Lennukis Bourdain ei napsita, ka ei hooli ta lennukitoidust – see tekitavat puhitust. zFoto: AOP/Scanpix
Reisimine
2. november 2013, 07:00

Tippkokk sarjab lennukitoitu ja ülistab Jaapani WCsid

Ameerika staarkokk Anthony Bourdain, kes on kajastanud oma kulinaarseid rännakuid nii raamatute kui ka telesaadetena, jagab näpunäiteid viperusteta reisimiseks.

Raamatu «Avameelselt köögist» autor, kes enda sõnul on kodunt ära umbes 250 päeva aastas, peab ülitähtsaks õiget lennuväljariietust. «Riietun turvakontrolliks,» rääkis ta meesteajakirjale Esquire.

«Mulle meeldivad Clarksi kõrbesaapad, sest neid saab kähku jalast ära ja jalga, nad on supermugavad, neid võib igatpidi trööbata ja nad on ka odavad.»

Reisikotis on tal märkmik, kollased kirjutusplokid, head kõrvaklapid ja kõhulahtisuseravim Imodium. Lennuki filmivalikut tippkokk ei usalda, tema truu kaaslane on iPadi tahvelarvuti. «Laadin sinna raamatuid, videoid, filme, mänge, rakendusi.»

Juturaamat lennukisse kaasa

Pagasi eelistab Bourdain lennujaamas ära anda. «Vastik, kui inimesed rüsivad oma kodinaid pea kohale kasti toppida.»

Sõidu ajal armastab staarkokk lugeda ilukirjandusteoseid paigast, kuhu ta suundub – näiteks Vietnami-reisile võtab kaasa Graham Greene’i «Vaikse ameeriklase».

Ehkki USA lennuväljatoitu nimetab mees väga nigelaks, kiidab ta Kennedy lennuvälja burgeripaika Shake Shack.

Lennukitoit Bourdaini silmis armu ei leia – see tekitavat puhitust. «Palju parem on uues kohas näljasena maanduda ja süüa kas või tänavatoitu.»

Lennukis ta ei napsita, vaid võtab unerohtu ja magab kogu reisi. «Kui su sõit on pikk ning maandud pohmellisena ja vedelikupuuduses, on sul paha olla.»

Reisimise üheks suuremaks rõõmuks nimetab toiduguru head veevärki. «Parim variant: Jaapani WC. Need udupeened Jaapani WC-potid, mis sulle sooja vett tagumikku pihustavad.»

Varahommikul mine turule

Endistes Briti või Prantsuse asumaades kulutab Bourdain meelsasti raha restaureeritud koloniaalhotellides ööbimisele. Näiteks armastab ta Hanois asuvat Metropole’i ja Grand d’Angkori Kambodžas Siem Reapis, kus on mõnus ventilaatori all külma džinntoonikut rüübata.

Uues sihtkohas tavatseb Bourdain kell kuus hommikul keskturule suunduda. Sel ajal ostetakse toidukraami kohalikele restoranidele. «Näed, mida inimesed ostavad ja tegelikult söövad.»

Kulinaaria- ja reisispets nimetab reisimaailma suurimaks pettuseks oivaliste gurmeelinnade, näiteks Rooma ja Veneetsia turistilõks-restorane, kus pakutakse kohaliku köögi nuditud versiooni.

Tõeliselt heade kohalike toidukohtade leidmiseks soovitab Bourdain toidufännides raevu õhutada. «Ütleme, et reisid Kuala Lumpurisse. Kirjuta Malaisia foorumis, et naasid sealt äsja ja sõid maailma parimat rendang’i ja ütle restorani nimi. Siis hakatakse sind pommitama vihaste vastustega, et see koht on täielik jama, ja soovitavad sulle midagi paremat.»