Huawei Ascend Mate phablet.Foto: Reuters/Scanpix
Tehnika
21. november 2013, 08:55

Kas mobiilse interneti ajavad umbe suured nutiseadmed? (4)

Viimastel aegadel on ka Eestis kurdetud, et mobiilse interneti kiirus nutiseadmetes pole enam piisav. Kuid kas ei peitu üks selle põhjuseid asjaolus, et nutiseadmete pidevalt kasvav suuurus on kasvatanud oluliselt ka allalaetavat andmemahtu.

Digitoday.fi vahendas NPD Groupi raportit, mille kohaselt mõjutab nutiseadme suurus otseselt allalaaditava andmemahu hulka.

Nii näiteks kasutasid kuni 4,5 tolliste ekraanidega nutitelefonid igas kuus netiteenuseid keskmiselt 5 GB ulatuses, kuid kui telefoni ekraani läbimõõt oli suurem kui 4,5 tolli, siis suurenes allalaetava andmeside maht 44 protsendi võrra.

Põhjus selleks on väga lihtne. Mida suurem on nutiseadme ekraan, seda kergem on kasutada kõikvõimalike netiteenuseid ja näiteks suuremate ekraanide korral kasvab hüppeliselt YouTube ja Google Mapsi kaardirakenduste kasutamine.

Mobiilioperaatorite jaoks on sellised arengud aga kahetesid. Ühtelt poolt teenivad operaatorid järjest enam oma sissetulekust andmemahumüügist, kuid teisalt peavad operaatorid olema piiramatu kasutusmahuga pakettide müümis ettevaatlikumad ning investeerima ka järjest enam võrkudesse.