PEA PIIRI: Kuigi telkimiskoha otsimisega võib mööda Eestit rännates öö saabudes minna kiireks, ei maksa telki püstitada suvalisele maalapile – maaomanikult peab telkimiseks luba olemas olema.Foto: Mihkel-Markus Mikk
Reisimine
6. juuli 2014, 18:00

Telkimiseks küsi luba maaomanikult (4)

"Luba küsimata võib telkida ainult selleks ette valmistatud ja tähistatud kohtades," ütleb RMK loodushoiuosakonna juhataja Marge Rammo. Suvalises paigas, olgu see siis metsas, mere ääres või põllul, võib seda teha ainult maaomaniku loal.

Kõige turvalisem on telkida paigas, millel on juures seda lubav märk. Sellised on RMK telkimisalad, mida on Eestis ligi 60. Infot leiab nende kohta aadressilt loodusegakoos.ee, valides rippmenüüst "kuhu minna", siis rubriigid "telkimisala" ja "telkimisvõimalus". Siis tuleb valida piirkond ja klõpsata "näita võimalusi".

Kui looduses puhkaja valib pasliku telkimispaiga väljaspool RMK telkimisala, tuleb leida ka kontakt maaomanikuga. "Maal aitab tihtipeale, kui lähedal olevast külast küsida. Seal ikka üldjuhul teatakse oma naabreid ning seda, kes on maa omanik," sõnab keskkonnaministeeriumi avalike suhete osakonna nõunik Pille Rõivas.

"Kui tegu on riigimetsaga, on see ka vastavalt tähistatud ning siis tuleb küsida luba kohalikust metskonnast."

Erametsadesse on mõnikord pandud kohaliku metsaühistu või metsaomaniku kontakttahvel. Kui on soov sinna telkima jääda, tuleb Rõivase sõnul helistada sellel kirjas oleval telefoninumbril. "Maaomanik teab ka öelda, kas see on kaitsealune maa või mitte. Kaitsealal on üldjuhul telkimine ette valmistamata ja tähistamata kohas keelatud, kuid see võib ka täiesti keelatud olla."

Et telkimise tingimused kaitsealadel sätestatakse konkreetse ala kaitse-eeskirjaga, siis saab täpsemat infot selle kohta RMK infopunktidest, keskkonnaameti kohalikest kontoritest ja omavalitsustest.