KAVALUS APPI: Anete peitis rannas käies võtmed ja telefoni multikategelastega võileiva- ­karpi, sest teadis – keegi ei osanud kahtlustada, et seal on midagi väärtuslikku.Foto: MARI LUUD
Reisimine
12. juuli 2014, 16:00

Kuhu ujuma minnes väärisesemed peita? (41)

Kuigi on üldteada tõde, et randa minnes ei maksa raha, võtmeid, ehteid, mobiiltelefoni ega MP3-mängijat kaasa võtta, ei ole neid alati ka kuhugi jätta. Kuidas kaitsta väärisesemeid, kui tekib soov ujuma minna, kuid pole neid kellegi valve alla jätta?

G4S Rannavalve juhi Henry Seemeli sõnul tuleb randa minnes lähtuda põhimõttest – võta kaasa vaid need asjad, mis on ka tegelikult ujumiskohas vajalikud.

"Sülearvuti, dokumentidega rahakott ja hinnaline muusikapleier jäta targu koju," soovitab Seemel ning lisab, et rannamõnude nautimiseks piisab saunalinast, päikesekreemist, peakattest, veepudelist ning väikesest sularahasummast.

Rannas, nagu ka igas teises rahvarohkes kohas tuleb hoida oma asjadel silma peal. "Kui tulid randa üksi ning suplusajaks pole kedagi tuttavatest, kes võiks su asju valvata, kohale ilmunud, leia vette minnes mõni usaldusväärne pere, kes võiks su asjadel silma peal hoida," soovitab rannavalve juht ja lisab, et sellisel juhul oleks mõistagi viisakas öelda, kui pikalt kavatsed oma asjadest eemal viibida.

Seemel ütleb, et sageli pöördutakse säärase palvega ka rannavalvurite poole.

"Paraku on vetelpäästjatel rannas hoopis teised kohustused ning nende tähelepanu on suunatud vees ja rannas olevatele inimestele," selgitab ta.

Seetõttu soovitab rannavalve ujumiskohas hinnaliste asjade hoidmiseks kasutada veekindlaid kotte või konteinereid, mida vajadusel vette minnes kaasa võtta. Lisaks eeltoodud variantidele on veel paar head nippi, kuhu oma väärisesemed peita.

Päevituskreemi pudel: Lõika kreemipotsiku tahaküljele ava, kust mahub sisse sinu mobiil, pangakaart ja võtmed. Pane need sinna sisse ning jäta avaga pool vastu maad. Niimoodi päevituskreemi purgiga petad varga ära küll.

Mähkmed: See variant sobib eriti hästi neile, kel on kodus väike laps. Võta randa minnes mähkmepakist kaasa üks mähe. Ujuma minnes pane hinnalised asjad mähkme sisse, keera see rulli ning kinnita mähkmel oleva kleepribaga.

Niiviisi tundub möödaminejale, et liival lebab tite väljaheidetega mähe. Nii võid kindel olla, et keegi ei julge seda puudutada.

Nutikas rannalina: Veebilehelt towelmate.com saab osta spetsiaalseid rannalinasid, millel on peidetud lukuga avad, kuhu kõik on väärtuslikud asjad ning ka rannatarbed panna. Tavalist saunalina varas üldjuhul ju haarama ei kipu.

Joogipudel või -purk: Hinnalised asjad saab peita ka tühja joogipudeli või purgi sisse. Selleks meisterda anumale nii-öelda topeltpõhi – lõika ühelt tühjalt pudelilt ära põhjaosa, vala sinna natukene jooki, lõika vahtplastist sobiv ringikujuline tükk ning liimi see pudeli sisse.

Siis lõika teiselt tühjalt pudelilt ära ülemine osa ja talita samamoodi. Kahe osa vahele saad peita oma väärtasjad ning kokku pannes moodustavad nad nagu ühe terve pudeli. Sinu väärisasjad on aga pudeli sildi taga kenasti peidus.

Ilmetu karp või kott: Hea nipp on oma väärtasjad panna ka mitte väga atraktiivsesse karpi või kotti. Väga hästi sobib selleks näiteks multikategelastega karp, mis paneb varga suure tõenäosusega arvama, et selles on lapse asjad või söök.

Sama nipp toimib ka kartulikrõpsu purgiga – söö see tühjaks ning kasuta asjade peitmiseks.