VÕTA KAASA VAID VAJALIK: «Ükski kohver ei tohiks reisile minnes olla liiga täis, sest asju lihtsalt tekib juurde ning neile tasuks väike varu jätta,» ütleb turismifannklubi.word­press.com blogija Getter Koobas. Foto: Manon Asselie
Reisimine
1. november 2014, 15:00

Paki targalt: minitooted aitavad kohvris ruumi säästa (1)

"Ökonoomne pakkimine algab mõtlemisest – asju tuleb kaasa võtta mõistlikus koguses. Muidugi võib täita jalanõud sokkidega või kasutada mis tahes muid nippe, aga suurt kokkuhoidu see ei anna," ütleb Getter Koobas. "Kõige rohkem hoiavad kohvris ruumi kokku minitooted," usub kogenud rändur.

Kui palju asju reisile kaasa võtta, oleneb Getteri sõnul kohvri suurusest, pagasi lubatud kaalust, reisil vajaminevast ja vähetähtis pole seegi, kui palju kohvrit tassida tuleb.

"Mina mõtlen sihtkoha ja programmi peale ning valin välja kõige universaalsemad ja omavahel lihtsalt kombineeritavad riidekomplektid," sõnab ta.

Kõige lihtsam on neiu sõnul riideid valida aga nädalasele puhkusereisile. Optimaalne kohver võiks olla umbes poolteist kuni kaks keskmise käsipagasi suurust, sõltuvalt sellest, kas lähete ainult päevitama või on plaanis rohkem seigelda.

"Soojale maale minnes on riided niikuinii kerged ega võta palju ruumi. Kõige tähtsam on end hoopis päikese eest kaitsta, seetõttu peaks kindlasti kaasas olema päikesekaitsekreem, kaitsefaktoriga hügieeniline huulepulk, peakate, päikeseprillid ning õhuke sall või rätt õlgade katmiseks," soovitab Getter.

Ka päikesereisile minnes kuluvad alati ära ühed soojad riided ning sokid. Sihtkohas võib olla küll väga kuum, kuid lennukis on jahe, samuti võivad päevased ja õhtused temperatuurid kõvasti erineda.

"Kui tekib võimalus külastada näiteks koopaid või minna mägedesse, kus võib olla tugev tuul, on hea, kui ei pea külmetama," ütleb neiu.

Pista kohvrisse ka mõni suveniir

Veelgi olulisem on nutikas pakkimine aga nädalalõpureisile minnes.

"Kõik oleneb muidugi puhkuse täpsemast liigist, aga üldiselt ei pea nii lühikese reisi jaoks isegi kohvrit tülitama – piisab natuke suuremast üleõlakotist," arvab Getter ja lisab, et peamiselt läheb lühireisil vaja vaid puhast pesu ja pluusi.

"Samuti on hea teada, kas sihtkohas on föön ja rätik olemas või mitte."

Tööreisil on kindlasti kõige mugavam väike kohver, kus asjad ei kortsu ega lähe sassi. Peale tööasjade võiks Getteri sõnul kohvrisse mahutada ka komplekti vabaajariideid. "Kingi või viisakat jakki saab kohvris vormis hoida teiste riiete, kortsutatud ajalehe või muu pehme täitematerjali abil. Ning kindlasti võiks kaasa võtta ka riiete puhastusrulli," ütleb neiu.

"Hea mõte on ka mõni sümboolne kingitus või meene kohvrisse pista. Tihtipeale võib reisidel kohata väga toredaid inimesi, kas siis niisama või seoses mõne probleemiga ning miks mitte tänutäheks midagi eestipärast kinkida," lausub Getter.

"Kui kõige olulisem on kaasas, siis ülejäänu saab vajadusel juba juurde osta, kuskilt laenata või midagi alternatiivset välja mõelda," ei tasuks kogenud rännumehe sõnul muretseda, et midagi olulist jäi kindlasti kotti panemata.

Kohver ei tohi olla liiga tühi ega täis

Kohvrit pakkides tuleks sinna natuke ka vaba ruumi jätta, sest enamasti kipub reisil asju juurde tekkima. Samas ei tohiks kohver ka liiga tühi olla, vastasel juhul lähevad asjad kohvrit liigutades segamini ja kortsu, hoiatab Getter.

"Oluline on panna suured ja rasked asjad kohvri põhja ning kerged peale. Mina moodustan riietest tavaliselt paar virna ja kui ümber jääb veel vaba ruumi, lisan sinna väiksemaid asju. Kergelt kortsuvad riided keeran väikese pundina rulli."

Getter usub, et naised ei kipu reisile kaasa tassima liigseid riideid, vaid kosmeetikat. "Kindlasti võiks puhkuse ajal ka nahale ja juustele puhkust anda. Kõik vajaliku võiks aga muretseda minipakendis, alates hambapastast raseerimisgeeli ja juukselakini välja," kinnitab Getter, et minitooted hoiavadki kohvris kõige rohkem ruumi kokku.