asemel mitu väikest einet. Vali vähesoolased suupisted, see aitab vältida vedelikupuudust, mis on lennukis eriti kerge tekkima. Samal põhjusel tuleks vältida kohvi ja alkoholi ning juua palju vett.

Kasuks tuleb väike uinak

Väljaspool oma voodit võib olla raske isegi tukastada, aga sel juhul on abi näiteks oma padjast, pleierist vaikse muusika kuulamisest või hoopis kõrvatroppidest ja tuduprillidest.

Tee harjumuspärast trenni

Tavapärast energiataset aitab väga hästi säilitada igapäevane füüsiline aktiivsus, seda eriti koos tervisliku toiduga. Kui perega reisides pinged kuhjuma kipuvad, aitab ka üksinda ette võetud jalutuskäik neid maandada ja häid suhteid taastada, boonusena saad värsket õhku ja põletad kaloreid. Paljudes hotellides on ka jõusaal, jalgrattalaenutus ja isegi omad treeninguprogrammid – uuri neid kindlasti.

Proovi valgus- ja aroomiteraapiat

Kui oled kõike eelnimetatut teinud, aga sellegipoolest energiat napib, võid proovida valgusteraapiat. Elu hämaravõitu hotellitoas võib organismile väga kurnavaks muutuda, seepärast lülita sisse kõik laelambid. Eriti hea, kui neis oleksid sinaka valgusega leedpirnid. Kindlasti tasub küsida, kas majutuskoht pakub ka valgusteraapiat.

Abi võib saada ka aroomiteraapiast, mis aitab lõõgastuda, eriti ergastavad on piparmünt ja rosmariin. Mõistagi on ergutav ka kohv, aga kuna sellega kaasneb vedelikupuuduse oht, tuleks iga tassitäie kohvi kohta juua ka üks klaasitäis vett.

Kasuks tuleb massaaž või lõõgastav hooldus

Paljud hotellid pakuvad abi lennuväsimusega võitlejatele, seega küsi julgesti abi! Näiteks tehakse mõnes hotellis just lennuväsimuse vastu massaaži. Aitamaks õigesse päevarütmi loksuda, töötab mõnes USA hotellis isegi unekool, kuid enamasti koosneb hotelli pakutav just lõõgastavatest ja rahustavatest kehahooldustest.