«Ütleme nii, et ma ei usaldaks lampe, mis on alla 50 euro,» märgib staažikas matkamees Tõnu Jürgenson. Matkaspordi müügikonsultandi Teet Pihelgase sõnul algavad hea taskulambi hinnad 40 eurost.Foto: Aldo Luud
Reisimine
27. september 2014, 15:00

Kuidas valida matkaks sobivat taskulampi? (5)

Esmalt tuleb endale selgeks teha, kus ja mille jaoks taskulampi kasutama hakkate. Keldris käimiseks sobib väike ja väheste funktsioonidega lamp, aga matkale tuleks kindlasti võtta vee- ja põrutuskindel, suure valgustugevusega mugav lamp. Kuna valik poodides on ütlemata lai ning hinnadki väga erinevad, siis kuidas tuleks taskulambimaailmas orienteeruda.

Peamiselt erinevad taskulambid valgustugevuse poolest, ütleb Järve keskuse Matkaspordi müügikonsultant Teet Pihelgas.

"Mida suurem on luumenite ehk valgusvoo mõõtühikute arv, seda tugevam valgus on lambil. See aga ei tähenda, et ta kaugemale näitab," räägib Pihelgas. Ka lambi hinna määrab suuresti luumenite arv – mida võimsam, seda kallim.

"Muidugi mõnel taskulambil on erinevad funktsioonid, ning ka see, kas saab suumida või mitte, tõstab hinda."

Milline lamp sobib matkajale?

"Väike, kompaktne ja pika valgusajaga. Korpus võiks olla metallist, juhuks kui lamp peaks kuskile kivide vahele kukkuma. Plastmassist taskulamp võib lihtsalt katki minna. Mina soovitaksin matkale pealampi, millel on patarei korpuse sees. Selle saab nii kätte võtta kui pähe panna. Kanuumatkale sobib aga lamp, mis näitab kaugele ning kindlasti peaks see olema ka veekindel," sõnab Pihelgas ja lisab, et Matkaspordis müüdavate lampidega sukelduma küll minna ei saa, kuid vihma või korraks vette kukkumist kannatavad nad küll.

Selle tarbeks on taskulampidel sees tihendid ning nupud on samuti kummiga kaetud.

Sporditegijatele on mõeldud aga lausa sellised pealambid, mis muudavad ise valgust. "Kui sa vaatad kaugele, siis näitab lamp kaugusesse ning kui vaatad lähedale, siis näitab lamp su nina ette," räägib Pihelgas. Lastele päris eraldi taskulampe tehtud küll pole, aga neile võiks soetada lihtsalt väiksema pealambi.

"Need on väikese võimsusega ja odavad, et kui katki läheb, siis pole midagi hullu."

Lambi sees valgustugevus väheneb

Kes kasutab lampi sageli, võiks eelistada akusid. "Kodus või matkal kasutatavasse lampi tasub panna aga patareid, kuna üldjuhul neid pidevalt ei kasutata ja akud lähevad pikalt seistes läbi," tõdeb müügimees.

Kuna ketipoodides müüdavate taskulampide valik on väga lai ning hinnad tunduvalt madalamad, siis miks tuleks eelistada matkapoe kallist taskulampi?

"Kallimaid tööriistu tuleks osta seepärast, et neid ei peaks nii tihti vahetama. Odavam lamp võib olla tehtud teistest materjalidest, nende pirn ei pruugi kaua vastu pidada või siis nad ei näita nii palju valgust, nagu pakendil on kirjas," teab Pihelgas.

Isegi kui on kirjutatud 1000 luumenit, siis see tähendab see LEDi valgustugevust tehasest välja tulles. Kui LED läheb taskulambi sisse, siis valgustugevus väheneb umbes 30–60% võrra.

Taskulampide maaletooja OÜ Fumatek kirjutab samuti oma kodulehel, et osa tootjaid märgib taskulampidele lambipirni maksimaalse võimaliku luumenite arvu, mis aga konkreetse taskulambi kontekstis ei ole õige.

Lambist väljuvate luumenite arv sõltub otseselt lambi toiteallikast, juhtseadmetest, lambi konstruktsioonist, reflektori suurusest ja kattematerjalist (reflektori ülesanne on tagada, et valgus väljuks lambist kadudeta ja kallimates lampides kasutatakse arvutiprogrammidega välja töötatud reflektoreid – toim), läätse vääristusest ning veel mitmest muust tegurist.

Kallimates tippmudelites suudetakse kaod viia 15–20% ringi.

Mis on luumen?

Luumenite arv on üks peamisi väärtusi, mida tootjad märgivad taskulambi tutvustusse. Luumenite arv tähendab kogu valgushulka, mida taskulamp on võimeline välja andma.

Vattide arvul põhinev võrdlus võib olla eksitav. Luumenite arv ei iseloomusta lambi valgusvoo pikkust, laiust ega valgusmustrit. Lambi tutvustuses märgitud luumenite arv on enamasti lambi katsetustel ideaaltingimustel saavutatud väärtus. 1 W vastab keskmiselt 50 luumenile.

Allikas: taskulambid.eu, Euroopa Komisjon

 

Tõnu Jürgenson: matkale võta kaasa pealamp
Matkamees Tõnu Jürgenson tõdeb, et tema meelest tuleks tänapäeval matkale minnes pigem pealambi peale mõelda.

Mehel endal on matkapoest ostetud kompaktne pealamp, millel on mitu režiimi, valgusfiltrid ning -hajuti.Milline on aga optimaalne taskulambi hind?

«Umbes 50–70 eurot. Ütleme nii, et ma ei usaldaks lampe, mis on alla 50 euro. Esiteks, kui tuntud brändi tootel esineb tehnilisi probleeme, siis on lihtsam müüjaga suhelda ning lamp vahetatakse välja, mitte ei hakata ekspertiisidega aega viitma. Ning odavatel taskulampidel võib olla vooluring häiritud, nad võivad üle kuumeneda jne,» räägib ta.

Siiski on võimalik ka ketipoodidest häid ja funktsioneerivaid lampe saada, sõnab Jürgenson. See aga oleneb tema sõnul suuresti õnnest ehk kas ostukorvi sattus nii-öelda õige taskulamp.