Foto: Jolla
Tehnika
28. aprill 2014, 16:35

Nokia kunagiste inseneride loodud Jolla telefonid jõudsid Eestisse (13)

Elisa alustas alates tänasest eksklusiivselt oma esindustes täiesti unikaalse nutitelefoni – Jolla – müügiga.

Soome päritolu Jolla pakub täiesti teistmoodi alternatiivi senistele nutitelefonidele – uus on telefoni operatsioonisüsteem, sisu ja välimus.

"Eesti asub Jolla koduturule Soomele lähedal ja meil on hea meel alustada siin oma nutitelefonide müüki. Usume, et meie uus nutitelefon Jolla ja operatsioonisüsteem Sailfish saavad kesk- ja tippklassi seadmete kategoorias olema väga edukad. Jolla on uus ja põnev valik kõigile nutitelefonide kasutajatele,” ütles Jolla tegevdirektor Tomi Pienimäki.

"Mobiiltelefonide turule, mis on püsinud muutumatuna juba kaks-kolm aastat, on lõpuks jõudnud Jolla näol midagi täiesti uut," lisas Elisa Eesti juhatuse esimees Sami Seppänen. "Jolla disain erineb silmatorkavalt teistest nutitelefonidest, telefonis on kasutusel Nokia endiste töötajate poolt loodud viipe-põhine operatsioonisüsteem Sailfish, mis teeb telefoniga ümberkäimise lihtsaks ja mugavaks. Kuid teisalt on tegemist telefoniga, mis nõuab endaga tegelemist – see on justkui lego edasijõudnutele."

Seppäneni sõnul saab Jolla omanik sisu otsast lõpuni iseenda vajaduste järgi üles ehitada, kuna eelnevalt pole telefonis mahtusid ära võetud ja sinna pole laetud kümneid rakendusi, mida ei saa kustutada ja mida telefoniomanikul kunagi vaja ei lähe.

Nutitelefon Jolla kasutab avatud ja omapärast operatsioonisüsteemi Sailfish, millel on võimas viipepõhine kasutajaliides, mis teeb navigeerimise mugavaks ja võimaldab telefoni sujuvalt kasutajate harjumustega kohandada. Jolla toetab paljusid Android™-i rakendusi ja ka intuitiivseid Sailfish OS-i rakendusi. Jollal on 4,5 tolline rikkalike toonidega IPS ekraan, millelt on mugav vaadata pilte ja videoid. IPS ekraan võimaldab ekraani lugemise ka päikesevalguse käes.

Telefonil on 4G tugi ja 8-megapiksline kaamera. Jollal saab vahetada korpust, mis lisaks telefoni värvi vahetusele võimaldab NFC toe abil muuta ka telefoni sisu, helinaid, taustapilte jne.

Samuti võib telefoni vahetatav "teine pool" sisaldada lisaakut, kaamera objektiivi või klaviatuuri.

Elisa püsikliendile maksab Jolla 399 eurot.

Helsingis asuva peakorteriga Jolla Ltd arendab mobiiliseadmeid ja avatud operatsioonisüsteemi Sailfish, mis põhineb Nokia projektil MeeGo. Jolla loodi 2011. aastal ja ettevõtte tegevuse keskmes on kõige uuem ja mobiilidele optimeeritud operatsioonisüsteem Sailfish.