President Ilves esinemas Tuftsi ülikooli Fletcheri rahvusvaheliste suhete instituudis. Foto: Alonso Nichols/Tufts University
Tehnika
27. september 2013, 12:09

Ilves: Eesti toetab igal juhul USA liidristaatuse säilimist maailmas (53)

USAs viibiv Eesti president Toomas Hendrik Ilves väljendab tugevat toetust Ameerika Ühendriikidele kui maailmaliidrile. Ta kritiseerib seetõttu isegi eurooplasi.

Ilves kõneles Tuftsi ülikooli Fletcheri rahvusvaheliste suhete instituudis Atlandi-ülestest suhetest, rõhutades, et Euroopa peab hoolitsema tõsiselt oma panuse eest NATO ühisesse kaitsesse. Samuti avaldas president Ilves muret, et nii-nimetatud Snowdeni juhtum lisab ameerikavastaseid meeleolusid Euroopas. Teisalt on USA-s kasvanud isolatsionistlikud meeleolud nii vasak- kui parempoolsete poliitiliste liikumiste seas. Edward Snowden on mees, kes avalikustas USA riikliku julgeolekuameti (NSA) nuhkimisprogrammid.

"Eesti toetab igal juhul USA liidristaatuse säilimist maailmas," kinnitas Ilves. "Kuna Põhja-Ameerika ja Euroopa jagavad endiselt keskseid väärtusi, tuleb meil teha tööd tiheda koostöö säilimise nimel."

Luureskandaalide valguses ütles Ilves, et vastus probleemile ei saa olla veebi- ja väljendusvabadust piiravas seadusandluses – see oleks meeltmööda eelkõige neile, kes ei tunnista demokraatlikke väärtusi ega sõnavabadust.

"Meil, kellele need väärtused on olulised, tuleb leida sobiv tasakaal kolme faktori vahel – julgeolek, privaatsus ja info vaba liikumine. Julgustavaks näiteks on siin Eesti, kes pakub oma elanikele turvalist e-teenuste süsteemi ning on ühtlasi hoidnud internetivabaduses maailma esikohta kolm aastat," kõneles ta.