Reisimine

Klassiekskursioon välismaale: õpetaja, hoidu riskidest! (38)

LISA KOMMENTAAR

lapsevanemana11. aprill 2014, 22:20
arvan, et õpetaja ei peaks mingeid reise korraldama.Perede võimalused on erinevad, kõik ei saa niikuinii reisile minna.Samas mõned on jälle juba planeeritava reisi sihtkohas käinud.Õpetaja vastutus on suur,ega ööbimispaigas ei jõua kõiki kontrollida,kas tarvitavad näiteks alkoholi .Igaüks vastutagu oma laste eest ise ja käigu nendega ise ,kus tahavad. Ja enne reisi tuleks alati teha reisikindlustus,olgu see siis klassireis või oma perega.Ja osadele eespoolt-mitmest klassist komplekteeritakse reisiseltskond sellepärast,et 40 inimest lihtsalt ei tule ühest klassist kokku.
ka vihane lapsevanem,25. märts 2014, 08:06
iga veerand on meil mingid väljasõidud ja maksa ainult,ajab ikka vihale küll. ja nüüd 2 kevadreisi varsti.
Nojah24. märts 2014, 14:46
Need rootsireisid on jah mingid imelikud :tuttav rääkis just huvitavad lood neist . Tal eelmine aasta lõpetas üks laps gümnaasiumi ja nagu ikka rootsi reis (no mugav -reedel laeva , pühap kodus jubaja pole majutusprobleeme ) No koguti üle saja euro ja mindi . Hiljem nagu hakati vaatama et kuidagi imelikud rahad . Reisipiletid ju maksid alla 60 euro , no bussipiletid tallinna ja tagasi , aga ikka iga pealt25 euri lisaks . No hea küll -õpetaa kulud , aga ikka tundusid suurena . No ja suudetigi välja selgitada et õpetajad olid endile tellinud kena kajuti akendega (õpilased 4stes )ja ka täis toitlustuse (õpilased närisid võileibu ). Kuna tal lõpetab ka sel aastal laps ja jällegi rootsi reis , siis võtsid nad asjaajqmise endi kätesse. Pakuti et samadel tingimustel tehakse ka õpetaja sõit välja +paar lapsevanemat tuleb kaasa ,siis õpetajaleidis etta just sel ajal ei saa tulla (kuigi hilisematestfaktidestselguet istus kodus ). No käidigi siis ilma õpetajata (veebruaris ), reis oli lõbus ja tuli odavam . Kuulda oli vaid õpetaja kergeid vihjeid et noh saite siis lõõgastada ja vanemad on teil hirmus koonrid . Nagu ka suudeti selgitada välja, siis olid õpetajad sellist luksuslikku nädalavahetust juba aastaid praktiseerinud . Ega keegi polegi niiekskursioonide vastu , kui vastu ollakse sellele etõpetajadon sellest teinud oma tasuta lõbustuse .
murr24. märts 2014, 08:36
ekskursioonid peaksid olema tervele klassile mitte väljavalitutele kellel raha on.
murr24. märts 2014, 08:27
ja mis ekskursioon on laeval rootsi.see on õpetajatele lõbureis.üks õpetaja oli ekskursioonil täis nii,et poisid vedasid laevas ta kajutisse.teisel pani ta bussijuhtidele pihta ,ronis öösel nende tuppa.aga ei vedanud,ei võetud vedu.järgmine päev said nii õpilased kui bussijuhid haukumist kuulda.poistel oli kõik videosse võetud.muidu poleks uskunud.
n3124. märts 2014, 04:55
Meil oli palju ekskursioone ja siiani on sellest palju meeles. Ekskursioone viisid läbi erinevad õpetajad. Mitme ekskursiooni lõpus tehti selle kohta tunnikontroll. Bioloogia õpetajaga käisime läbi rabad ja metsad, vene keele õpetajaga käisime Venemaal jne. Võib-olla mõni üksik õpetaja ei teinud matku ja ekskursioone, enamus tegid ja hinnad olid normaalsed. Pole ühtegi halba kogemust nendega. Kooliks oli tavaline Tallinna magala keskkool.
mina 23. märts 2014, 17:28
Sundosa need ekskursioonid küll ei ole, vaid õpilastele tahetakse pakkuda midagi harivat ka, mitte
niisama äraolemist,,just nimelt ainult poodi ja hotelli...Õpetajad lähenevad asjale loovalt. Reisikorraldajatel on aga soodsamad võimalused reisi hinna kujundamiseks, kui isehakanud tegijatel, kel pole paraku lepinguid ei bussifirma, majutusasutuse või laevafirmaga.....
On nähtud neid üksikettevõtja buss lagunemisi...ja teist bussi tal asemele anda ei ole. Tellija-õpetaja või lapsevanem ei oska enam midagi siis peale hakata, reisiettevõte aga korraldab asja kulutusi tekitamata juurde, sest tal on lepingud ka teiste vedajatega. Hinna ja kvaliteedi suhe kehtib ikka igal alal!
õpetaja23. märts 2014, 16:33
Kes lastega sinna matkale kaasa läheb ja vastutab? Mina küll ei läheks. Uppuja päästmise oskusi mul ka ei ole.
kah üks lapsevanem23. märts 2014, 16:03
Hea artikkel ja veel paremad kommentaarid . Siiani meilegi püütud selgeks teha et need ekskursioonid kooliprogrammi osa . Just järgmisel nädalal pidime arutama järgmise aasta lõpuekskursiooni Rootsimaale . Lapsed aga on üldiselt selle vastu , kuna paljud on juba käinud . Saksamaa ekskursioon aga ei ole jõukohane . Lapsed on välja tulnud kanuumatka ideega , on ühe lapsevanema pakkumine ka , nii et võtamegi selle asja tõsiselt arutusele . Olen ka ise selle sundreisistamise vastu , omal ajal oli see tõesti kohustus , lenska ja moskva , aga põhilõbustuseks olid seal vaid poeskäigud
reisikorraldaja23. märts 2014, 15:53
Ei jõua ära imestada kuidas Eesti inimesed on salvavad ja negatiivsed teiste töö suhtes. Lapsevanemad, kes on ka reisidel tihti tasuta saatja kohal, kahjuks aga ei vastuta laste käitumise eest
ja giid imestab, miks nad sel reisil on. Õpetaja vajas ju endale lisaks kedagi abiks! Reisidel on nõutav tõesti iga 10 õpilase kohta VASTUTAV SAATJA. Seda ei kehtesta turismibüroo, vaid haridusministeerium ja ka näiteks laevafirmad, mitmed vaatamisväärsused-muuseumid.Õpetaja TÖÖTAB REISIL ÕPILASTEGA: tema ülesanne on kõikjal nad üle lugeda, manitseda, vahendada giidi infot, kui õpilane ei kuula, kontrollida reisidokumentide olemasolu, vastama ka lastevanemate kõnedele näiteks laeva saabumise aja kohta koju jne.
Artikli teema oli aga tasumine reisi eest. Kui kõik lapsevanemad hakkavad ise reisiraha( näiteks tavapärane 40 õpilase rühma) firmasse üle kandma, peavad nad seega esitama maksekorralduse õpetajale. Õpetajale tähendab see lisatööd, kui peab nõudma ülevaadet kui paljud on maksnud, ka reisikorraldajalt seda infot kontrollides. Reisikorraldaja peab enne reisi iga natukese aja pärast jälgima kas vajalik reisijate arv on tasutud. Kui ei ole, kallineb reisi hind õpilase kohta ja saab alguse lisaraha kogumine.
Mõlemal poolel on reisi ettevalmistamine pinget ja aeganõudvam kui siis, kui õpetaja kogub raha ja tasub korraga.
TEAN ET ÕPETAJAD EI SURVESTA KUNAGI ÕPILASI EKSKURSIOONIDEKS; NEILE ON SEE LISATÖÖ; MILLE EEST PALKA EI SAA! Väga meeldiv on töötada ja sõita paljude õpetajatega giidina, sest enamuses õpetajatest on ekskursiooni korraldanud õppetöö näitlikustamiseks ja ka paljud direktorid nõuavad selgitust, mida annab üks või teine ühine õpilaste ekskursioon mõne õppeaine seisukohalt.
LAPSEVANEMAD- teie lapsed ise tahavad ju sõita ja räägivad sellest õpetajale! Kurb küll, aga tihti ei osata bussis käituda, tundub, et kodus pole millegi vastu huvi äratatud, et põhiline on kähku kaubandusse pääseda!
to to ka lapsevanem 15.14 from ka lapsevanem23. märts 2014, 15:34
no tüüpiline õpetaja arusaam - saad firma arvele panna . Ega ikka ei saa küll , aga no ega õpetaja raamatupidamist ei tee ( see lasteekskursioon tuli ka ise kinni maksta oma taskust kuna lihtsalt polnud kuhugi maha kanda ) Ja asja point ei olnud selles kas õpetaja kulu kanda - õpetaja kulu oli täiel määral kantud - sõit ja toitlustus tuli lapsevanemate taskust . Vihaseks tegi fakt et õpetaja tahtis oma pere lapsevanemate arvelt viia ekskursioonile ja veel luksuslikul tasemel ( kes rootsi vahet sõitnus teab mis hinnavahe on aknaga ja aknata kajuti vahel , pealekauba soovis ta ka boonuspunktid ära kasutada oma huvides - kuna ka ise reisin palju , siis aastas saan korra pere viia tasuta helsingisse shoppama vaid boonuspunktide eest . Keegi ei tahtnud õpetajalt tasuta teenust - palka ta ju saab (klassijuhatamistasu ) , vastu olen aga tasuta lisahüvede eest mida meie arvelt taheti saada )
to eelmisele 15.01 from ka lapsevanem23. märts 2014, 15:18
Ei - saatjateks olin vaid mina ja õpetaja . 18-19 aastastele ei saa ju päitseid ka nii pähe panna . Ja pärast selle geisi väljatulekut tuli välja et seda meetodi oldi aastaid edukalt kasutatud . Kooli direktsioon ei liigutanud selle peale kulmugi . Ja pealekauba saab õpetaja klassijuhatamise tasu - seda ka vaheaegade eest - nii et mingid lisahüved pole kohustuslikud . Saan aru et kanname tema reisikulud ja võrdväärselt ka toitlustuse , aga lõbustada ka tema peret ei ole küll kohustus
to Ka lapsevanem23. märts 2014, 15:14
Aga äritegelasena vii oma lapsed endaga ekskursioonile kaasa. Miks õpetajale kaela määrida? Saad ju ise ka oma reisi kulud firma kaudu. Kantselda oma lapsi ise. Miks arvad, et õpetaja peaks sinu laste eest tasuta hoolt kandma? Omal näikse raha olevat, õpetaja käest aga teenust saama käsi pikalt, ilma eest. Kes sa selline õige oled? Jäta meelde! Õpetaja on laste ekskursiooni ajal tööl!
Tige lapsevanem 23. märts 2014, 15:08
No õpetajad jälle oma vana lauluga - a la 24/7 tööl . Ja see ekskursioonitamine ajab tõesti marru . Endal ka paari aasta tagune mälestus - ise maksime ka endi reisi kinni ( 3 lapsevanemat tuli kaasa ) , samas kui õpetaja vedas kaasa oma abikaasa ja lapse ja seda meie rahade eest ja kui hiljem selle kohta aru pärisime , siis nipsati et see alati nii olnud . Ja ainuke kelle järgi passima pidime oli õpetaja ja mingit laste järgi vaatamist ka ei tuvastanud . Kommentaariumitest tuleb ka mulle üllatusena et need ekskursioonid ei ole mingi kohustusena - meile aastaid aetud seda jura et see nagu kooliprogrammi sees . Kuna viimane laps järgmisel aastal lõpetab , siis võtan selle küsimuse ette ( planeeritakse kah Rootsi reisi ) , seda enam et vastu on nii õpilased kui vanemad . Aitäh tublidele lapsevanematest kommijatele !
eelmisele23. märts 2014, 15:01
Kui lapsevanemad ja lapsed soovivad minna ekskursioonile, siis tuleb neil hüvitada ka kõik õpetaja kulutused: sõit, muuseumite piletid, hotell ja miks mitte ka söök.. Õpetajatele ei maksta mingit lähetustasu- päevarahasi ega ka mitte õõtõõ eest kõrgema tariifiga palka. Asjaajamiseks kulutatud telefoniarveid pole ka kunagi tasustatud. Õpetaja asub väljaspool seadust, mis tähendab seda, et meile ei ole kunagi kehtinud töö- ja puhkeaja seadus.
Kui ma pean kõik ise kinni maksma, siis miks ma neid teiste inimeste lapsi kaasa vean ja nende eest vastutan.!?
Kui eelmine kirjutas, et peale õpetaja oli veel 3 tasuta kohta, siis need olidki saatjad, kes olid tegelikult tööl. korra tagamiseks. Ma eeldan, et lapsevanemad soovivad, et nende lastel hoitakse ekskursioonidel silma peal!?.
Õpetaja ja Lapsevanem23. märts 2014, 14:48
Paljude lapsevanemate arusaamine õpetaja tööst ja vastutusest ekskursioonil on jahmatamapanev.
Ka lapsevanem23. märts 2014, 14:16
Tuttav teema . Ja näha kuidas õpetajad juba keerutavad .
Lihtne näide : eelmisel aastal tuli õde minu juurde et laenu küsida ( kasvatab üksi 3 last ) . Nende klassi õpetaja planeeris Rootsi reisi , küsiti 220 euri per nos+söök+kulurahad ( sisaldas vaid laevareisi , bussiga tallinna ja tagasi ja stockis lossikülastust ) . Kuna ise reisin tihti seda vahet hakkas selline hinnaklass huvi pakkuma . Õnnestus kätte saada see hinnapakkumine ja oh üllatust - peale klassikomplekti + õpetaja oli veel 3 lisakohta ( kusjuures 4 kohta sisaldas 2õhtu ja 2 hommikubuffeet ja aknaga kajutit ) Kuna ka endal oli äripartneriga tarvis stockis kokku saada ( ta kavatses niivõinii ühe alkotreti tallinna korraldada ) , siis kasutasingi oma tutvusi ja kokku läks see lastele maksma 120 euri keskmiselt ( õe arvestus+sisse oli arvestatud ka õpetaja kulu ) inimese kohta ( sisaldas laevasõitu , kaks einet tallinnas , bussisõit edasi tagas ,1 hommiku ja 1 õhtusöök ) . Lapsevanemad olid 7 taevas - õpetaja mitte : nagu hiljem tema noorim võsuke seletas et neil jäi ära rootsi reis ja planeeritud oli ka boonuspunktide eest helsingi tasuta reis .
Nii et kallid lapsevanemad - uurige alati taust kenasti välja ( p.s. uurisin ka järele : ekskursioonide korraldamine pole üldes mingi kohustsu - klassijuhataja üritas aga selgeks teha et on ) . Ja tean ka tõesti et paljud lapsed on valinud selle ekskursiooni asemel hoopis teisi tegevusi : lõkkeõhtud , matkad jne. Nii et lastevanematele julget pealehakkamist
Aga õpetajad!23. märts 2014, 13:24
Nagu küla teile, nii teie külale. Saan aru, et teete ekskursioone heast tahtest. Et lapsi täiendada. Et kõigil oleks parem. Aga mis hinnaga? Kas tõesti peate pühendumusest laste vastu, kes ise küll nii pühendunud ei ole, tõesti nende nimel riskima? Austan õpetaja ametit. Seda juba koolipoisina. Mäletan oma ekskursioone. Nüüd, 62-sena, võtan teie ees ikka mütsi maha. Küla ju teist ei hooli. Piisab kui õpetada suudate. Ehk jätaksite ekskursioonid neile, kes siin kommenteerides üsna targad näivad olevat. Ei ole enam vanu, austavaid aegu. Hundiseaduste aeg on karmim.
Õpetaja23. märts 2014, 11:59
Lapsed tahavad minna ainult välismaale, mina mitte. Kuna rahade kättesaamisega on raske, olen ise osaliselt sõite kinni maksnud mehe palgast (hiljem küll raha tagasi saanud, aga ikkagi), alati on keegi rahulolematu. Milleks? Lisaks öised passimised, et keegi millegi näotuga hakkama ei saaks- milleks? Pärast puhkad kolm päeva sellest närvipingest- milleks? Ei tee rohkem ekskursioone.
mari23. märts 2014, 11:26
Arvan, et kooliekskursioone pole üldse vaja teha, kui, siis lähikonda. Sest tänapäeva lapsed käivad peredega suht palju ringi ja teistel pole jälle vahendeid. Aga kui kellelegi veel pole kohale jõudnud, siis tänapäev nõuab õpetajalt peale õpetamise veel sadat oskust-näiteks on õpetaja päris kindlasti psühholoog, suhtlusekspert, koristaja, uksehoidja, politsei, kokatädi, mida iganes imeinimene. Asi siis veel giid olla ei ole. See oleks ikka kuldaeg, kui õpetaja saaks ainult õpetaja olla.
õpetaja23. märts 2014, 10:52
1 .ükski reis ei ole õpetajale puhkus - see on Tasuta töö oma puhkeajast.s.t ületunnitöö, mida ei tasustata. Isegi üheoäevane reis kulutab sedavõrd energiat, et taastumiseks kulub 2 -3 päeva.
2. Matk v. lõkkeõhtu on sama, mis ekskursioon: vastutus, tasuta ületunnitöö.
3. Välismaa ekskursioone pressivad peale õpilased.
4. Õpetaja ei saa teha giidi tööd, sest ta peab samal ajal korra järgi vaatama. Õpetajana ma isegi ei saa keskenduda sellele, mida giid räägib. Peale selle ei ole ka õpetaja nii haritud, et teaks kõigest kõike. Enesetäiendamise aega ( ekskursiooniks giidina j.m.s ) õpetaja tööaja sisse pole arvestatud. Õptaja täiendab ennast ainult kohusruslikel koolitustel - ametlikult
5. õpetajal on päris suur risk minna sinna, kus ise varemalt käinud ei ole - mul on ebameeldivad kogemused - maanteede ületamisega, kiikede kasutamisega, bussi peatamine valel teepoolel, järsakud jne. Õpetaja on tavaliselt saba lõpus, et keegi maha ei jääks. Kui kohale jõuad, siis on ehmatus suur, mida giid on lubanud lastel teha.
penskarist õpetaja23. märts 2014, 10:20
Enam ekskursioone ei tee, võtke teatavaks, austatud lapsevanemad. Pankade kaudu arveldamine, st kui minu kaudu liigub raha turismifirmale, muutus kalliks; lapsed on tõepoolest sellised, et neid ei huvita kaunid paigad, huvitav teave naabermaa elu-olu vastu jms, vaid enamjaolt näpivad nad oma telefone, söövad rämpstoitu ja üritavad ööbimiskohas tarvitada alkoholi. Keelata aga on neid keeruline, sest terve hulk teismelisi ei kuuletu tänapäeval mitte kellelegi, aga seda teavad nende vanemad juba isegi. Ka telkima kuhugi veekogu äärde ei söanda ma selsamal põhjusel minna. Nii et, kallid lapsevanemad, matkake oma lastega ise, tellige reisipaketid kas Egiptusesse või mööda Eestit, guugeldage ja rääkige neile loodusest, ajaloost, kultuurist ja tundke end hästi. Kahjuks on tulemus selline, et vanematega koos tehtud reiside kirjeldused on kirjeldused turulkäigust ja muust poodlemisest ja hotellist. Muidugi on üksikuid erandeid. Samuti on nüüd klassides veerandik neid, kes pole üldse kusagil käinud, Eesti kaunites paikadeski mitte.
"... õpetaja ei tohi olla reisikorraldaja".23. märts 2014, 08:19
Aga riigi peaministriks kõlbab keemik küll! Kui paljud õpetajad on reisi kihva keeranud? Aga üks keemik terve riigi? Vingatsid! Kui ei meeldi reisida, istu kodus. Keegi sind vägisi kaasa ei vea. Õpetaja teeb seda hingest, laste vastu. Kusjuures on kogu reisi ajal tööl.
Liivi22. märts 2014, 22:39
Viimase välisreisi korraldasin 2012 ja ilmselt see jääb ka viimaseks. Ei ole kunagi olnud probleeme firmaga ja reisijatega. Õpetajal on muidugi tasuta koht, aga tööd on 24/7 kogu reisi vältel. Reisi olen ALATI ÜHE ERANDIGA korraldanud kohta kus olen varem ise käinud, et ei reklaamiks mingit jama.
22. märts 2014, 21:40
et siis klassiekskursioonile kogutakse lapsed kokku vähemalt kolme klassi pealt või isegi rohkemate pealt?Mis siin klassiekskursiooniga pistmist peaks olema?
ka õpetaja22. märts 2014, 21:35
Kulla kommentaatorid! Õpetaja saab tõesti teatud tingimustel tasuta reisi, aga ärge unustage ühte asja - õpetaja on tegelikult kõik need tunnid välisreisil klassiga olles TÖÖL. Ta vastutab õpilaste eest nii päeval kui ka öösel. Õpetaja jaoks ei ole see puhkusereis.
Kalev22. märts 2014, 21:26
Hakkame jah nüüd õpetajaid õpetama.Kas liiga targaks ei pea ennast ?
Ave22. märts 2014, 21:24
See teada tõde, et korraldaja saab alati 1-2 tasuta kohta. Kas õpetaja on kõige vaesem koos oma lastega, et saavad reisida tasuta? Aus oleks jagada tasuta kohad üld summa peale ära seda võrd tuleb ka teistel lastel odavam. Kui palju on koolides peresid kellel on 2 või enam last kes käivad samas koolis ja soovivad reisile minna? Õpetaja korraldatud reisid on alati õpetaja huvisid silmas pidades. Kui küsida lastelt millist reisi nad soovivad siis vastuseks on kogu klassiga nt.lõkke õhtu, tekkimine, reis eestis.
lapsevanem22. märts 2014, 20:58
Õpetajatel reisi korraldamine on ka kasu eesmärgil.Näit. Kui korraldatakse reis kus reisijaid vähemalt 30 ja ülespoole saab korraltaja vähemalt 2 kohta TASUTA. Sellest ka see, et vaadatakse sihtkohti kus ise käinud ei ole.On ka mõned mainekad reisikorraltajad, kes pakuvad õpetajatele soojamaareise väga soodsalt ja teatud juhtudel ka TASUTA kui õpetaja aastas palju kooli reise korraldab.See on juba sellest aru saada, et järjepidevalt kasutatakse ainult ühe ainsa firma teenuseid ja kahjuks alati kõige kallima hinnaga.Arvan, et ennem kui otsustatakse millise firma reis osta oleks vaja ka teisi pakkumisi, et võrrelda hinna ja kvaliteedi suhet.Senini kõik reisid mis korraldatakse on vähemalt 20% kallimad. Ja ükskord sai ka õpetajale öeldud seda,et uurisin hindasid ja on võimalik reisida palju odavamalt.Mille peale sai minust tema vaenlane.Korraldasimegi odavama bürooga reisi.Reisi summa jagasime ausalt kõigi reisijate vahel ära, kaasarvatud Tasuta 2 kohta- mis langetasid ju veel reisi hinda.Mis kuradi pühalehmad need õpetajad on, et nemad peava oma perega TASUTA reisima.Ainult küüned enda poole.
MH22. märts 2014, 19:59
Kas ikka kõik lapsed saavad reisile minna?On õpetajaid,kes vaatavad kuhu minna st.kus pole ise käinud ja siis lapsed vaadaku,kas saavad reisile.Õpetaja peaks ikka enne mõtlema,kui otsustab teha välisreise.Eestmaal on oi kui palju kauneid kohti ja põnevaid,mis lastele meeldiks,vähemalt vanuses kuni põhilkooli eani.Saage oma kompleksidest üle egas välismaa pole maailma naba ja õpetaja mõelgu ikka nii,et kõik klassi lapsed saaks reisile,mitte ainult teatud ringkond.
Õpetaja22. märts 2014, 19:29
Kui õpetajad korraldavad , on halvasti , kui ei korralda ühisüritusi -- ikka halvasti! Milline on siis lahendus?
Õpetaja22. märts 2014, 17:49
Mina küll ei korralda välisreise. Miks ma peaksin? Töölepingus pole selle kohta sõnagi.
troll22. märts 2014, 16:33
Kui õpetajat ei meeldi, siis võtke paketireis. Turumajandus.
troll22. märts 2014, 16:30
Õpetaja on ikka haritud inimene, oskab loodetavasti keeli ja puha, milleks vahendaja? Peaks broneeringud kindlustused tehtud küll saama. Mida reisikorraldaja annab? Peale ohu, et võib pankrotti minna.
Kod22. märts 2014, 16:30
Marru ajavad need õpetajad omade ekskursioonitamistega - paljudel puudub ju isegi raha selleks ja siis käiakse muudkui peedistamas ja suisa ähvardamas ( a la et vaatame neid hindeid ) . Olen oma lastelt küsinud nende ekskursioonide kohta ja ega mingit vaimustust ega mälestust neist pole ( tütre mälestus ja ka tüdrukute poolt filmitud situatsioon oli kuidas leedus õpetaja õhtul mingi koaliku gigologa koridoris amelesid )
Viimase lapse lõpuekskursiooni jätsime lastevanemate survel ära ( kogusime vanemad ja lapsed eraldi ilma õpetajateta kokku ja küsisime - kas tahate ekskursiooni või midagi muud : valiti lõkkeõhtu ja metsaränne . ) Olen ka mujalt kuulnud et aktiivsemate vanematega klassides on suudetud see õpetajate ekskursioonisurve maha suruda ja need asendatud kas kohalike paadimatkade või korraliku lõpupeoga ( suurem pidu koos korraliku ansambliga )
giid22. märts 2014, 16:27
Olen giidina tegutsenud juba palju aastaid. Võin kinnitada, et õpetaja giidina ei ole just kõige parem variant. Välisreisil peab olema 1 õpetaja iga 10 õpilase kohta ja giid.