KLOOSTRIHOTELL SORRENTOS: Võrratud vaated Napoli lahele Domus San Vincenzost. Öömaja 16. sajandist pärit hoones on leitud portaalist venere.com.Foto: Andres Eero
Reisimine
22. juuni 2014, 14:00

Unusta hotell! 9 soodsat võimalust reisil ööbimiseks (8)

Sageli kujuneb öömaja reisi suurimaks väljaminekuallikaks, seepärast tasub peale hotellide kaaluda teisigi ööbimisvõimalusi. Portaal independenttraveler.com on pannud ritta terve rodu alternatiivseid magamiskohti ning kaalunud nende plusse ja miinuseid.

1. Üüri tuba lühikeseks ajaks

Kasutades veebilehti airbnb.com, 9flats.com ja booking.com võid leida üsna väikese tasu eest üüritoa kellegi kodus, suvilas või isegi stuudiokorteri.

+ See on hea võimalus uute inimeste ja kohalike igapäevaeluga tutvumiseks.

– Kui sulle aga ei meeldi võõrastega vannituba jagada ja sind vaevab unetus, siis eelista pigem hotelli.

2. Ööbi kloostris

Olenevalt sinu reisisihtkohast võid soodsa öömaja leida munkade või nunnade juures – Itaalias näiteks kloostris (vt monasterystays.com), Jeruusalemmas kristlikes või juudi võõrastemajades. Kes veel ei tea, siis ööbida saab ka Pirita kloostri külalistemajas (hind ühele 42 €, kahele 58 €).

+ Kui sulle meeldib rahulik ja puhas keskkond, siis on see öömaja just sulle. Paljud kloostrid võtavad avasüli vastu isegi lastega peresid. Seda, et keegi sinu suhet jumalaga uurib, karta ei tasu.

– Kui sa aga ihkad luksust või sul on lärmakad lapsed, siis otsi parem mõni teine majutuskoht. Samuti ei maksa ööinimestel ning peoloomadel kloostrit valida, pärast kella 22 või 23 võid lihtsalt suletud värava taha jääda.

3. Ööbi hostelis

See majutusvõimalus sobib igas vanuses inimestele, kelle jaoks on oluline taskukohane hind. Sageli võib hostelist leida üheinimese toa märgatavalt parema hinnaga kui mõnest odavast hotellist.

+ Sobib hästi seiklushimulistele ja seltskonda armastavatele reisijatele.

– Mõnes hostelis on turvalisusega kehvasti, mõni on rohkem peo- kui puhkepaik. Seepärast loe enne broneerimist kindlasti kommentaare veebilehekülgedelt hostels.com või hostelworld.com, venere.com, booking.com.

4. Hakka diivanisurfariks (couchsurfing. com)

Rahakotile kõige soodsam on kellegi vabas toas või elutoa diivanil ööbida. See on ühtlasi hea võimalus uute tutvuste saamiseks. Vaata couchsurfing.com.

+ Couchsurfing sobib neile, kellele meeldivad seiklused ning kes soovivad kohalike eluga lähemalt tutvuda.

– Sa pead olema valmis usaldama võhivõõraid inimesi ning olema ise usaldatav ja sõbralik, et inimesed su oma kodus vastu võtaksid.

5. Üüri kamba peale korter või villa

Korter Pariisis, villa Kariibidel või maamaja Vermontis – majutusvõimalusi leidub üle kogu maailma. Sobib eeskätt suurtele peredele või sõpruskonnale, kes soovib kulusid jagada.

Vaata vacationrentals.com,

booking.com.

+ Sobiv majutuspaik suuremale seltskonnale, kes armastab mugavust ning kellele meeldib toidukulude kokkuhoidmiseks ise süüa teha.

– Üürileping on siduv kokkulepe ehk kui su puhkuseplaanid võivad äkitselt muutuda, siis vali pigem hotell.

6. Ööbi ühiselamus

Suvevaheajal pakuvad paljud ülikoolid võimalust oma ühiselamutes ööbida. Tuleb arvestada, et sageli on koridorides vaid üks ühiskasutatav vannituba. Vaata universityrooms.com.

+ Ülikoolilinnakute ümbruses asub palju ööklubisid, kinosid ja muid meelelahutusasutusi. Samuti (kiir)söögikohti.

– Toad võivad olla üsna nigelas seisus ja päevinäinud sisustusega. Vanemates hoonetes ei pruugi olla ka lifti ja konditsioneeri.

7. Peatu talus

Taluturism on väga populaarne nii Euroopas, Austraalias kui Uus-Meremaal ning öömaja eest ei pea tingimata veel lehma lüpsma. Vaata europeagritourism.com.

+ Kui sulle meeldivad loodus ja loomad ning soovid maatöid tegema õppida, on see täiesti ideaalne koht. Samas on see hea paik ka lõõgastumiseks.

– Kui sa oled pigem ööinimene, siis õhtul võib sul talus igav hakata. Ka pakutavad elutingimused erinevad oluliselt.

8. Maga telgis

Eriti soodsalt saad läbi, kui teed endale süüa ise.

+ Parim võimalus igapäeva­rutiinist ja tehnikavidinatest eemale saada.

– Kui mõte lõkkel süüa keeta, ämbris nõusid pesta või märjaks saada tekitab sinus ebamugavust, vali parem mõni muu majutusvõimalus.

9. Bed & Breakfast

Selleski majutusasutuses võib ööbimine tulla oluliselt soodsam kui hotellis, eriti kui sa oled nõus ühiskasutatava vannitoaga. Vaata bedandbreakfast.eu, venere.com.

+ Hinnas sisaldub ka korralik hommikusöök. Anonüümse hotellikunde asemel võid sageli end lausa pereliikmena tunda.

– Võivad puududa nüüdisaegsed mugavused, näiteks wifi või lameekraaniga teler.