Foto: Huawei
Tehnika
29. oktoober 2014, 12:38

Karbist välja ehk mida teha 500 euroga (1)

Kuigi enamus tehnoloogiavidinaid tuleb meil tänapäeval Aasiast, suhtutakse Hiina enda brändidesse siiski veel väikese üleolekuga. Kuid pole vist enam põhjust, kuna Hiina tehnoloogiafirma Huawei uus lipulaev Ascend Mate7 on riistapuu, mille võiks punastamiseta taskust välja võtta ka kõige trenditeadlikum tehnofriik.

Tegelikult ongi äkki Huawei nutitelefonide Reaalsus 2.0, kuna nutitelefonide turust 20 protsenti hõlmav ettevõtte jõudis tänavu esimese Hiina ettevõttena Interbrandi parimate üleilmsete kaubamärkide TOP 100 hulka.

Samas Eestis seostatakse Huawei kaubamärki peaasjalikult netipulkade ja mõne odavama otsa nutitelefoni järgi. Igatahes minu mitte just väikses tutvusringkonnas on vaid ühel inimesel Huawei nutikas ning ka seegi on talle kingitud.

Seetõttu oli mul väike eelarvamus, kui mul paluti tutvust teha Huawei uue lipulaeva – 6-tollise Ascend Mate7.

Paari sõnaga, mis isendiga on tegemist. Huawei esitles seda telefoni Berliini rahvusvahelisel telekommunikatsioonimessil ning tegemist on sedavõrd värske tootega, et Eesti suurimad mobiilioperaatorid seda isegi ei müü mitte.

Kui see telefon peaks Eestisse aga kord müügile jõudma, siis oleks selle 16 GB standardversiooni soovituslik jaehind siin 499 eurot. Olgem ausad, pole just vähe.

Mate7 peamised parameetrid oleks: 6-tolline FHD ekraan, 7,9 mm korpus, 8-tuumane kiibistik ja 4100 mAh aku. Ascend Mate7 on varustatud intelligentse Huawei Kirin 925 protsessoriga, mis koosneb neljast suurest A15 1,8 GHz ja neljast väiksest A7 1,3 GHz tuumast ja mis on disainitud eriti energiasäästlikuks. Telefonil on ka 13 MP taga- ja 5 MP esikaamera.

Tootja hinnangul on Ascend Mate7 ka tõenäoliselt esimene 6-tolline nutitelefon, millel on ühe puudutusega sõrmejäljelugeja paroolide asendamiseks.

Meeldiv üllatus

Niipalju siis strateegilistest parameetritest. Minu lühikene, kuid intensiivne suhe Ascend Mate7 algas kohe positiivselt ning kestis seda väikeste tagasilöökide kiuste kuni lõpuni. Kõigepealt meeldis mulle telefoni välimus. Mõelge ise: Ascend Mate7 on valmistatud enam kui 95 protsendi ulatuses metallist ja kaalub ainult 185 g. Võrdluseks niipalju, et 6-tolline Nokia Lumia 1320, mida ma kunagi testisin, kaalus 220 grammi ning nägi oma plastkorpuse tõttu kuidagi odav ja kohmaks välja.

Mate 7 on aga kõigest 7,9 mm paksune, mistõttu ma nagu ei saanud eriti arugi, et ta oleks olnud oluliselt suurem minu praegusest 5-tollisest telefonist.

Esimene tagasilöök saabus mul aga SIM-kaardi sisestamisega, mis käib telefonile sisse külje pealt ning milleks on olemas ka pehmest metallist väike abivahend. Igatahes mina ise hakkama ei saanud ning abisaamiseks pidin YouTube'st ühe õppevideo üles otsima.

Teisalt tabas mind aga tõeline rõõm sõrmejäljesensori kasutamisel. Telefoni tagaküljel asub 9,16 mm x 9,16 mm suurusega sõrmejäljelugeja, mis toetab viit komplekti erinevaid sõrmejälgi ja millega saab avada nii tavalise kui ka külalise kasutajakontod. Mina oma elu sedavõrd keeruliseks ei teinud, skaneerisin sisse ühe oma sõrmedest ning tundsin lapseliku lusti, kuivõrd lihtne on telefoni avada.

Aku tõesti peab

Tootja on lubanud, et 4100 mAh Li-Polymer aku võimaldab telefoni ilma laadimata järjest kasutada rohkem kui kaks päeva. Kuna tegemist oli uue telefoniga, siis võin kinnitada, et nii ka oli ning mul õnnestust ühe laadimisega hakkama saada suisa neli päeva. Ja seda vaatamata, et ma ei kasutanud Ascend Mate7 pakutavaid energiasäästurežiime.

Kuid kõige rohkem meeldis mulle ikkagi Mate7 suurus. Kuna ma teen palju asju telefonis, siis minu jaoks oleks ekraani suurus oluline ostuargument ja seda eriti veel siis, kui seade ei venita ka kuuetaskut põlvedeni.

Igatahes andis mulle Mate7 tutvumine kaks teadmist: esiteks, kui mul oleks viissada eurot kulutada telefoni peale, siis oleks Mate7 minu jaoks tõsist kaalumist väärt variant ja teiseks ei maksa Hiina enda brändidele enam sugugi ülevalt alla vaadata.