50 DOLLARIT ÖÖ: Luksuslik villa Miamis, mille raamatukogutuba Maiken koos kaaslasega üüris. Kuigi elutuba, kööki ja basseiniäärset ala jagati nii majaperenaise koera, kassi kui ka tema teiste öömajalistega, jagus Maikeni sõnul privaatsust piisavalt. Foto: Erakogu
Reisimine
27. aprill 2014, 16:00

Korter või hotell? Mida lähemal oled kohalikele, seda paremini tunnetad ka elu (1)

Puhkus välismaal ei pea tähendama kitsast hotellituba. Ehedat kohalikku elu tajub hoopis paremini just kodumajutust kasutades, kinnitavad nii kogenud rändur kui ka reisijuht.

Kogenud reisisell Maiken Vardja on üks neid, kes alati võimalusel hotellile mõnd üürimaja või -tuba eelistab. Peamise põhjusena toob Maiken välja võimaluse vahetult kogeda kohalikku elu. "Üldiselt on ju hotellitoad ühe stambi järgi kujundatud, aga kellegi juures ööbides näed, kuidas inimesed oma eluruume on sisustanud," ütleb Maiken.

Samuti meeldib Maikenile käia kohalikel turgudel ja pärast värskest kraamist süüa teha, kuid vähetähtsaks ei pea ta ka selle majutusviisi taskukohast hinda. "Olenevalt seltskonna suurusest võid üürida kas või terve maja ja see on ikka soodsam kui hotell," ütleb Maiken.

Suuri möödapanekuid pole olnud

Ainus miinus korterit üürides võib olla, et kui tekib vajadus kiiresti abi saada, siis ei pruugi omanik kähku reageerida. "Näiteks ükskord hakkas meil toa laest vett alla tilkuma ja kuigi naabrit sai teavitatud ning vesi kinni keeratud, tilkus vett veel tükk aega ning omaniku lubadus keegi koristama saata, sest me ei leidnud ühtegi koristusvahendit või lappi korterist, jäigi ainult lubaduseks," mäletab Maiken.

Kord New Yorgis jagas naine korterit küll prussakatega, kuid sellest ta suurt numbrit ei tee: "Seal on neid tõesti igal pool, seegi on üks osa kohalikust elust."

Kuigi külaliskorter ei pruugi täielikku vaikust ja rahu tagada, ei saa seda samas sada protsenti lubada ka ükski hotell. Vahel võib korter asuda näiteks mõne baari peal, kuid see on öömaja kirjelduses ka mainitud.

Enamasti on Maiken kohale jõudes hoopis meeldivalt üllatunud, sest omanik on meeldivamgi, kui meilivahetuse põhjal tundus ja korter parem, kui piltidel paistis.

Ainus miinus: vahel korterit raske leida

Reisijuht Ulve Kärpuk on samuti seda meelt, et kodumajutus on hotellidest mõnusam. "Hotellide ainus eelis on fakt, et seal tehakse iga päev tuba korda," ütleb ta.

Roomas resideeruv Ulve peab Lõuna-Euroopa hotellide suurimaks miinuseks eestlasele üsna kesist hommikusööki ja väga väikesi tube, kõrgest hinnast rääkimata.

"Lihtsamat liiklemist silmas pidades kiputakse hotelle võtma raudteejaamade juurde, metropolides on keskraudteejaamad aga immigrantide pärusmaa ja sel linna hingega mingit pistmist ei ole. Kui rääkida konkreetselt Roomast, võin öelda, et õhtuti on raudteejaamad kohati ohtlikud," ütleb Ulve. Samuti on tõelise Rooma hingega hotellid väga kallid: öö eest kaheses toas küsitakse vähemalt 120 eurot. Seevastu külaliskorterite ainus miinus Ulve silmis on see, et neid on keerulisem leida kui hotelle. Kõik muu paneks ta aga plussilahtrisse.

Hotelle peab Ulve mõistlikuks vaid magamiskohana läbisõidul olles. "Aga kui tullakse linna avastama, siis kodus puhkab paremini välja, kodus tekib parem keskustelu päeva üle. Kodus on olla kergem ja inimesed ei väsi nii palju. Eriti Roomat silmas pidades pean ma seda küll ütlema," räägib Ulve.

"Külaliskorteris viib inimene ennast juba alateadvuses külastatava linnaga ühte rütmi ja mida lähemal oled kohalikele, seda rohkem tunnetad linna. Korteris on suurem ruum liikumiseks, on võimalus kohalike kombel hommikust süüa. Kindlasti kulub sellele vähem raha kui hotelli hommikusöögile. Teiseks eestlaslikult mugav hommik oma korteri rõdul oma köögis tehtud kohviga – mida rohkemat võiks võõra linna hommikutest soovida?" küsib ta. Seevastu hotell oma rangete reeglitega piirab Ulve hinnangul vaba-olemise tunnet, mis ometi võiks olla üks oluline osa puhkusest.

Kempsu peremehega jagada ei tule

Kuigi tihti arvatakse, et külaliskorterid ehk on liiga askeetlikud, ei vasta see siiski tõele. Samuti kardetakse, et on vaja tualettruumi jagada – ka see ei pea paika. Igal toal on omaette pesuruumid. Oma köök võimaldab õhtuti "kodus" süüa ja tuleb vaid omanikult küsida, kus asuvad lähimad poed.

Roomas korteri üürimiseks soovitab Ulve usaldada vaid selliseid pakkujaid, kel on oma kodulehekülg. "Ma ei soovita niisama majutust pakkuvatelt lehtedelt midagi broneerida," hoiatab Ulve, et sel juhul pole päris kindel, kas see öömaja ka olemas on.

Rooma puhul ei pea naine oluliseks ka seda, et majutus oleks just linnasüdames. "Transporti on Roomas vaja kasutada nagunii, kui linna tahate näha, sellest ei pääse. Teiseks on südalinnas tihti lärm, nii et akent eriti lahti hoida ei saa. Seega ei soovita ma majutust suuremate tänavate lähedusse või lausa nende äärde," õpetab Ulve.

Kust leida korterit?

Kodumajutust võid otsida näiteks järgmistest kohtadest:

www.couchsurfing.org – majutus ühes toas kellegi juures kodus, see tähendab, et jagad elamispinda korteri või maja omanikuga. Suureks eeliseks on, et öömaja pakutakse täiesti tasuta!

www.airbnb.com – siit saab leida nii kortereid kui ka maju hotellitubadest taskukohasemate hindadega.

www.homelidays.co.uk/ ? keskendub peamiselt Euroopale ja eriti Lõuna-Euroopale, aga toredaid ja soodsaid majutusvõimalusi võib leida

mujalgi.

Mida kodumajutust valides silmas pidada?

Asukoht Enne ööbimiskoha broneerimist tee natuke eeltööd ja vaata kaardilt, kus majutuskoht täpselt asub. Vastasel juhul võid sattuda südalinnast tunniajase sõidu kaugusele kohta, kus transpordiühendus just kiita pole. Suurlinnades ööbimiskohta valides pööra tähelepanu ka sellele, et liiga suur osa ajast edasi-tagasi sõitmisele ei kuluks. Või et magamiskoht ei satuks väga lärmakate tänavate lähedusse.

Arvustused Kõigil kodumajutust pakkuvatel lehekülgedel on inimestel võimalik tagasisidet anda. Näiteks leheküljel Airbnb.com võib olla kindel, et tagasiside on reaalsete ööbijate jäetud, mitte omanike kirjutatud – seal tuleb kasutajaks registreeruda ja kommentaari jätnute profiile saab näha.

Ööbimiskoha kirjeldus Olgu tekst kui pikk tahes, tuleks see alati põhjalikult läbi lugeda. Vähemalt Maikeni kogemuste põhjal on ebameeldivam info alati lõpupoole jäetud.

Tagatisraha ja lisatasud Enne korteri üürimist tuleb kindlaks teha, kas omanik soovib tagatisraha ja kas koristamise vms eest küsitakse lisatasu ning kui suured need summad on. Kui võib juhtuda, et viimasel hetkel reisiseltskond suureneb, tuleks juba enne broneerimist uurida ka lisavoodite võimalust ja nende hindu.

Armastad vabadust, üüri korter; eelistad mugavust, vali hotell

"Hotelle eelistavad kliendid, kes sõidavad rannapuhkusele, külaliskorteritest on huvitatud pigem taskukohaste hindadega linnareisidele suundujad," tõdeb Reisieksperdi tootejuht Lagle Vetemäe ning annab koos Estraveli turundus- ja kommunikatsioonidirektori Janika Ritsoniga nõu, millal tasuks eelistada kodumajutust ja millal korterit.

Vali korter, kui: otsid soodsamaid majutusvõimalusi;

lähed puhkama koos suurema seltskonna või lastega ning tahad rohkem privaatsust ja vabadust. Kui viiest inimesest koosnev seltskond paigutatakse hotellides eraldi tubadesse, siis kodumajutuse puhul saab reisikaaslastega paremini sidet hoida;

sa ei soovi sõltuda hotelli kindlatest söögiaegadest ja ekskursiooniplaanidest;

eelistad täisvarustusega kööki, kus saad ise süüa valmistada: see muudab reisi n-ö koduse poole väga sarnaseks suvilas puhkamisega;

tahad sihtkohast võimalikult vahetut kogemust;

sulle meeldib sihtkohta omal käel avastada ja tundma õppida.

Sulle sobib hotell, kui:

sa ei soovi puhkusel olles ise poes käia ega süüa teha;

sa ei taha minutitki koristamisele kulutada;

sulle meeldib, et puhkus on sinu eest ära korraldatud;

tahad, et kõik vaba aja veetmise võimalused (spaad, basseinid, klubid ja restoranid, mänguväljakud lastele) asuvad käe-jala juures ehk majutuskohaga samal territooriumil;

otsid pigem mugavust kui seiklusi;

soovid lennujaamast kohvritega mugavalt ja kiirelt ööbimiskohta jõuda ning ekskursioonidele minnes ukse eest kohe (konditsioneeriga) bussi istuda;

sul pole piisavalt aega kodutööd teha ja tahad, et keegi viiks sind kohapeal huviväärsustega põhjalikult kurssi.

Hostel: meenutab ühiselamut, nii heas kui halvas

Hostel on soodne ööbimispaik rännumeestele, kus ei saa kurta ka seltsielu üle. Samas ei puudu sellel ka omad puudused, seepärast soovitab Huffington Post hosteli öömajaks valides üht-teist meeles pidada.

22 kohaga hostel tähendab sageli tube 22 voodikohaga. Kes pole varem ühiselamus elanud, siis nüüd on see võimalus.

Kuuekohaline tuba ei tähenda veel, et see tuba oleks ka ehitatud kuuele inimesele.

Mõnikord asub hostel reklaamis lubatust kehvemas piirkonnas.

Mõnes kohas on puhtad linad nagu loteriivõit.

Tavaliselt tähendab "väike jalutuskäik Eiffeli torni juurest" seda, et kohalejõudmiseks tuleb teha "väike jalutuskäik ja väike metroosõit ja väike matk Eiffeli torni juurest".

Ühised pesuruumid on räpased.

Pesemiruumis vohavad bakterid ning pärast duši all käimist selgub, et kuivatusrätik maksab paar dollarit.

Hostlis ei arvestata, et ühte tuppa satuksid samaealised või samasoolised. Nii on on väga suur võimalus sattuda ühte tuppa koos 100kilose Saksa maadlejaga, kes norskab sinu nari teisel korrusel.

Tasuta hommikusöök tähendab tavaliselt helbeid, kohvi ja purkide viisi Nutellat.

Mõni hostel aktsepteerib vaid sularaha.

Tõenäoliselt tuleb selle eest, kui soovid kohvrit linnamineku ajaks hostelisse jätta, maksta. Mõnes hostelis on kottide hoiustamiseks voodi all küll olemas raudpuurid, kuid nende lukustamiseks tuleb rentida lukk.

Tavaliselt on olemas tasuta WiFi.

Mõnikord kuulub hostel mõnele ööklubile, reisikorraldajale või rattarendifirmale. Sellisel juhul on lootust saada neilt teenustelt suurt allahindlust.

Hosteli pubidest ei maksa kohalikke otsida. Nad ei käi seal.

(Autor: Silja Paavle)