Foto: TIINA KÕRTSINI
Reisimine
6. aprill 2014, 10:00

4 moodust, kuidas passi turvaliselt hoida (5)

Wall Street Journali teatel on Interpoli andmebaasis juba 40 miljonit kadunud või varastatud passi. Mida teha, et sinu oma kaduma ei läheks?

1. Ära võta seda kaasa, kui just vaja pole

Kui sul on olemas ID-kaart, pole tarvidust passi kogu aeg kaasas kanda, rõhutab Huffington Post. Rahakotid ja -taskud võivad ridikülist või pagasist välja pudeneda või varaste ohvriks langeda.

2. Hoia seda kindlas kohas

Ehkki see tundub ahvatlevana, ära hoia passi aluspesusahtlis, kirjutuslauasahtlis ega ehtekarbis. Need on esimesed kohad, kuhu murd- või identiteedivaras kiikab. Pane pass paika, kuhu võõras vaadata ei taipa või kust seda ära võtta ei saa – näiteks seifi. Sinu isikutunnistus on väärtuslik. Hoia teda.

3. Tee koopia

Kui kaotad reisil viibides passi, peab sul koju pääsemiseks olema selle fotokoopia või skaneering. Koopiat hoia sama hellalt nagu originaali – kindlas valvatud kohas, kuhu teised ligi ei pääse. Kui koopia on elektrooniline, kanna hoolt, et fail oleks krüptitud või asuks krüptitud kettal.

4. Teata passi kaotamisest kohe

Kui kahtlustad, et su pass on varastatud või kadunud, eriti kui oled välismaal, ära kuluta lisapäeva oma teekonna läbikäimisele. Teata passi kadumisest kohe. Kõige hullem on ootama jääda, et see välja ilmuks. Selle ajaga on varas su passiga juba teises linnas. Kuna krediitkaarte ja juhilubasid kaotatakse (ja varastatakse) alailma, on nende asendamine tehtud üsna lihtsaks. Kuid passide ja sünnitunnistuste asendamise protsess on märksa vaevalisem.