HOOGU JUURDE: Menuansambel Curly Stringsi liikmed Villu Talsi (vasakult), Eeva Talsi, Jalmar Vabarna ja Taavet Nillert on muusika­tegemise kõrval jõudnud mitu korda ka kanuutama.Foto: TOOMAS TATAR
Reisimine
13. september 2014, 15:00

Kanuuga sügisvärvides loodusesse (1)

"Suvel võib nappida jõgedes vett. Sügis ja kevad, kui jõgedes on vett piisavalt, on kanuutamiseks parimad," lükkab hobikanuutaja Leo Ariva ümber levinud arvamuse, nagu veematkale passiks minna eeskätt suvel.

Kui kevadise suurvee ajal on hea imetleda kauneid vaateid, sest raagus puud ei varja vaateid maastikule, siis mida sügise poole, seda ilusamad on jõed tänu kirevale loodusele.

Seejuures soovitab kogenud kanuutaja Leo Ariva peale Eesti jõgede minna sõitma ka lõunanaabrite lätlaste juurde.

"Sealsed jõed on suuremad, võimsamad ja kiiremad," kinnitab Ariva.

Kanuuga matkamine sobib hästi ka neile, kes pole varem selle veesõidukiga liigelnud. "Paljud pelgavad uut proovida ja jätavad seepärast minemata. Need, kes kohale jõuavad, on üllatunud – see on nii lihtne," tõdeb Ariva.

"See on hea võimalus koos vabas õhus aega veeta," selgitab menuansambli Curly Strings liige Jalmar Vabarna, miks üldse tasuks veematkale minna.

"Sportlik aspekt jääb ka, kuid samas on jõel vool, sa ei pea väga palju tööd tegema, sa pead lihtsalt paadi juhtimise kätte saama. Edasi liigud ikka," kiidab tema bändikaslane Taavet Nillert.

Eeva Talsi lisab, et kanuutades saab teada, millised su sõbrad on ja kuidas nad käituvad. Villu Talsile meeldib kanuutamine kauni looduse pärast:

"See jõel kulgemine on ikka nii mõnus." Curly Strings on kampaania "Seikle veel" raames tänavu mitu korda veele jõudnud.

Leo Ariva sõnul muudab värvikirev sügis matkamise topeltmõnusaks ja et kanuuga saab sõita jõgedel viimase hetkeni ehk kuniks jää jõed kinni kaanetab.

Umbes sama kaua kestab ka kampaania "Seikle veel". Kampaania Facebooki-leheküljelt ja veebiküljelt seikleveel.ee leiab kaardi kõigi Eesti-Läti kanuutatavate jõgede kohta.

Samas on koondatud andmed mõlema maa usaldusväärsete matkakorraldajate kohta, kellelt saab tähistatud kanuud ka laenutada.

  • Kaitse end vihma ja tuule eest prügikotiga.                                                         Kui sa pole just sage veematkal käija, tekib enne kanuutama minekut küsimusi, mida panna selga ja jalga.
  • Riietu vastavalt ilmateatele. Kiika ilmateadet, fikseeri temperatuuri ja sajuvõimalused ja koosta garderoob vastavalt sellele.
  • Kaitse end märja ja tuule eest. Märg keha kaotab tuule käes kiirelt sooja. Seepärast riietu kas tuult ja vett pidavasse jopesse või hoopis hädapärasemasse 100liitrisesse musta prügikotti. Tee koti põhja ja külgedesse avad pea ning käte jaoks ning käepärane kaitse on olemas. Rakenda loomingulisust, võimalusi piirab ainult fantaasia.
  • "Puhverda" riietust. Võta rohkem (või paksemaid) riideid kaasa, kui arvad vaja minevat.
  • Eelista vanemaid riideid ja jalatseid. Uusi asju pole mõtet kanuumatkale kaasa võtta, sest pahatihti need määrduvad, saavad märjaks või rebenevad.
  • Arvesta, et riiete peale tuleb tõmmata ohutusvest, mis lisab riietusele soojapidava kihi. Külma ilmaga tuleb lisakiht kasuks, aga ohutuse pärast tuleb seda kanda ka palaval päeval. Pane vesti alla hästihingav särk.
  • Peakatteks sobib pearätt või lõuapaelaga laiaääreline kaabu. Siis on tagatud, et müts jääb puude alt läbi aerutades alles. Laia äärega peakate kaitseb kõrvu-kaela ka UV-kiirguse eest.
  • Kasuta kinniseid jalanõusid, mis hoiavad jalad soojad ja kaitsevad kanda, talda, varbaid vigastuste eest, kui pead vette astuma.
  • Paki asjad veekindlalt. Kasuta spetsiaalkotte või paki kahe-kolmekordsesse hästisuletavasse kilekotti.
  • Võta kaasa süüa ja juua. Joogivesi, näksid, võileivad on isegi siis teretulnud, kui matkakorraldaja pakub lõunasööki.
  • Uuri matkakorraldaja tausta. Vali matkakorraldaja taseme, mitte ainult hinna järgi. Oluline on teada, kui kogenud on juhendaja, kui kvaliteetne on varustus ning kui hästi on matk ette valmistatud.
  • Veele minnes küsi matkakorraldajalt tema telefoninumber. Numbri jagamine on küll matkakorraldaja ülesanne, kuid vahel see ununeb. Iial ei tea, millal mõni küsimus tekib või hoopis tekib vajadus matk katkestada ja endale transport järele kutsuda.
  • Kõrvarõngad, päikeseprillid (eriti mütsile tõstetult), nokkmütsid, mobiilid ja fotoaparaadid on jõe lemmiksaak. Seepärast pane prillisangadele "turvanöör", keera mütsinokk kukla taha, pane kõrvarõngad tasku ning mobiiltelefon veekindlas kotis ohutusvesti rinnataskusse. Võimalusel eelista prillidele läätsi. Kinnita ka varuriiete kott kanuu pingi külge.
  • Alkohol kaotab riskitaju ning pärsib külma- ja valutunnet.

Allikas: Levo Tohva, matkajuht.ee

Kanuulaenutused

Veetee Projekt OÜ

www.veetee.ee või 506 0987 (Elva, Kooraste, Väike-Emajõgi, Ahja, Võhandu)

Vesipapp OÜ

www.vesipapp.ee või 511 9117 (Ahja, Võhandu)
Ebru Matkad OÜ

www.ebru.ee või 516 0279 (Põltsamaa)
Viis aastaaega OÜ

www.soomaa.ee või 514 7572 (Halliste, Kõpu, Navesti, Raudna)

Matkaklubi Lõunamatkad,

www.lounamatkad.eu või 53 477 477 (Ahja, Võhandu)

FIE Piia Frantsuzova

www.kanuumatkaja.ee või 5615 6221 (Ahja, Võhandu)

Alar Siku Matkaklubi
www.asmk.ee või 509 4701 (Ahja, Võhandu, Piusa, Koiva)

Ahja Matkad OÜ

www.ahjamatkad.ee või 5836 9804 (Ahja, Võhandu, Koiva, Kooraste, Raudna)
Loodusturism OÜ

www.loodusturism.ee või 527 2701 (Õhne, Väike-Emajõgi, Ahja, Emajõgi, Pühajärv)

Kumari Reisid OÜ / Estonian Nature Tours

www.naturetours.ee või 5349 6695 (Kasari)
360 kraadi OÜ
www.360.ee või 513 7141 (Tallinna laht, Hiiumaa laiud)

Seikle Vabaks OÜ
www.seiklevabaks.ee või 5650 0550 (Soomaa, Pärnu laht)

Selkie OÜ
www.seakayakingestonia.com või 5694 2920 (matkad üle Eesti)

Mõhk ja Tölpa OÜ
www.kajakimatkad.com või 5567 3647 (Väinameri, Läänemaa rannik)

Matkajuht OÜ

www.matkajuht.ee või 5667 8113, (Piusa, Võhandu, Ahja, Koiva)

Kalda talu puhkekeskus
www.kaldatalu.ee või 5559 4476, (Väike-Emajõgi)

Kassioru Puhkemaja/Lokko Talu
www.kanuuretk.ee või 503 1495, 512 5276 (Võhandu, Ahja)

Allikas: seikleveel.ee