Metsa eksimise vältimiseks tuleks juba eos ette valmistuda. Foto: MATI HIIS
Reisimine
14. september 2014, 15:00

Mida teha, kui metsas ära eksid? (11)

"Istu maha, säilita rahu ja analüüsi olukorda. Esmalt jõua otsusele, kas jääd paigale ja ootad abi või püüad edasi liikudes iseseisvalt olukorrast välja tulla," jagab õpetussõnu Naiskodukaitse Tallinna ringkonna tegevliige Pirjo Land seenelistele-marjulistele eksimise puhuks.

Paigalejäämise kasuks soovitab Pirjo Land otsustada neil, kelle füüsiline vorm on keskmisest kehvem, kel on vigastusi, kes tunnevad end väsinult või pole neil piisavat varustust.

Samuti siis, kui on juba pime või kohe pimedaks minemas ning kui ilmastikuolud on järsult halvenenud.

Jälgi märke ja kuula hääli

Paigale jäädes tuleb valida hea peatumiskoht.

"Kõige parem on mõne lagendiku äärel, metsa servas, mitte väga kaugel veekogust. Lagendikul on võimalik eksinut paremini märgata, puude all saab varju nii vihma kui tuule, samuti kõrvetava päikese eest," räägib Land.

Veekogu on tähtis vee pärast, ent sellele liialt lähedal olles tekivad probleemid putukatega.

"Parimaks peavarjuks on laiade okstega vana kuusk. Üksikute puude alla ärge peituge, sest neil on kombeks äikest ligi tõmmata," hoiatab Land.

Seejärel tuleb kutsuda abi. "Helistage lühinumbrile 110 ja andke teada, et olete eksinud. Öelge võimalikult täpne koht, kust metsa sisenesite ehk peale maakonna peaks teadma ka valda ja asukoha nimetust," õpetab Ida prefektuuri Jõhvi politseijaoskonna patrullteenistuse vanem Kalle Kuusik.

Lisaks on hea rääkida, kas on silma jäänud mõni veekogu, soo või on kuskil läheduses koguni post riigimetsa kvartali numbriga. Kuusik soovitab metsa ära eksides ühtlasi kuulata ümbruskonna hääli – koduloomad, sõidukid ja muu võib anda vihjeid võimalikust lähedasest asustusest.

Kui eksinu suudab pärast helistamist ise metsast tagasitee leida, peaks ta sellest numbril 110 teada andma.

Selleks, et keegi eksinu üles leiaks, peab ta end ennast nähtavaks tegema. Spetsialistid soovitavad üles teha lõkke: see annab soojust, kuivatab märjad riided.

Samuti on pimedas lõkke valgus kaugele näha, päevasel ajal ka suits ning tuli hoiab uudishimulikud metsloomad eemale.

Et looduses ei esine tavaliselt sümmeetrilisi kujundeid, soovitab Land kirjutada liivale või panna lagendikule kuivanud okstest kokku tähti ning kujundeid.

Mõistlik on varuda vett ja võimalusel midagi söödavat, kuid ainult seda, mille söögikõlbulikkuses olete kindlad. Kindlasti ei tohiks oma peatuskohast kaugele minna.

Iga tunni möödudes puhka 10 minutit

Kui mobiiltelefon jäi koju või selle aku sai tühjaks, tuleb valida kindel suund. "Võimaluse korral tuleks kasutada kompassi, kuid kui seda ei ole, saab liikuda ka päikese, tähtede, kuu ning muude looduses leiduvate märkide järgi," kostab Kuusik. Kui teele jääb raskesti läbitav koht, soovitab ta sellest ringiga mööda minna, kuid teisel pool ala uuesti vana suuna üles võtta.

Vaat et kõige olulisem oleks meeles pidada, et iga tunni möödudes tuleb kümme minutit puhata. Ning kindlasti ei tohiks jätkata liikumist pimedas, ööseks on esmatähtis leida sobiv peatuspaik.

Metsa minnes pea meeles

  • Riietus olgu mugav, selles ei tohiks hakata liiga palav ega ka liiga külm. Kata end riietega kihiti ning pane jalga hüppeliigest toetav jalanõu. Ära unusta varusokke, sest jalad peavad olema kuivad ja terved. Samuti kasuta peakatet nii soojal kui ka külmal ajal. Selga pane erksa­värvilised riided, need on kaugelt paremini märgatavad.
  • Ära hinda oma võimeid üle, arvesta oma füüsilise vormiga.
  • Võta kaasa pudel vett, natuke süüa (näiteks kara­mellikomme, kuivatatud puuvilju), nuga, tikud, kompass ja kaart.
  • Vali mets, mis on tuttav ja ohutu.
  • Eelistatult mine metsa koos sõbra või pereliikmega.
  • Teavita oma metsaminekust lähedasi ning püüa võimalikult täpselt selgitada neile oma planeeritavat marsruuti.
  • Lae oma telefoni aku täis ning veendu, et see on töökorras. Pane telefon sellisesse kohta, kust seda on võimalik kiiresti kätte saada. Kui kutsud abi ja telefon väidab, et oled levist väljas, eemalda sellest SIM-kaart,et telefon saaks leida lähima teisest operaatorfirmast pärineva leviala.
  • Uuri kaardil kohta, kuhu planeerid minna. Tee selgeks, kus asuvad lähimad suured maanteed, kas ja kus asuvad veekogud, sood ja riigimetsad. Mõtle valmis maa-ala suurus, kus soovid liikuda, leia kaardil seda ala piiravad objektid.
  • Õpi selgeks kompassi kasutamine, samuti ilma kompassita ilmakaartide määramine.
  • Uuri enne metsa minekut ilmastikuolusid. Ära mine metsa lähenevate tormide, äikese, tugeva pakase ja muude ekstreemsuste ajal.
  • Kui tarvitad ravimeid, võta neidki kaasa, isegi kui plaanid õigeks ajaks koju jõuda.