Foto: AFP / Scanpix
Tehnika
4. juuni 2014, 16:29

Eesti hakkab kattuma ülikiire internetivõrguga (10)

Elisa demonstreeris täna maailma kiireimat LTE-Advanced tehnoloogial põhinevat 4G internetti, mis demode käigus näitas maksimaalseid teoreetilisi kiiruseid kuni 300Mbit/s. Kuid ka Tele2-l on Eesti suuremates piirkondades juba ette näidata 300 Mbit/s kiirusega LTE-Advanced võrgud.

Elisa võrgujuht Andrus Kaarelsoni sõnul plaanib Elisa uued 4G kiirused Tallinnas klientideni tuua juba käesoleva aasta teises pooles. "Uue tehnoloogia suureks plussiks on see, et ka olemasolevate 4G klientide keskmised internetikiirused kahekordistuvad. Kui tänases LTE võrgus saab klient kasutada keskmiselt kiiruseid kuni 15 Mbit/s, tõuseb uue tehnoloogia lisandudes kiirus 30Mbit/s," selgitas Elisa võrgujuht.

Uus tehnoloogia tõstab lisaks veel üldiseid võrgumahtusid. "Lihtsama kirjeldusena saab tuua siin näite, et kui täna ulatub maksimaalne kiirus 4G LTE võrgus kuni 150Mbit/s, siis saavad 10 klienti kasutada keskmist kiirust kuni 15Mbit/s. Kui maksimaalne kiirus tõuseb 300Mbit/s, saavad 20 klienti kasutada keskmiseid kiiruseid kuni 15Mbit/s,“ kirjeldas Andrus Kaarelson.

LTE-Advanced võimaldab oluliselt suuremahulisemate rakenduste pilve laadimist, internetist videote ja piltide, telesaadete online ja järelvaatamist uudsel, ultrakõrglahutuse 4K kvaliteedil.

4K lisab videopildile selgust ja teravust ning on neli korda kvaliteetsem full-HD-st.

Elisa tänasel demol ulatusid maksimaalsed kiirused kuni 302-303Mbit/s ning esitlusel vaadati ka YouTube`st 4K kvaliteedil videoid. Praeguse põlvkonna LTE teoreetiline suurim kiirus ulatub kuni 150Mbps. Hetkel on kliendil suuremaid LTE-Advanced tehnoloogial pakutavaid kiiruseid maailmas võimalik kasutada ühe Huawei ruuteriga E5186s. Samas on juba selle aasta sügisel maailmas turule jõudmas esimesed tahvlid ja nutitelefonid, mis toetavad samuti 300Mbit/s kiiruseid.

Tele 2-l LTE-Advanced võrk valmis

 

Tele2 Eesti tehnoloogiadirektori Ervins Kampansi sõnul on nende ettevõte aga Eesti suuremates piirkondades 300 Mbit/s kiirusega LTE-Advanced võrgu juba valmis ehitanud ja selle käivitamine sõltub lõppkasutaja seadmete valmimisest.

Ervins Kampansi sõnul alustas Tele2 aasta tagasi kogu oma võrgu väljavahetamisega ja uus riistvara on LTE-Advanced võimekusega.

"Piirkondades, kus meil on praegu 4G, on tegelikult sisse ehitatud ka LTE-Advanced, kuid see pole käivitatud. Riistvara on valmis ja LTE-Advanced avamiseks on vaja vaid tarkvaralist käivitamist ning häälestamist vastavalt lõppseadmetele," ütles Kampans. "Meie võrk on valmis enne kui kasutajaseadmed seda on. Meil on operaatoritest ka kõige suurem sageduslitsentside portfell, et pakkuda vajaminevat suurt mahtu ja kiirust. Praegu on LTE-Advanced avamise peamine küsimus, millal saavad kommertskasutuseks valmis sobivad lõppkasutaja seadmed. Esimesena on oodata netipulkasid ja siis ka sobivaid Cat 6 klassi telefone,” lisas Kampans.

Tele2 lõpetab tänavu kogu oma võrgu väljavahetamise Eesti moodsaimale tasemele.