Tehnika
21. november 2014, 14:29

Hakake maksma või kasutage vähem! Elisa vähendas nutitelefonidele lubatud andmeside mahte kuni 50 korda! (191)

Üks ajastu on Eestis lõppenud: mobiilioperaator Elisa uuendas viimase pakkujana läbivalt mobiiltelefonidele (nutitelefonidele) mõeldud internetipakette, mis tähendab, et uued kliendid saavad kasutada isegi 50 korda väiksemat andmesidemahtu kui varem pakutud.

Elisa muudatus tähistab nüüd ka aega, kus Eesti kliendid ei saa mobiiltelefonidel enam piiramatus mahus andmesidet kasutada. Aprillis tegi sellise muudatuse EMT ja nüüd ka Elisa, kes toona väitis, et midagi sellist neil plaanis pole. Juba enne seda piiras andmesidet Tele 2.

Tasud kasvavad

Kui varem sai Elisa klient kuue euro eest kasutada piiramatus koguses andmesidet ning teisigi lisasid, tuleb edaspidi hakata välja käima hoopis suuremaid summasid, sest Elisa ainus piiramatu mahuga pakett maksab nüüd 39 eurot kuus ja seegi on nende väitel tegelikult mõeldud tahvelarvutitele.

Näiteks Elisa pakutav Nutikalt Piiramatu 5+ maksis varem 5,50 eurot ja andmesidemaht oli piiramatu. Nüüd on saranase paketi, mis kannab nime Nutipakett 5, mahu piiranguks 300 megabaiti (MB). Sarnased muudatused on tehtud peaaegu kõigis pakettides (nii nutipaketid kui ka Mint).

Et mahu väiksust selgitada, siis näiteks Apple'i Eesti poes on teisel kohal mäng Worms 3, mille mahuks on 151 MB, ja kolmandal kohal mäng Monument Valley, mille mahuks on 251 MB ehk pärast neist ühe telefonisse laadimist pole mainitud paketiga mõtet enam suurt midagi teha.

Kui piiramatud paketid kõrvale jätta, toimus kõige suurem vähenemine paketis Nutikalt piiramatu 12 (uue nimega Nutipakett 11), kus andmesidemahtu vähendatakse 50 korda - 50 GB asemel saab klient kasutada 1 GB.

"Tehnilised tingimused ei ole senisest halvemad. Need tegevused, mille jaoks sobisid varasemalt soodsama hinnaga paketid, ei vajagi palju mahtu;" väidab Elisa pressiesindaja Marika Raiski.

Küll aga rääkis Raiski mõni kuu tagasi hoopis teistsugust juttu. Nimelt tegi sarnase muudatuse aprillis ka EMT, kuid siit väitis Raiski portaalile Tarbija24, et 15-30 gigabaiti kliendile on liiga vähe kasutusmahtu.

Èhk siis: aprillis vajasid kliendid rohkem mahtu, kuid novembris polnud soodsamatel pakettidel nii palju mahtu vaja. Kuidas seda selgitada?

"Me ei leia, et poole aastaga oleks internetitarbimine vähenenud," väidab Elisa juhatuse liige Andrus Hiiepuu.

Samal ajal jätab Hiiepuu selgitamata, et kui internetitarbimine pole vähenenud, siis miks otsustas Elisa pakutavaid mahte vähendada ja kuidas see on kliendile kasulik.

Muudatusi põhjendab ta hoopis sellega, et "klient ei pea ennast kurssi viima keeruliste terminitega, vaid saab valida just enda tegevustest lähtuva sobivaima lahenduse".

Kuivõrd keeruline on meeles pidada piiramatut mahtu vs 300 MB või 1 GB, suudab igaüks ise otsustada. Hiiepuu sellele küsimusele ei vasta.

Kui Eesti Elisa viis pakettide erisused varasemast suuremaks, siis näiteks Elisa Soome juht Veli-Matti Mattila ütles septembri lõpus Delfi Ärilehele, et Elisa strateegia on hinnastada nii, et klient ei pea gigabaitide üle arvutades pead valutama.

Hiiepuu väitel on Elisal küll piiramatu mahuga pakett olemas, kuid kui palusime tal neid telefoniintervjuus täpsustada, palus ta saata e-kirja.

Pressiesindaja saadetud e-kirjast selgub, et sellist paketti (või pakette) telefonile tegelikult pole ja kõige lähemal sellele on Nutipakett 35, mis võimaldab piiramatuid üles- ja allalaadimiskiirusi ning 40 GB andmemahtu.

Olgu rõhutatud, et varem oli Elisa kõige madalamaks andmesidemahuks 50 GB ja nüüd on parimas (!) paketis lubatud 40 GB. Mainitud Nutipaketis 35, mida Elisa nimetab paketiks "tõelistele netigurmaanidele", oli andmemaht varem piiramatu.

Tahvelarvutis või tavalises arvutis kasutamiseks on Elisal pakett Mint Unlimited, kus on tõesti piiramatu andmesidemaht, mida Hiiepuu tõenäoliselt mõtleski.

"Telefoniekraanil Elisa kliendid ei tee reeglina tegevusi, mis nii palju mahtu vajaksid," väidab Hiiepuu.

Kuid mis saab siis, kui lubatud maht täis saab? Raiski väitel on Elisal plaanis juurde tuua võimalus osta lisamahtu, aga seda juhul, kui neil leidub kliente, kes seda teenust kasutada sooviksid. Otsus, kas selline lisateenus tekib, tehakse klientide tagasiside põhjal.

Päringule, kui palju üks megabait (MB) maksaks, Raiski ei vastanud ja täpsustavatele küsimustele ta konkreetseid vastuseid ei andnud.

Näiteks saatis Raiski vastuseks: "Kirjeldatud kliendi puhul on tegemist kasutajaga, kes tõenäoliselt vajab enda telefonile lisaks tahvelarvutit. Ilmselgelt teeb ta toiminguid, mida oleks mugavam teha suuremalt ekraanilt. Sel juhul pakume kliendile ainsa operaatorina ka vajadusel täiesti piiranguteta mobiilse interneti paketti."

See tähendab, et klient peaks maksma 39 eurot, kui varem sai mahupiiranguta paketi 5,50 eest.

Küll aga on Elisa kodulehel kirjas, et Minti klientidele, kes pole andmeside teenust tellinud, on mahupõhine andmesideteenus hinnaga 2,28 eurot MB. Võib oletada, et paketi tellijatele oleks see summa küll väiksem.

Piiratakse ka kiirusi

Ka piirab Elisa andmeside kiirust, kuigi väidetakse, et tegutsetakse 4G võrgus. Nii peavad 4G võrgus tegutsevad kliendid ikka tarbima kiirusi 2 mbit/s, 3,5 mbit/s ja 15 mbit/s.

Üldiselt toimub 4G võrkudes andmete edastamine kiirusega 20-80 mbit/s, kuigi EMT kodulehe väitel on maailmas testitud 4G kiirused juba kuni 1 Gbit/s.

Küsimusele, kas 2 mbit/s ja 3,5 mbit/s ongi Elisa arvates 4G võrgu kiirused, jättis Hiiepuu telefonitsi vastamata, paludes küsimuse esitada e-kirjaga.

Hiljem vastas ta: "4G tehnoloogia on kliendi jaoks palju enamat kui pelgalt teoreetilised maksimaalsed kiirused. 4G tehnoloogia kasutamine annab kliendi kasutusse täiesti uue leviala ning uutel sagedustel leviva interneti. Sagedustel, mis pääsevad oluliselt paremini siseruumidesse, sealhulgas autosse, bussi, koju ja kontorisse. Ka võrguressurssi on 4G levialas oluliselt rohkem, tänu millele on ühenduse kvaliteet stabiilsem. Seega kasutuskogemus, mida saame pakkuda 4G internetis on vägagi erinev 3G omast."

Nagu lugeja näeb, siis kiiruste teemat Hiiepuu oma vastuses ei puuduta.

Elisa muudatus tähistab nüüd ka aega, kus Eesti kliendid ei saa mobiiltelefonidel enam piiramatus mahus andmesidet kasutada.

Sarnaselt Elisale ei ole mobiiltelefonidele mõeldud piiramatu mahuga pakette ka EMTs ja Tele2s. Kui EMT piirab nagu Elisa ka andmeedastuse kiirust, siis Tele 2 seda piirangut veel ei kasuta.

EMT pressiesindaja Raigo Neudorf ütles Õhtulehele, et piiramatu mahuga pakette nad turule tagasi tuua ei plaani.