LÄKS ÕNNEKS: Ryanairi reisiga Milanost saabunuile öeldi rahustuseks, et ootamatult maandumisest loobumine testis vaid maandumisraja libedust. Foto: Internet
Eesti uudised
27. detsember 2014, 07:00

Kas Tallinna lennujaam pääses katastroofist? (24)

Ryanairi maandumisloata Boeing 737 pidi Tallinnas lennujaamas kokku põrkama varem maandunud lennukiga, kuid suutis taas õhku tõustes rasket õnnetust vältida.

Juhtum toimus 22. detsembril, kui Ryanairi Milanost saabunud Boeing 737 oleks Tallinna lennujaama maandumisrajal kokku põrganud Tallinna–Helsingi liinil lendava lennufirma Flybe lennukiga.

Nagu kirjutab Helsingin Sanomat, oli Flybe lennuk just saabunud Helsingist ega olnud jõudnud veel maandumisrada vabastada.

Vahetult Flybe lennuki järel maanduda üritanud Ryanairi Boeingu rattad jõudsid juba maandumisrada puudutada, kui sellel tuli taas kohe õhku tõusta ning ohutusse kõrgusesse lennata.

Boeing maandus probleemideta umbes kümme minutit hiljem.

Esmaspäevasest vahejuhtumist Tallinna lennujaamas kirjutas lennuõnnetusi ja ohtlikke olukordi registreeriv veebileht Aviation Herald. Nende sõnul ei olnud Ryanairi lennukil maandumiseks luba, mida on kinnitanud pädevad ametnikud.

Eesti lennundusametnikud on alustanud juhtumi asjaolude uurimist, kirjutab Aviation Herald. Asjatundjate hinnangul oli see katkestatud maandumine, mille põhjustas asjaolu, et lennukikaptenile polnud veel antud maandumisluba ja ta oleks pidanud eeldama ohtu, kirjutab juhtumist Delfi.

Aviation Heraldi juhtumikirjeldust kommenteerinud huviline kinnitab, et Boeingu meeskonna manöövrit võib pidada meisterlikuks, sest oht, et katkestatud maandumise puhul võib lennuki sabaosa maad puudutada, olevat sellel lennukitüübil võrdlemisi suur.

Boeingul Milanost saabunud Mati sõnul teatati üllatunud reisijatele, et katkestatud maandumine võeti ette selleks, et see oli standardprotseduur halbades oludes maandumise testimine.

Seda nn ametlikku versiooni Mati uskuma ei jäänud, kui tunnistab hiljem, kui on juhtumi kohta lisateavet saanud: "Mis ma oskan öelda – sain vist oma jõulukingituse veel enne koju jõudmist kätte!"

Mis tegelikult Tallinna lennujaamas esmaspäeval juhtus ja millised võinuks olla praegu juba rutiinseks vahejuhtumiks liigitatud seiga tõenäolised tagajärjed, selgitab loodetavasti välja uurimine.