Foto: PantherMedia / Scanpix
Reisimine
21. september 2014, 09:00

Kohalikud kinnitavad: Egiptusesse, Taisse, Iisraeli ja Krimmi võib julgesti tulla (16)

Kevadel tühistas kolm meie reisikorraldajat oma Egiptuse-reisid, augustis toimusid järjekordsed rahutused Gaza sektoris. Mais kuulutati Tais välja sõjaseisukord ning märtsis liideti Ukrainale kuuluv Krimm vägivaldsel teel Venemaaga. Õhtuleht uuris kohalikelt, mis seis on praegu neis riikides ja kas sinna on ikka ohutu reisida.

Egiptuses elav eestlanna Janne Viidik-Farid, raamatu "Egiptusega abielus" autor kinnitab, et kohapeal ei tekita olukord enam kõhedust. "Ainsad tõsisemad signaalid tulevad veel Põhja-Siinailt, kus kestab võitlus terrorismirühmitustega," lausub ta. Janne on igati veendunud, et Egiptuse praegune valitsus, täpsemalt president oma meeskonnaga suudab rahvast ja riiki ohjata ning nende elu jätkub turvaliselt.

"Kairos on samuti olukord rahulik. Tundub, et uus tendents on hoopis rünnakud nõrgukesele energiasüsteemile, eeskätt kaitsetutele alajaamadele. Kuid see ei ole eluohtlik ja võimalik, et suve sündmustest juba ka õpiti," räägib Janne. Mis puutub olukorda populaarsetes kuurortides Sharm el Sheikhis ja Hurghadas, siis tagantjärele võib öelda, et palju kära ei millestki, sõnab Janne.

"Britid, kellel on Sharmis märkimisväärsel hulgal kinnisvara, elavad ja teevad äri kohapeal edasi, ka ei katkestanud nad hetkekski harjumuspäraseid reise," kinnitab ta. "Küll juhtub asju aga Iisraeli piiri lähedal ning kõik Põhja-Siinail toimuv on ka pigem Iisraeli ja Palestiinaga seotud. Põhja- ja Lõuna-Siinai on aga ulatuslike mäestikega üksteisest nii põhjalikult eraldatud, et nad on nagu kaks eraldi maailma." Janne käis viimati bussiga Sharm el Sheikhis augusti keskel, sõites läbi terve Siinai ning tunnistab, et reis oli ohutu ja turvaline. "Ühesõnaga meil siin on uus elu ja uus algus – seda on tunda õhus ja näha inimeste silmades."

Iisraelis üksi seiklema minna ei tasu

Iisraelis elav Irina tõdeb, et praegu on olukord rahulik. "Turvalisuse tagamine on siin kandis väga kõrgel tasemel. Turistile võib olla aga üllatuseks pidev turvakontroll. Näiteks kui sisened kauplusesse, mõnda asutusse või bussijaama, siis otsitakse kotid läbi," räägib Irina. Ka eesti tudeng Hanna, kes õpib Tel Avivi ülikoolis, kinnitab, et Iisraelis reisida on igati turvaline. Jälgige uudiseid ning hoidke eemale konfliktipiirkondadest, eriti tuleks hoiduda Gaza sektori vahetust lähedusest, soovitab Irina. "Iisraelis on välja töötatud turvasüsteemid, pommivarjendid ja väga hea eelhoiatussüsteem, kui midagi peaks juhtuma. Aga keskmise turistiga ei juhtu küll mitte midagi, välja arvatud juhul, kui ise olla rumal ja minna üksinda seiklema," arutleb Hanna.

"Ainus, mille suhtes hoiatan, on iseenda eelarvamused. Ei tasu ehmatada sõdurite rohkuse ega muu peale. Hoidke süda avatud, austage kohalikke ja kõik läheb hästi," kinnitab ta.

Tais on olukord väga normaalne

Autoga Krimmis puhkusereisil käinud Argo kinnitab, et kõik oli turvaline. Kui varem on Argo käinud Krimmis Ukraina kaudu, siis seekord sõitis ta sinna Venemaa kaudu. See teekond osutuski palju meeldivamaks, kuna sõiduteed olid tunduvalt paremad ning Vene piiriametnik, kes küsis, kuhu minek, oli küll vastuse peale üllatunud, kuid luges Krimmi minekut igati heaks sammuks.

"Ainult seda peab teadma, et kuna Venemaa ja Ukraina omavahel läbi ei saa, siis neil on ka vastavad seadused. Näiteks kui sõita Krimmi sisse Venemaa poolt, üle Kertši väina, siis Ukrainasse sind välja ei lasta. Üks rootslaste paar oleks seal peaaegu isegi arreteeritud," meenutab Argo. Kohalike kinnitusel polevat ka Ukraina kaudu Krimmi sõita ohutu.

Puhkus Krimmis oli Argo jaoks aga igati meeldiv. "Külaelanikud on seal rõõmsad ning õhtuti võtsime isegi Vene eriüksuslastega koos viina. Keegi ei püüdnud meid kuidagi solvata," räägib ta.

Bangkokis elav kirjanik Mai Loog kinnitab, et olukord pole ohtlik ka Tais. "Päris lõunapiiril moslemid ikka madistavad, aga sinna pole turistil asja niikuinii," sõnab ta. Kümme aastat Pattayas elanud vabakutseline kolumnist Tõnn Sarv nõustub eelkõnelejaga. "Hetkeolukord Tais tervikuna on väga normaalne. Reisimisel pole vaja karta midagi."

Mida soovitab välisministeerium?

Egiptus: vältige võimalusel reisimist, eriti teatud piirkondi;

Iisrael: vältige võimalusel teatud piirkondi;

Tai: vältige võimalusel teatud piirkondi;

Ukraina: vältige võimalusel teatud piirkondi; soovitame vältida reisimist Krimmi.

Allikas: vm.ee