LIIGNE UUDISHIMU VÕIB OLLA OHTLIK: Reisikorraldajad soovitavad suurematest rahvakogunemistest eemale hoida. Pildil valitsusvastane demonstratsioon selle nädala kolmapäeval Bangkokis. Foto: Reuters / Scanpix
Reisimine
29. märts 2014, 08:00

Kas sõita või mitte, kui riigis kehtib eriolukord (4)

Seni turistidele nii ahvatlevatena tundunud välisriikidest saabub üha kõhedusttekitavamaid uudiseid. Inimesed on nõutud ega tea, kas tuleks reisiplaanidest loobuda.

Veebruaris hukkus Egiptuses Siinai regioonis Iisraeli piiri lähedal turistibussiplahvatuses neli ja sai vigastada 13 inimest. See on vaid üks paljudest turistidega seotud rünnakutest ja kokkupõrgetest, mis poliitiliselt ebastabiilsetes riikides viimasel ajal olnud on. Reisihuvilised on nõutud: kas seni kõrgelt hinnatud sihtkohti, nagu näiteks Türgi, Egiptus ja Tai, tuleks sootuks vältida?

BalticToursi tootearenduse juht Maris Kalda ütleb, et kriisipiirkondade olukorra kohta käiv info võib ühe päeva jooksul mitu korda muutuda. "Oma klientidele soovitame alati vaadata välisministeeriumi kodulehte, kuna seal on info kõige värskem ja usaldusväärsem. Vahel võibki juhtuda, et kui hommikul soovitab välisministeerium sihtriiki "võimalusel reisimist vältida", eriti teatud piirkondi, siis pärastlõunal võib hoopis leida hoiatuse, et "tungiva vajaduseta vältige reisimist"," räägib Kalda.

Eestlaste viimaste aastate lemmikud Türgi, Egiptus ja Bangkok Tais on endiselt küll probleemsed, kuid reisikorraldajate sõnul neid täiesti vältima ei pea.

Kui kolm nädalat tagasi lõpetasid reisifirmad Tez Tour ja Novaturas Leedu välisministeeriumi soovitusel reisid Egiptuse kuurortidesse, sest oli karta rahutusi, ja ka Eesti reisikorraldajad kaalusid Sharm el Sheikhi ja Hurghada reiside tühistamist, siis praegu sellele enam ei mõelda. "Tühistamisi ei ole ette tulnud ka klientide poolt. Turismipiirkonnas on olukord rahulik ja kuigi väljapoole kuurorte minna ei soovitata, on lennukid praktiliselt välja müüdud," märgib Kalda.

Hoolimata sellest, et välisministeerium soovitab Egiptusesse sõitmist, eriti teatud piirkondadesse, võimaluse korral üldse vältida. "Kohalikud korraldavad kuurordist reise ka Kairosse, aga igaühe omal vastutusel," tõdeb Kalda, et ehkki olukord pole turvaline, käib äri kohapeal edasi.

Bangkokis eriolukord

Välisministeerium soovitab ka Türgis teatud piirkondi võimaluse korral vältida, ometi on turismialad Kalda sõnul sealgi rahulikud. Omapäi reisides ei maksaks minna ainult Süüria piiri lähedastesse paikadesse ning eemale tuleks hoida meeleavaldustest-kogunemistest suuremates linnades. Seoses homsete valimistega Türgis meeleavaldusi tõenäoliselt korraldatakse.

"Bangkokis kehtib seoses tänavarahutustega endiselt eriolukord, kuid võimud pööravad suurt tähelepanu turistide turvalisusele," kinnitab Kalda, et seegi suurlinn pole välistatud, kui just ise sekeldusi otsima ei tüki.

Ka reisifirma GoAdventure erakliendisuhete osakonna juhataja Ingrit Nooska soovitab ohutuse mõttes vältida meeleavaldusi ja rahvakogunemisi. "Järgida tuleb meie reisiesindajate ja kohalike ametivõimude korraldusi," rõhutab ta.

Lähis-Ida ikka poliitiliselt ebastabiilne

Kui sihtkohas võib suure tõenäosusega eriolukord tekkida, tuleks turistil kindlasti endal väga tähelepanelik olla. "Planeerides reisi riiki, kus võivad toimuda rahvarahutused ja relvastatud konfliktid, aga tekkida ka epideemiad, üleujutused või mis tahes ootamatud olukorrad, tuleb riskidega kindlasti arvestada. Samuti sellega, et abi saamine võib aega võtta ja nõuda suuremaid kulutusi. Eriti tähelepanelik tuleb olla rahvarohketes ostukeskustes, ööklubides, baarides ja religioossetes kogunemispaikades. Ei maksa minna kohtadesse, kus puudub politsei- või teiste julgeolekuüksuste valve," manitseb Kalda.

Alaliselt tuleb tema sõnul valvel olla terrorismiohtlikes riikides, nagu Süüria, Liibanon, Jeemen, Sudaan, ning poliitiliselt ebastabiilsetes Lähis-Ida riikides. Nooska rõhutab, et alati tasub enne reisileminekut eeltööd teha. Kui võimalikud ohud teada, on neid lihtsam vältida. "Näiteks praegu on info Süüria kohta: vältige reisimist ning lahkuge riigist. Seega sinna oma klientidel sõita ei soovita," ütleb Nooska.

"Lennukipileteid ärireisideks ja Peterburi 24tunniseid viisavabu laevakruiise ostetakse endiselt ja Ukraina pole ennegi meie populaarne sihtkoht olnud," kinnitab Kalda, et sündmused Venemaal Eesti inimeste käimisi mõjutanud pole.

Ühtki looduskatastroofi praegu silmapiiril olla ei tohiks, kuid Kalda soovitab alati tutvuda sihtkohariikide kliimaga: millal on vihmaperioodid, millal võib esineda taifuune. Enne välisriiki siirdumist tuleks välisministeeriumis registreerida – nii saab konsulaarteenistus kriisiolukorra tekkimisel võimalikult kiiresti abi osutada.

Vältige võimalusel teatud piirkondi!

Helena Nõmmik välisministeeriumi pressiosakonnast kinnitab, et ministeerium jälgib pidevalt olukorda maailmas ja vastavalt sellele muudab ka oma soovitusi. "Ministeeriumi kodulehel on vastav info leitav riikide kaupa," selgitab Nõmmik ja lisab, et aktuaalset infot leiab ka välisministeeriumi veebikonsuli Facebooki-lehelt https://www.facebook.com/veebikonsul. Eesti saatkonnad, kelle poole Õhtuleht pöördus, soovitavad samuti just sealt infot hankida.

Egiptus – vältige võimaluse korral sinna sõitmist, eriti teatud piirkondadesse! Riigis valitseb ebastabiilne julgeolekuolukord, välja arvatud turismikuurortides. Ülejäänud riigis, sealhulgas vaatamisväärsuste läheduses, ei pruugi väliskodanike julgeolek olla tagatud. Senini on rünnakud olnud suunatud eelkõige Egiptuse julgeolekujõudude vastu Kairos ja Niiluse delta piirkonnas.

Tai – vältige võimaluse korral teatud piirkondi! Paljudes piirkondades, sealhulgas Bangkokis, kehtib eriolukordade seadus, mis võimaldab poliitiliste rahutuste korral võtta kiirelt meetmeid inimeste liikumise piiramiseks. Vältida tuleks reise lõunaprovintsidesse, kus endiselt esineb relvastatud vägivalda. Samuti tuleks vältida Prea Viheari (Khaoi Pra Viharn Tais) templite kanti, kus piirivaidluse tõttu on ette tulnud Kambodža ja Tai sõjaväeüksuste konflikte. Viimatinimetatud templitele on juurdepääs keelatud. Ettevaatlik peab olema reisimisel Kambodža ja Birmaga piirnevatele aladele.

Türgi – vältige võimaluse korral teatud piirkondi! Kuigi meeleavaldusi on vähemaks jäänud, ei saa välistada uusi rahutusi. Varem on enim rahutusi olnud Istanbulis Beyoglu (Taksimi väljak, Istiklali tänav) ja Besiktasi piirkonnas ning Ankaras Kizilay piirkonnas ja Kugulu pargi vahetus läheduses. Endiselt soovitame mitte reisida Ida- ja Kagu-Türgisse, eriti võiks vältida Süüriaga piirnevaid alasid.

Kamerun – võimaluse korral vältige sinna reisimist! Riigi põhjaosas, sealhulgas ka Waza rahvuspargi ümbruses, on suur inimröövide oht. Kesk-Aafrika Vabariigi ja Tšaadiga piirnevad aladel tegutsevad relvastatud rühmitused. Bakassi piirkond Nigeeria piiri ääres on samuti väga ohtlik. Tavapärasest suurem on ka oht nakatuda malaariasse ja koolerasse.

Pakistan – tungiva vajaduseta vältige sinna reisimist! Riigis tuleb ette vägivalda, enesetaputerroristide pommirünnakuid ja inimrööve. Enne reisi tuleks end välisministeeriumis registreerida ja täpsustada oma reisikindlustuse tingimusi seoses Pakistanis esinevate võimalike ohtudega. (Allikas: www.vm.ee)

Räägi lähedastele oma reisiplaanist

• Uuri reisisihi tausta (reisiinfo välisministeeriumi kodulehel või mobiilirakendus "Reisi targalt).

• Salvesta mobiili ja kirjuta üles lähima saatkonna kontaktandmed ja ministeeriumi valveametniku telefon +372 5301 9999 (24h).

• Kontrolli passi ja ID-kaardi kehtivust. Osa riike nõuab, et pärast riigist lahkumist peab pass kehtima veel kuus kuud.

• Sõlmi reisikindlustus, sest Euroopa ravikindlustuskaart ei kata kõiki kulutusi.

• Registreeri ennast välisministeeriumi kodulehel või mobiilirakenduse "Reisi targalt" vahendusel.

• Tee koopia oma passist ja/või ID-kaardist ning ära hoia koopiat passi/ID-kaarti koos ühes kohas.

• Teavita lähedasi oma reisiplaanidest ja jäta neile oma kontaktid.

• Kirjuta üles lähedase number, juhuks, kui mobiiliga peaks midagi juhtuma.

• Võta kaasa nii sularaha kui ka krediitkaart. Vajadusel saavad lähedased lisa saata MoneyGrami või Western Unioni abil. (Allikas: www.vm.ee)