PIKEM JA RASKE: Selleks et kõik õunad-pirnid-ploomid kenasti kätte saada, tuli kaasas vedada redelit. Selle tarimine oli raskem nii tööst endast kui ka paarikümnekilosest traksidega kotist. Foto: Meelis Tomson
Reisimine
29. detsember 2013, 11:00

Austraaliasse tööle: kahe minutiga võib töökoht läinud olla (66)

Eesti noortel on Austraalia viisat saada üsna kerge, kuid hoopis raskem on kokku ajada reisiks vajalik rahasumma. Peale selle võib kohapeal selguda, et sellestki jääb väheks. Väheks kipub jääma ka praktilistest teadmistest. Kuidas siis ikkagi hakkama saada?

Üheksa kuud kogemusi

Õhtulehe reporter Mari-Leen Albers ja vabakutseline fotograaf Meelis Tomson veetsid Lääne-Austraalias ühtekokku üheksa kuud. Selle aja jooksul jõudis Mari-Leen mitmesuguseid ameteid pidada. Vahel oli noortel arvel vaid napp sada dollarit, kuid oli ka helgemaid päevi, kui kontolt vaatas vastu paarkümmend tuhat dollarit.

Enne minekut

Varu aega

Selleks, et teada saada, mis sind ees ootab, loe tundide viisi kogenumate blogisid ja uuri Facebooki-gruppi "Eestlased Austraalias". Väldi kirjutamast postitusi stiilis "tahaks ka, mis ma tegema pean" või "saabun 20.12, on kellelgi tööd ja elamist?"

Kellega minna?

Üksinda või paaris, äärmisel juhul kolmekesi, muidu läheb raskeks. Esiteks saab üksi või kahekesi elada edukalt autos, säästes niimoodi hulgaliselt raha, sest voodikoht kuueses toas Perthi hostelis maksab nädalas 200 dollarit. Öö eest üheses-kaheses toas küsitakse 100 dollarit.

Pass: kehtigu vähemalt 2,5 aastat

Vaadake, et teie pass kehtiks enne Austraaliasse minekut vähemalt 2,5 aastat, isegi kui plaanite minna vaid mõneks ajaks, sest kohapeal võib tekkida soov jääda kauemaks. Muidugi saab ka Austraalias uue passi teha, kuid see on rohkem kui keeruline. Kui elad saatkonnast kaugel, läheb see ka väga kulukaks.

Ja miks just 2,5 aastat? Kui soovite näiteks tagasiteel paar nädalat Aasias või kuskil mujal puhata, võib juhtuda, et teid ei lubata vähem kui pool aastat kehtiva passiga riiki siseneda. Jutt, et olete teel Eestisse passi uuendama, ei pruugi mõjuda.

Kindlustus: tingimata tee tervisekindlustus

Rohkem kui reisikindlustust soovitan ma tervisekindlustust. Hambavaluga arsti poole pöördudes tuleb ainult visiiditasuks välja käia vähemalt sada dollarit. Rääkimata siis sellest, kui vajate operatsiooni (näiteks pimesooleoperatsioon maksab 7000 dollarit) või pikemat haiglaravi. Nägime oma rännakul Austraalias küllaga noori, kelle haiglaarved ulatusid kümnetesse tuhandetesse eurodesse, sest kindlustus puudus.

Viisa: aega läheb paarist nädalast paari kuuni

Ärge kasutage agentuure, kes lubavad teile kokku mingeid imeviisasid – jääte vaid oma rahast ilma. Taotlege viisat ainult Austraalia valitsuse koduleheküljel. Esimese aasta viisataotlus täida aadressil http://www.immi.gov.au/e_visa/working-holiday.htm

Lisaks viisale tuleb teha ka kopsupilt, mida saab Eestis teha ainult Innomedica uuringukeskuses (Tallinnas, Narva mnt 7).

Ärge soetage endale lennukipiletit enne, kui viisakinnitus käes – selle võib saada nii paari nädala kui ka paari kuuga. Aga võib-olla lükatakse üldse tagasi. Kuna Finnair pakub aasta ringi kuni 26aastastele soodsaid lende, ei tasu piletite pärast ülearu muretseda.

Kohale jõudes

Tax file number: Ilma selleta tööle ei võeta

Tax file number on teie isiklik kood, milleta te tööd teha ei saa. Teha saab seda internetis ja ka juba vahetult enne minekut Eestis, kuid peate teadma oma aadressi, kuhu see paber Austraalias saata lasta. See number salvestage nii telefonimällu, õppige pähe kui ka märkige koos teiste vajalike numbritega mingile paberile, mida oleks võimalik kiiresti leida. Iga kord tööle asudes peate täitma roosaka paberi, kuhu tuleb ka see number kirja panna.

Tähelepanu: Roosal paberil märkige oma aadressiks oma email, sest samale aadressile saadetakse maksuaasta lõpus ka teie palgaleht! Iga töösuhte lõpetamisel küsige endale ka PAYG ehk kokkuvõte töötatud ajast, tasudest ja maksudest. Selle paberiga saate hiljem kergesti maksuraha tagasi taotleda.

Kust osta riideid ja toitu?

Suurimad odavriiete ketid on K-Mart, Big W ja Target. Sealt leiab juba kahe dollari eest nii tööriideid kui igapäevahilpe, sokke, kingi jms. Kui raha juba rohkem ja kojutulek lähedal, tasub näiteks Perthis poodlema minna Harbour Towni. Sealsetes outlet-poodides algavad Guessi teksade hinnad 20, Calvin Kleini omad 40 dollarist. Sooduspakkumisi on seal pidevalt, aga parematel päevadel saab kogu kauba kätte 90protsendilise allahindlusega. Suurimad toidupoeketid on Woolworths, Coles ja IGA. Viimane on kõige kallim, nii et igapäevaseks ostlemiseks ei soovita. Tehke endale kohe kõikvõimalikud sooduskaardid, nii hoiate toidu pealt korralikult kokku.

Tähelepanu: Jälgige (päeva)pakkumisi, 2=3-kampaaniaid jms. Võimalusel minge paar tundi pärast poe avamist Woolworthsi ja vaadake lettide vahel ringi (mõnikord on kaubad koondatud ka ühte kohta), sest kõik lähipäevadel "parim enne" lõppevad mahlad, jogurtid, küpsised, supid jne on –70%

Tööotsingud: vajalikud kiirus ja sihikindlus

Ajalehes Western Australia ilmub kolmapäeviti ja laupäeviti töökuulutustega leht, mis tasub osta endale juba hommikul kell viis lähimast ajalehekioskist, kuulutused läbi töötada ja kella seitsmest kohe ka helistama hakata. Kaks minutit pärast seitset võib selguda, et töökoht on juba täidetud. Kes ees, see mees!

Veebis on kaks suuremat töökuulutuste vahenduslehekülge gumtree.com.au ja seek.com.au Tuleb peale passida ja kohe, kui uus kuulutus ilmub, helistada. Helistada! Mitte kirjutada, vaid helistada! Veebis on ka väga palju pettusi, nii et enne kohale minekut tuleb kindlasti hoolega ka firma tausta uurida. Ning mitte kunagi teha töökoha broneerimiseks vms ettemaksu.

Alati võib lisada ise kuulutuse. Aga see peab olema konkreetne, mida sa otsid, mitte koosnema sinu CVst. Üldjuhul vastavad sellistele kuulutustele maapiirkondade hotellid-baarid. Üldjuhul pakuvad nad ka peavarju ja ninaesist, mis võimaldab raha säästa ja varsti edasi liikuda. Paljud sellised väikeste kohtade juhid pakuvad ka sponsorlust.

Neil, kes otsivad tööd kaevanduses, soovitan kandideerida veebiküljel seek.com.au. Kandideerige nii palju kui jõuate – ka koristajaks ja supervisor´iks – siis jääte lõpuks kellelegi silma. Üldjuhul kaevandused back­packer’eid ei taha, aga proovida tasub. Meelisel kulus neli kuud, aga lõpuks sai jala ukse vahele.

Alati tasub ka ukselt uksele käia, kaasas hulk väljaprinditud CVsid. Kui otsid tööd ettekandjana, käi läbi kõik kohvikud ja jäta neile oma CV. IT-valdkonnas tööd otsides, leia firmad, kus tahaksid töötada ning mine kohale, tutvusta ennast ja jäta neilegi oma CV.

Kes plaanib tööagentuuri kaudu tööd otsida, siis näiteks Perthis tasub kohe esimesel päeval minna Aussijobi. Varuge aega, sest ka pool tundi enne avamist kohale minnes kulub vähemalt tund-poolteist, enne kui löögile saate. Teine agentuur Perthis on Jobshop.

Kindlasti tasub Facebooki-kommuunist "Eestlased Austraalias" uurida, kas kellelgi on konkreetse agentuuriga kogemusi ja kas nad on usaldusväärsed või ei.

Elamine: sisseelamiseks on parim hostel

Enamik Austraalisse saabujaid unistab uhkest korterist või majast, kus vabadel päevadel basseini ääres päikest võtta. Aga sel juhul peab tagataskus olema tuhandeid eurosid, sest üldjuhul nõutakse maja rentides tagatisrahaks mitme nädala üüri suurune summa.

Sisseelamiseks parim koht on tegelikult hostel – olenevalt toa suurusest kulub nädalas 150–300 dollarit. Lisaks saate kohe hulga tutvusi ja võib-olla kellegi töö juures otsitakse inimesi juurde – tasub julgelt öelda, et oled tööotsingutel. Korter või maja tasub hiljem kamba peale võtta.

Peamiselt maa- ja farmipiirkondades on ka tööhostelid, mis tähendab, et elukoht otsib sulle ka töö. Meie saimegi endale kahe kuuga jalad alla Manjimupi hostelis Normallee, siis ostsime auto ja liikusime edasi.

Auto: ülevaatus tehke internetis

Autot tasub otsida juba eespool nimetatud aadressilt gumtree.com.au, kuhu jooksevad kõik pakkumised kokku. Kui sobiv auto leitud ja hinnas kokku lepitud, tuleb paberid täita. Autohinnaks on soovitatav panna tegelikkusest väiksem summa, sest iga saja dollari pealt tuleb kolm dollarit maksu maksta.

Seejärel tuleb minna transpordiametisse, maksta ära n-ö riigilõiv (autohind jagatud sajaga ja korrutatud kolmega), transpordimaks ja nimeregistreerimistasu.

Parem on osta auto, millel ülevaatus on tehtud ehk REGO kehtib. Kui seda aga pole, siis tasub see ära teha internetis, sest siis ei näe keegi, kas autol on mõni pirn või mutter katki, lahti või hoopis kadunud. Kui aga auto on väga loks ja politsei peab teid kinni, võib saada 200 dollarit trahvi ja kollase kleepsu, mis näitab, et kuu jooksul tuleb ülevaatusele minna. Kui te seda ei tee, ei tohi autoga enam sõita. Üldjuhul autosid, kellel REGO olemas on, politsei õnneks kinni ei pea.

Seadused on osariigiti erinevad, aga Lääne-Austraalias võib Eesti juhilubadega sõita kaks kuud. Seejärel tuleks need vahetada kohaliku loa vastu, neid nõutakse ka paljudes kohtades tööle kandideerides.

Lubade vahetamine on lihtne: tuleb minna transpordiametisse ja esitada oma Eesti load, viisa, kohalik pangakaart, mõni Austraalias kehtiva pildiga dokument ja aadressitõend, mis kinnitab, et te ikka olete resident. Kui olete ühtlasi 75 dollarit ära maksnud, on kohalikud load paari nädala pärast postkastis.

Tähelepanu: Kohaliku loa saamiseks peate olema vähemalt 25aastane ja vähemalt kolm aastat sõitnud!

Telefoni- ja pangakaart: mõlemad eluliselt olulised

Operaatoreid ja pakkumisi on palju. Soovitan valida Telstra kõnekaardi (number seotakse teie passiga), sest Telstral on levi ka seal, kus teistel üldjuhul ei ole. Lisaks on Telstral õhtul pärast kuut omavahelised kõned tasuta! Kaart tasuks osta otse esindusest, sest nad aktiveerivad teie kaardi ning lõikavad selle ka täpselt nii suureks, kui teil tarvis on. Tasub teada, et Telstrale laetud raha muutub virtuaalseks rahaks, mida saate kasutada nii interneti kui rahvusvaheliste kõnede ostmiseks.

Pankasidki on palju ja ega väga vahet ei ole, kus pangas sa arve avad. Meie olime Commonwealthis ja sealt Eestisse raha saates võeti teenustasuks 22 dollarit (1 € võrdub 1,53 AUD), mis sealsete summade juures pole eriti suur. Raha kus tahes väljaspool Austraaliat välja võtta on kallis, samuti välismaiste kaardimaksete eest võetakse teenustasu. Austraaliast reisile minnes võtke kaasa sularaha, soovitatavalt kohalikes dollarites.

Tähelepanu: Ärge aktiveerige kaarti enne, kui on esimest palka oodata. Vastasel juhul hakkab pank helistama, et miks sa juba ei teeni ja arvel võiks ikka raha ka olla. Kontonumber toimib ka siis, kui kaart ei ole aktiivne.

Avage kindlasti ka internetipank ja kui olete nutitelefoni kasutaja, tõmmake endale ka rakendus Kaching. Sellega on mugav kontoseisu kontrollida, peale selle saab sellega kiirelt teha ülekandeid jne.