MURETU: Isa Karel Kitsik lennureiside eel muret tundma ei pea, sest Krenile meeldib väga lennata. Foto: Kadri Kitsik
Reisimine
15. veebruar 2014, 16:00

Lennureis lapsega: leia põnnile meelepärast tegevust (20)

Vesine talv meelitab paljusid sooja päikese alla põgenema, noored vanemad aga tihti pelgavad lapsega lennureisi ette võtta. Kuna poole sõidu pealt maha astuda ei saa, kuidas siis lõpuni vastu pidada?

Kohe kolmeaastaseks saav Kren Kitsik on kogenud lennureisija. Ta on käinud kolmel pikemal reisil, sihtkohtadeks Tai, Ameerika Ühendriigid ja Hiina. Lisaks võeti Ameerikas ette kolm ja Hiinas neli siselendu. Lühemaid sutsakaid on Kren teinud Türki ja Bulgaariasse.

Tai reisi eel polnud noorhärra veel aastanegi ja ema Kadri Kitsik oli mõistetavalt murelik. "Kartsin seda, et ta nutab terve aja, et teda ei huvita ükski meie kaasa võetud mänguasi, et ta keeldub söömast," loetleb Kadri ärevaid mõtteid enne puhkusele sõitu.

Tühi kõht rikub kiirelt tuju

Lennuks valmistusid noored vanemad põhjalikult. "Mõtlesin, mis on tema jaoks tähtsad asjad ja mis võiksid lõbustada. Iga kord on kaasas olnud tema enda väike pehme tekk, millest saab pesa meisterdada, see on tema jaoks üsna oluline," räägib Kadri.

Pikemad lennud on nad planeerinud öö ajale ja kuna poiss on veel pisike, siis on lennukiiste tema jaoks piisavalt mugav magamiskoht: tekikesest meisterdatud pesas magabki ta suurema osa lennust tihti lihtsalt maha.

Asendamatuks abimeheks on ka Kitsikute perel kujunenud tahvelarvuti. "Sinna paneme iga kord hunniku erinevaid lastesaateid, multikaid, lastelaule ja mänge. Lennukis saab ta siis nautida sellist olukorda, et võib vaadata multikad nii palju, kui soovi on," tutvustab Kadri lennureisi erireegleid.

Arvuti kõrval pole unustatud ka klassikalisi raamatuid.

Hoolitseda tuleb ka suupoolise eest: kaasa pakitakse poisi lemmiknäkse ja piisavalt juua, lennukitoidule Kadri lootma jääda ei taha ega soovita. Süüa aga peab olema, sest tühja kõhuga ei suuda ka kõige tublim laps meeleolu hoida. Meeles tasub pidada, et joogid tuleb osta lennujaama turvatsoonist, varemostetu konfiskeeritakse.

Eelista tegevusi, mis võtavad aega

Tänaseks juba lapsega reisiva kogenud emana soovitab Kadri mitte nii väga juhinduda etteantud soovitustest, mida reisidele kaasa võtta, vaid mõelda kõik läbi just konkreetsest lapsest lähtuvalt – kui teie järeltulija pole sugugi huvitatud multikatest ja mängudest, pole mõtet tahvelarvutit tema lõbustamiseks kaasa vedada. Kui puudub lemmiktekk, pole ka seda vaja kaasa võtta, sest pikkadel lendudel on lennukis alati tekid ja padjad olemas.

"Võiks mõelda tegevustele, mis võtavad võimalikult kaua aega. Näiteks panen alati paar õuna-pirni käsipagasisse, sest esiteks need lapsele väga maitsevad ja teiseks võtab nende söömine üsna kaua aega, ühte õuna närib ta isegi lausa pool tundi. Paksemaid raamatuid saab vaadata-lugeda kauem, suuremate ja vähemtuntud puslede kokkupusimine võtab kauem aega näiteks," jagab Kadri näpunäiteid.

Väikelapsele saab lennuki istme seljatoe külge kinnitada beebivoodi ja Kadri soovitab pileteid broneerides kindlasti küsida kohad selle arvestusega.

"Kui lapsele veel eraldi istekohta osta pole vaja (kaheaastasele tuleb juba osta – toim), siis vabade kohtade olemasolul soovitan ümber kolida nii, et laps saaks oma tooli. 10 tundi järjest last süles hoida on ikka päris ränk," hoiatab Kadri.

Ka vahetusriideid ei tohi unustada, isegi kui laps mähkmetest välja on kasvanud, sest õnnetusi võib juhtuda mitmesuguseid: kukub jook või söök sülle või teeb laps kogemata püksipõlve katki.

Ka Baltic Travel Groupi reisikonsultant Anna Laane on Kadri näpunäidetega nõus. "Võimalusel võiks lennuaegu valides arvestada lapse une- ja söögiaegadega," soovitab Anna.

Lapsega konkreetsel lennul reisimiseks soovitab konsultant infot otsida selle lennufirma kodulehelt.

Kui lapsele on kaasa võetud nii käru kui ka kõhukott, tasuks viimane võtta käsipagasisse, sest käru ei pruugi kätte saada kohe lennukilt maha astudes ja kõhukotiga on mugav last seni kaasas kanda. Kuna käsipagasi mahutavus pole siiski lõputu, tuleks sinna pakitav hästi läbi mõelda.

"Võimalusel kindlasti paluda istekohad broneerida nii, et kedagi teie kõrvale ei pandaks," soovitab ka Anna püüda leida võimalus lapsele omaette istme saamiseks.

Võõrad nunnutavad lennukis

Lennureisidel võib vahel abi tulla täitsa ootamatust kohast: lapsehoiu võivad üle võtta lennusaatjad. "Sellega on nii, et mida väiksem laps ja mida kaugemale Eestist, seda rohkem nunnutatakse. Kui me Taisse sõitsime, oli Kren üsna väike. Ta läks hullult peale lennusaatjatele ja see tegi meie elu palju lihtsamaks. Üks stuujard küsis, kas võib temaga ringi jalutada, olime nõus. Ta vedas teda igale poole, isegi kokpitti lendurite juurde!" meenutab Kadri vaimustusega.

Ka kaasreisijad on last kõvasti lõbustada aidanud, näiteks nunnutasid Türgi lennul Kreni hoopiski kodumaale lendavad Türgi vanamehed. "Kren käis vist kellegi süles iga lennuki nurga läbi," tunnistab Kadri.

Üks asiaadist rase stjuardess uneles aga kunagi blondi ja valge nahatooniga Kreni vaadates, et ei tea, kas tema laps tuleb ka Kreni moodi.

Kuidas rahustada nutvat last?

Mõnikord võib juhtuda, et kogu kaasavõetud lõbustuspargist ei piisa ja laps aina nutab. Mis siis aitaks, õpetab nõuandekülg veebikülg BabyCenter.

• Jaluta lapsega lennuki vahekäigus. Liikumine juhib ta tähelepanu mujale.

• Kui see ei aita, vii laps lennuki tagaossa, kus mootorimüra esiteks nuttu summutab ja teiseks lapsele rahustavalt mõjub.

• Võimalusel mine lapsega mõne akna juurde ja näita talle vaadet. Isegi, kui maapinda parasjagu näha pole, mõjuvad suured pilvemassid lastele paeluvalt.

• Ükskõik, kuidas laps käitub, püüa ise jääda rahulikuks, ainult nii on lootust, et ta nutmise lõpetab.

• Ära tee kaasreisijate ebaviisakatest kommentaaridest ja pahastest pilkudest väljagi, sest midagi muud sa lapse rahustamiseks lennukis ette võtta ei saa. Ja ära hakka juba enne lendu muretsema, et laps võib nutma hakata. Seda enam, et mõni kaasreisija võib sul hoopiski aidata virisevat last lohutada.

Viis nippi lennutüdimuse ennetamiseks

Ära unusta akusid laadida. Su nutividinatest, mis lapse lõbustamiseks kaasa on võetud, pole mingit kasu, kui aku tühi on.

Valmistu tobedusteks turvakontrollis. Sa ei saa sinna midagi parata, kui nad paluvad sul näiteks oma väljalüpstud rinnapiima maitsta. Küll aga saad vaimselt nende jaburateks nõudmisteks valmistuda.

Väsita mudilast. Enne lendu püüa võimalikult palju lapse energiat kulutada: mängi temaga aktiivseid mänge, lennujaamas on ruumi jooksmiseks piisavalt.

Ära kiirusta. Kuigi paljud lennufirmad lubavad väikelastega pered enne teisi lennukisse, ei pea sa seda võimalust kasutama. Nutva beebi või aktiivse väikelapsega on parem sellega viimase minutini viivitada, sest nii jääb lennukis istumise aeg võimalikult lühikeseks.

Toida last. Kui imetad, paku lapsele õhkutõusul ja maandumisel rinda. Asja ajab ära ka lutt. Suuremale lapsele anna selleks ajaks kätte joogitass. Imemine või neelamine aitab vältida kõrvade lukkuminekut. (Allikas: www.jaunted.com)

Kuhu tasuks väikelapsega minna ja kuhu parem mitte? Kuidas suhtuda kuurordis pakutavasse lapsehoidjasse?

Sven Lõokene, Reisieksperdi tegevjuht: Kõige lihtsam on kindlasti reisida paikadesse, kuhu Tallinnast lähevad otselennud. Eriti tähelepanelik tuleks aga lastega reisides olla Lõuna-Ameerikas, kus lastel tuleb nende turvalisuse huvides kogu aeg silm peal hoida. Keeruliseks võivad osutuda troopilisema kliimaga riigid, kus on malaaria ja kollapalaviku oht. Ka suusareisile saab lapsed kaasa võtta ja üsna väikseid saab ka suuskadele panna. Probleemiks võib osutuda see, et treenerid ei räägi eesti keelt ja vanematel tuleb kõrval seista, et asi õnnestuks. Hotellides pakutava lapsehoidmisteenusega on ilmselt seis sama, mis kodus ? mõni lapsehoidja on ülihea ja teine suhtub oma hoolealustesse suhteliselt hoolimatult. Jällegi võib tekkida keeleprobleeme. Seepärast oleks parem, kui hoidja hoole alla jääks mitu last, kes üksteisele seltsiks.

Margit Lõiv, Baltic Toursi müügijuht: Piirkondadest on sobilikumad näiteks turvaline Skandinaavia, aga samuti Vahemere kuurordid. Ka suusakuurordid on lastega reisimiseks igati sobilikud. Võib-olla mitte kõige turvalisem ja mugavam on reisida väikelastega meie kliimast väga erineva kliimaga riikidesse, ebamugav võib olla ka Egiptuse ja Türgi kuurortides, kus kohalikud kipuvad vahel pealetükkivalt käituma. Lapsehoidja on olemas paljudes hotellides, kuid kindlasti ei räägi ta eesti keelt. Kuigi üldiselt on nad oma ala professionaalid, kes lastega hakkama saavad, on tegu siiski pigem hädalahenduse kui teenusega, mida soovitada.

Ingrit Nooska, GoAdventure erakliendisuhete osakonna juhataja: Väikelapsega oleks mõistlik puhata eestlaste seas populaarsetes puhkepiirkondades Türgis, Bulgaarias ja Egiptuses. Meie kliendid eelistavad lastega sõites vahemaandumiste ja ümberistumisteta reise. Meie tellimusreiside sihtkohtades pakutakse lapsehoidjateenust üldjuhul vaid kõrgelt hinnatud luksuslikes viietärnihotellides. Tagasihoidlikumate hotellide puhul on reisile kaasa kutsutud lapsehoidja või pereliige, et vajadusel laps tema hoolde jätta.