TALLINN TÖÖTAB: Linnavalitsuse liikmed esmaspäeva pärastlõunal Edgar Savisaare kabinetis. Tõsi, osalises koosseisus. Kohal polnud näiteks Taavi Aasa ja Mihhail Kõlvartit. Stanislav Moškov Foto: Stanislav Moškov
Eesti uudised
27. detsember 2013, 07:00

LÜHENDATUD TÖÖPÄEV: kas riik ja pealinn töötavad ikka täisvõimsusel?! (9)

"Miks ei peaks olema?" imestab ühe ministeeriumi turvatöötaja, kui talt 23. detsembri pärastlõunal uurin, kas inimesed on ikka ametis. Tema lühendatud tööpäeva ei tunne. Valdav osa ametnikke aga lahkus kella kukkudes või lõunapausi arvelt varemgi. Ja osa oli puhkusel.

Jõulureede langes tänavu esmaspäevale. Nädalavahetus seljataga, pikad pühad ees – poolik päev on tööinimestele paras peavalu. Kui ikka sugulased elavad näiteks Eesti teises otsas, olnuks mugavam juba laupäeval end teele asutada. Otsustasin kella 12 ja 14 vahel teha väikese jalutuskäigu Tallinna südames, et näha, kas riik ja Tallinn ikka töötavad. Just kell 14 oli aeg, mil kirjade kohaselt tööpäev lõpeb.

Savisaar ootab lapselapse sündi

Üks noormees avab Tallinna linnavalitsuse hoone teenindusbüroo ukse. Ta ohkab. Lootis, et saab kiiresti jutule, kuid inimesi on kümme või rohkemgi. Tuleb oodata, et leti äärde pääseda. Linnavalitsuse administratsiooniletis vaatab naistöötaja keskendunult arvutiekraani. "Kas mõni avalike suhete inimene on kohal? Kuidas muidu töötajatega on?" Naine vaatab imestunult otsa: "Kas teil on kokku lepitud? Teate, et pühad on tulemas?" Ta hakkab kontakti otsima. Minu pilk peatub tema arvutiekraanil – vastu vaatab Delfi avaleht. Linnavalitsuses ollakse kokkuvõttes külalislahked. IV korrusel linnapea Edgar Savisaare kabinetis on linnavalitsuse koosolek. Arutlusel ikka munitsipaalteemad.

Koosoleku lõppedes sõnab Edgar Savisaar, et tööd jätkub tal kella 18 ja ka jõululaupäeval on ta rakkes: kuulutab välja jõulurahu. Jõuluõhtu veedab ta aga Hundisilmal ühes lastega. Vaid tütar Maria ei tule, sest on viimaseid päevi lapseootel ja lennukisõit Eestisse oleks vastunäidustatud. "Sünnituse tähtajaks on 31. detsember, aga ei hakka ära sõnuma. Tuleb, kui on õige aeg tulla," muheleb Savisaar uhkelt. Kas lühendatud tööpäevi ei tunne? "Mõnikord juhtub seda ka, aga aasta lõpus on nii palju tegemist. Eks me kõik sahmime siin."

Ministeeriumidesse ei pääse

Tahaks näha ka mõne ministri tööruumi, ent see pole lihtne väljakutse. Kell on 12.50. Tõnismäel astun sisse justiitsministeeriumi. Vihmasadu silmas pidades on see justkui pääsemine. Ent satun vihma käest räästa alla: infoletist kaugemale ei jõua. "Vaadake kella, peagi lõpetatakse!" sõnab seal istuv naine. "Kas pressiosakonnast on keegi olemas?" küsin sõbralikult. Naine lubab uurida. Ta helistab, kuid selgub, et pressiesindaja Maria-Elisa Tuulik on lahkunud. Temaga õnnestub ühendust saada mobiilitsi. "Ma läksin juba koju ära," tunnistab ta, rõhutades, et on pisut tõbine, ent kodus tegeleb ta veel tööasjadega. "Inimesi ikka oli tööl," toonitab ta. Kas ka minister Hanno Pevkur? "Teda ei näinud, aga minister ajab ka palju asju väljaspool maja." Tuulik lisab, et inimesi võis tavalisest vähem olla küll, sest paljud võtavad jõulupühade aegu välja viimased puhkusepäevad.

Edasi viib tee majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi. "Ma arvan, et siit ei leia te enam kedagi," ütleb ministeeriumi pressiesindaja Kalev Vapper kella 13.25 paiku. Ka temaga saab rääkida telefonitsi. Seisame ministeeriumi fuajees. Küsimuse peale, kas inimesed ikka majas on, kergitab turvatöötaja kulme. "Miks ei peaks olema? Tavaline tööpäev ju." Ametlikult ju lühendatud päev? Ta mõtleb hetke: "Teistel ehk küll, minul on vahetustega ja sama pikk kui alati." Vapper märgib, et pärast 13 olid paljud juba läinud, sest lõunane söögivaheaeg jäeti tööpäeva lõppu.

Eesti Pank: tööpäev läbi, tantsutrupp alustab

Veidi enne kella 14 astun läbi Eesti Pangast. Turvamees: "Meil oli juba kella ühest kõik." Millal tagasi võib tulla? "Reedel, ikka reedel." Maja tema sõnutsi siiski päris tühi pole: panga töötajatel on nimelt oma tantsutrupp, kes sel pärastlõunal proove teeb. Kui teistesse ministeeriumidesse võib igaüks sisse marssida, siis kaitseministeeriumis tuleb kella lasta. Nooremapoolne mees uurib, kuidas saab aidata. Kuulnud vastuseks, et olen ajakirjanik, lastakse sisse. Turvavärav, veel üks turvavärav. Justkui lennujaamas, lastakse siingi kott ja teised esemed läbi vastava masina.

Sellega rännak lõpeb. Pressiesindaja Peeter Kuimet räägib, et turvanõuded on ranged ja kabinettidesse niisama pildistama ei pääse. Ta lisab: "Mina kuskil koridoris seismas ei oleks ka päris hea pilt." Nii jääb. Kuimet sõnab, et ta ise on tööl kella 17–18. Veidi maad kuulanud, nendib ta, et üldiselt on tõesti lühendatud tööpäev. "Kellel vaja midagi ära teha, on muidugi kauem."

Presidendi kantselei: töötame 24/7

Presidendi kantseleist kinnitatakse esmaspäeva pärastlõunal, et pühadest hoolimata ollakse ikkagi töölainel. "Presidendi kantselei töötab tavapäraselt, st kõik, kes peavad, on tööpostil," ütleb kantselei avalike suhete juht Piret Pert. "Nii nagu riigipea puhul ei saa öelda, et kaheksatunnise tööpäeva järel või jõulureedel lülitatakse arvuti välja ja keeratakse kabineti uks lukku, ei saa seda öelda ka presidendi kantseleis. Sarnaselt paljude riigiasutustega on presidendi kantseleiski inimesed oma tööülesannetega seotud 24/7 rütmis."

President Toomas Hendrik Ilves oli jõuluajal aktiivne. Näiteks säutsus ta suhtlusportaalis Twitter kümneid kordi. Esmaspäeval avaldas ta seal heameelt, et Vene punk-ansambli Pussy Rioti liikmed vanglast vabanesid. Ta märkis, et on uhke, et ka ise nende õiguste eest seisis.