Foto: Panthermedia/Scanpix
Reisimine
8. juuni 2014, 10:15

Päev Helsingis (4)

Murra pere argirutiin ühepäevase lõbureisiga.

Kui paljud eestlased peavad Helsingit igavaks, siis tegelikkuses on põhjanaabrite pealinn tulvil põnevaid ajaveetmispaiku kogu perele. Ning kõik see asub täpselt parajas kauguses, et päevake argirutiinist puhata.

Seda enam, et meritsi Tallinnast Helsingisse sõitmine on imelihtne: mitme ettevõte laevu väljub kohati sama sagedalt kui busse Tallinnast Tartusse ning sooduspakkumistelt saab piletid mõne euro odavamaltki kätte kui Tartu–Tallinna omad. Kümmekonnast tunnist täitsa piisab, et lastega pere saaks põhjanaabrite pealinnas veeta ühe hariva ja elamusterohke päeva.

Korkeasaari loomaaed

Korkeasaari loomaaed on justkui terve maailm ühel saarel, kus saab mõne tunniga liikuda tundrast vihmametsa ning mägedest Soome märgaladele. Nimelt on Helsingi arhipelaagis tervet saart hõlmav loomaaed koduks enam kui 200 looma- ja ligi 1000 taimeliigile. Ja mitte ainult õues – troopikamajades on hulgaliselt põnevat uudistamist ka toataimehuvilistele. Seejuures pakuvad puuriloomadest rohkem elevust loomaaia territooriumil elavad Kanada lagled, kajakad ja paabulinnud.

Lagled ja kajakad ei jäta seejuures loomaaia külastajatele pidevalt meelde tuletamata, kes on aias peremees. Seepärast pole asjata kogu loomaaias sildid nende lindude võimaliku ohtlikkuse kohta. Aga kui neid ise mitte torkima minna, ei tiku nemadki kallale. Loomaaeda saab sõita nii bussi, metroo kui laevaga. Metroosõit võib omaette elamus olla, eriti kui rong Herttoniemi peatuse lähedal maa peale välja sõidab. Maist augustini saab laevaga Korkeasaarile mugavalt linna südamest Kauppatorilt.

• Rahulikuks ringivaatamiseks tasub planeerida 3–4 tundi.

• Avatud aasta ringi ja maist augustini iga päev kella 10–20.

• Pilet maksab maad mööda minnes täiskasvanule 10 €, 6–17aastasele lapsele 5 €, üliõpilastele ja pensionäridele 7 €. Koos edasi-tagasi laevapiletiga Kauppatorilt maksab täiskasvanupilet 16 €, 6–17aastasele lapsele 8 €, üliõpilasele ja pensionärile 10 €.

• Uuri lisa: korkeasaari.fi

Helsingi meremaailm: eksootilised ja värvilised mereasukad

Kauppatorilt võib istuda ühtlasi trammi number 3T peale ja sellega otsejoones Sea Life’i mereparki sõita.

Ülemaailmsesse Sea Life’i ketti kuuluvas Helsingi meremaailmas on märkimisväärne kollektsioon troopilistest värvikirevatest ja kummalistest mereasukatest. Kui haid mõjuvad ehk ekstreemseina, siis Läänemere kalade väljapanek lihtsalt koduse ja õpetlikuna.

• Külastamiseks tasub planeerida rahulikult paar tundi.

• Avatud iga päev kella 10–12.

• Täiskasvanu pilet maksab kohapeal ostes 16 €, 3–14aastastele 12 € ning tudengitele ja pensionäride 13 €. Alla kolmeaastased saavad meremaailma tasuta. NB! Kui ostad piletid veebist, on võimalik igalt piletilt kokku hoida 1,50 €

• Uuri lisa: sealife.fi

Pearaudteejaam

Ateneumist välja astudes tasub pilk heita otse üle tänava ja imetleda Eliel Saarineni projekteeritud raudteejaama. Soome ehituskunsti üks tuntuimaid hooneid on ka üks Helsingi maamärkidest.

Hilisjuugendi stiilis 1919. aastal valminud graniithoonesse tasub ka sisse jalutama minna. Palaval suvepäeval leiab jahedate kiviseinte vahelt mõnusat jahedust.

Jaamahoone on avatud iga päev hommikul kella viiest öösel kella kaheni.

Helsingi olümpiastaadioni torn

Kui loomaaias ja näitustel käidud, tasub pilk heita Helsingile – 72 meetri kõrgusest olümpiastaadioni tornist avaneb imekaunis vaade kogu linnale. Torni on võimalik sõita liftiga.

• Avatud tööpäeviti kella 9–20, nädalavahetustel 9–18.

• Sissepääs 5 eurot, lastele 2 eurot, alla kuueaastastele tasuta.

• Uuri lisa: stadion.fi.

Muumimamma looming Ateneumis

Kogu perele jagub avastamisrõõmu linna südames Ateneumi kunstimuuseumis muumide looja Tove Janssoni loomingu ülevaatenäitusel.

Tove Janssoni (9. VIII 1914 – 27. VI 2001) loomingu päralt on Ateneumis terve teine korrus. Muumisid näeb näitusel alates esimesest visandist kuni viimase pildiraamatuni.

Kuid mitte ainult neid, näitusel on Soome ühe menukama kirjaniku ja kujutava kunstniku varasemaid ja hilisemaid teoseid, karikatuure, raamatuid ja mitmepalgelist maaliloomingut, aga ka perekonnaalbumist pärit fotosid.

• Näitus "Tove Jansson 100" on avatud k.a 7. septembrini.

• Avatud T ja R kella 10–18, K–N kella 9–20 ja L–P kella 10–17.

• Täiskasvanule maksab pilet 12 €, üliõpilasele ja pensionärile 10 €, kuni 18aastastele on sissepääs tasuta. NB! Selle aasta 9. septembrist 16. oktoobrini pääseb Ateneumi tasuta.

• Uuri lisa ateneum.fi

Sööma ja poodi

Kõige selle kõrvalt jääb veel pisut aega, et käia söömas ja osta midagi koju kaasa. Tähtsaimad ostutänavad Helsingis jäävad samuti südalinna: Aleksanterinkatu, Esplanadi ja Mannerheimintie. Seejuures leiab Esplanadi ümbrusest nii Soome disaini parimaid näiteid kui ka kõige stiilsemaid välismaiseid brände. Marimekko, Iittala ja Arabia poed mõjuvad juba ise kui minimuuseumid.

Kauplusekvartali kõrval ja sees on ohtralt mitmesuguseid toidukohti, kust leiab sobiliku paiga keha kinnitamiseks ka kõige nõudlikum maitse. Kes tahab kõhu kiiresti ja korralikult täis saada, siis näiteks kiirtoiduketis BurgerKing kulub neljaliikmelisel perel lõunaks umbes 30 eurot.