JÕUDEHETK: Kaunase loomaaias võib näha ümmarguselt 250 liigi esindajaid.
Reisimine
31. august 2013, 08:01

Lähme loomaaeda!

Millal te viimati loomaaias käisite? Kui aastaid tagasi, siis piisab vaid ühest sügisesest nädalavahetusest, et seda viga parandada.

SOOME

Korkeasaari loomaaed 1889. aastal avatud loomaaias elab üle 150 arktilisest tundrast troopiliste vihmametsadeni pärit loomaliigi. Neist haruldasematena olgu nimetatud lumeleopardid, Amuuri tiigrid, Aasia lõvid.

* Maist septembrini saab saarele iga päev laevaga Kauppatorilt, sõit kestab 15 minutit. Aasta läbi sõidab keskraudteejaama kõrvalt looma-aeda buss 16.

* Vaata täpsemalt www.korkeasaari.fi

Ähtäri loomaaed 1973. aastal avatud loomaaias elab üle 60 loomaliigi, neist haruldasemad on lumeleopardid. Kindlasti tuleks üles otsida ka Ähtäri veteranid – karud Santeri ja Santra, kes on elanud loomaaias peaaegu selle avamisest alates!

* Mugavam on sõita Helsingist rongiga (peatus Eläinpuisto Zoo), lähim bussipeatus jääb loomaaist 1,2 km eemale.

* Vaata täpsemalt www.ahtarizoo.fi

ROOTSI

Kolmardeni loomaaed 1965. aastal avatud loomaaias leiate ees sadakond eri liiki looma-lindu, neist haruldasemad on India elevandid, lumeleopardid ja Amuuri tiiger.

Loomaaias asub Skandinaavia ainus delfinaarium, kus korraldatakse ka etendusi. Samuti saab külastada safariparki või vaadata selle asukaid köisraudteelt.

* Loomaaed jääb Stockholmist umbes 150 km läände. Peale auto saab mugavalt kohale ka InterCity rongidega ja bussiga Stockholmi bussi-jaamast.

* Vaata täpsemalt www.kolmarden.com

Parken Zoo Eskilstunas 1974. aastal avatud park-loomaaias on esindatud nelja maailmajao asukad, neist haruldasemad on Sumatra tiigrid. Külastajatele pakuvad põnevust ka öised safarid.

* Stockholmist 120 km kaugusel Eskilstunas asuvasse loomaaeda saab mugavalt Värtahamneni sadamast TallinkSilja bussiga (sõiduaeg paar tundi). Stockholmi keskraudteejaamast sõidab rong umbes 1 tund ja 20 minutit. Eskilstuna kesklinnast saab kohale nr 3 ja 5 bussiga.

* Vaata täpsemalt www.parkenzoo.se

Skansen Stokholmis Stockholmi vabaõhumuuseum, mille juurde kuulub ka loomaaed, tegutseb juba 1891. aastast. Kui algul elasid muuseumis taluelu juurde kuuluvad loomad-linnud, siis 1978. aastal avati Skansen-Akvariet, kus üle 70 liigi hulgas näeb peale kohalike elanike ka eksootilisi loomi, linde, roomajaid ja putukaid. Neist haruldasematena olgu nimetatud Euroopa piison ja eksootilised ämblikud.

Kui mudilasi tõmbab võimalus lasteloomaaias kitsekesi kallistada, siis igas eas publikut võlub loomade toitmistuur.

* Värtahamneni sadamast saab kõige mugavamalt kohale bussiga nr 44 (Djurgardenbro peatus), pühapäeviti buss ei sõida. Jalgsi tulles arvestada sadamast minekule 40–50 minutit.

* Vaata täpsemalt www.skansen.se

LEEDU

Kaunase loomaaed 1938. aastal avatud loomaaias elab umbes 250 liiki loomi, neist haruldasemateks peetakse Euraasia ilvest ja kassikakku ning Euroopa sookilpkonna.

Lapsed saavad toita hallhülgeid ja pesukaru ning silitada roomajaid.

* Kesklinna lähedal asuvasse loomaaeda saab number 3, 10 ja 37 bussiga.

* Vaata täpsemalt www.zoosodas.lt

Mini Zoo Klaipeda külje all 2002. aastal Klaipeda külje all avatud eraloomaaias elab üle 60 liigi loomi, neist haruldasemaks peab pererahvas Tallinna loomaaia Amuuri tiigri Bronto järglast Bangat.

* Jonušai külla loomaaeda saab, kui sõita mööda Klaipeda–Vilniuse maanteed 10 km Vilniuse poole.

* Vaata täpsemalt www.zoosodas.com

POOLA

Varssavi loomaaed 1948. aastal taasavatud loomaais elab üle 533 liigi linde-loomi, neist haruldasematena tuleks nimetada Aafrika elevanti, jääkarusid, haisid. Samuti ei puudu Varssavis kaelkirjakud, pandad ja piisonid.

* Kesklinnast saab kohale bussidega number 160, 190, 226, 460, 512, 527, 718, 738 ja 805. Umbes 300 m kaugusel loomaaiast peatuvad ka trammid number 18, 20, 23 ja 26 (peatus Park Praski).

* Vaata täpsemalt www.zoo.waw.pl

Gdanski loomaaed 1954. aastast tegutsevas loomaaias elab üle 190 liigi loomi-linde, neist haruldasemad on jääkarud, leemurid, antiloobid ja jõehobud.

* Mugavam on minna auto või bussiga (number 179 ja 622), lähim trammipeatus jääb loomaaiast 2,5 km kaugusele. Loomaaia juures peatub ka osa Gdyniasse sõitvaid kaugliinibusse.

* Vaata täpsemalt www.zoo.gd.pl

Poznani loomaaed 1874. aastal rajatud ja sada aastat hiljem renoveeritud loomaaed on koduks 368 eri liiki loomale, neist haruldasemad on Kaukaasia piisonid, Aafrika elevandid, Siberi tiigrid ja Euroopa ilvesed.

Loomaaed jaguneb kaheks – vanaks ja uueks loomaaiaks. Tõeline tõmbenumber on pöörlev gondel, kust saab loomaaiast hea ülevaate.

* Vana loomaaed asub Poznani kesklinnas raudteejaama ja messikeskuse naabruses. Uus loomaaed jääb aga Poznani kesklinnast umbes 15minutilise autosõidu kaugusele Malta järve äärde.

* Vaata täpsemalt www.zoo.poznan.pl

VENEMAA

Peterburi loomaaed Venemaa üks vanemaid loomaaedu avati 1865. aastal. Oma üle 600 liigi asukate hulgast on loomaaed eriti uhke kahe jääkaru – Uslada ja Menšikovi – üle, nemad on ka loomaaia sümboliks. Haruldasematest liikidest olgu nimetatud ka Siberi tiiger, lumeleopard, merikotkas ja Jaapani sookurg.

Laste zoo tõelised tähed on ka Kameruni kääbuskitsed, kellega paitades poseerida.

* Kesklinnas Peeter-Pauli kindluse vastas asuvasse loomaaeda saab kõige lihtsamini metrooga (peatused Gorkovskaya ja Sportivnaya).

* Vaata täpsemalt www.spbzoo.ru

LÄTI

Riia loomaaed Tõeline tõmbenumber on Periskops. 1912. aastal avatud loomaaias elab üle 425 loomaliigi, neist tõeliseks pärliks peab personal troopikamaja putukaid ja samas elutsevaid konni, lindudest flamingosid ja kaasuari, aga ka kaelkirjakuid ja Galapagose kilpkonni.

Kui te tahate teada, mida oskavad teha leemurid, flamingod, kaelkirjakud, hülged ja veel mitmed teie lemmikud, sättige end loomaaeda kella 11.30 ja 14 vahel, sest suvel lunastavad nad talitajalt lõunasöögi välja külastajaid köitva vaatemänguga. Näiteks ühed nutikamad – hülgepoiss Puika ja -preili Eze – on tegelikult eestlased, kes sündinud mõnel meie väikesaartest ja kelle lained beebina välismaale viinud.

Kuna Tallinna loomaaias kaelkirjakuid pole, tasuks kindlasti sammud seada kaelkirjakumajja, kus 2007. aastast elavad Piks ja tema poolvend Periskops. Aasta hiljem kolis viimasele Poolast järele vend Usmi ja Tšehhist saabus seltskonda Kimi. Enne seda polnud Riias 29 aastat kaelkirjakuid olnud.

* Kesklinnast viib tramm nr 11 otse loomaaia peaväravasse (Mezaparks peatusesse).

* Vaata täpsemalt www.rigazoo.lv

Mati Kaal: meie pärliks on kaljukitsed ja mägilambad

Tallinna loomaaia absoluutseks pärliks on kaljukitsede ja mägilammaste kollektsioon, mis on maailma parim ja paelub eelkõige erialainimesija tõsiseid loomahuvilisi.

Märkimisväärsed on ka meie kureliste, kakuliste, kotkaste ja raisakotkaste kollektsioonid ning muidugi Amuuri leopardid ja muud haruldased kaslased.

Taas on meie kollektsioonis esindatud ka paar haruldasi teravmokk-ninasarvikuid.

Naabermaade kontekstis on meil võimalus näha Aafrika savannielevante, keda pole lähimaade loomaaedades. (Mati Kaal, Tallinna loomaaia direktor)