Öine Soomaa Foto: Aivar Ruukel
Reisimine
8. juuni 2013, 08:00

Öösel matkama? Miks ka mitte! (4)

"Parim viis valgetest suveöödest osa saada on minna metsa matkale. Palaval ajal ongi öösel lahedam matkata," soovitab Aivar Ruukel loodusesõpradel võtta ette üks öömatk.

"Öösel on metsas palju põnevam!" kinnitavad nii Soomaa turismiettevõtja Aivar Ruukel kui ka Matkad.ee matkajuht Laur Linnupõld.

Ruukeli sõnul hoiavad näiteks loomad päeval varju, kuid öösel elavad aktiivset elu ja saavad nii inimeselegi nähtavaks. Linnupõld lisab, et mitmed matkajad on just öösel näinud oma elu esimest põtra, kobrast või rähni.

"Pealegi paistavad pimedas asjad teistmoodi: kõike ei näe, osa võib ainult kuulda või ette kujutada," lausub Ruukel.

Kohtu põdra või kopraga

Soomaal saab matkata tõesti öö läbi – alguses jalgsi ja siis kanuuga.

"Meie matk kestab neli-viis tundi ehk algab siis, kui veel ei ole pime ja lõpeb, kui juba on valge," ütleb Ruukel. Soomaale minnes soovitab ta tasku pista putukatõrjevahendid, sest igasugu sitikadki kipuvad aktiivsemalt tegutsema just jahedas.

Kuid taskulambid ja muu seesuguse võiks maha jätta. "Silmad harjuvad loomuliku valgusega ruttu ja hämaras metsas liikumine ongi tõeline fiiling, mitte üksteise pimestamine kunstvalgusega," selgitab ta.

Matkad.ee viib loodusesõbrad Tallinna ümbruskonda jõgedele, näiteks Valgejõele, Jägala või Keila jõele. "Valime veekogu matkajaga koos," kinnitab Linnupõld. Kanuumatk toimub tavaliselt kas hilja õhtul või varahommikul.

Öine kanuutamine on pigem vaikne ja aeglane kulgemine jõe voolutempos. "Silmad ja kõrvad tuleb lahti hoida, ainult siis on võimalik põnevat kogeda. Just öisel matkal tunned, et kõikjal su ümber on elav loodus," ütleb Linnupõld.

Takistused tabavad öösel ootamatult

Matkapesa.ee viib loodusesõbrad Põltsamaa jõele öisele kanuuretkele just siis, kui hakkab pimedaks minema. "Öösel on kõik teistsugune, põnevust ja adrenaliini on kindlasti rohkem," lausub matkajuht Toomas Tammik.

Peale loodusehäälte lisab öösel adrenaliini seegi, et jõel olevad takistused pole pimedas nii kergesti märgatavad ja seepärast peab kanuutades olema topelttähelepanelik. Matkapesa.ee soovitab matkajail pähe panna otsmikulambid, et jõel toimuvat paremini näha.

Kes veega nii suur sõber pole, võib sammud seada Lõuna-Eestisse – Vapramäe–Vellavere–Vitipalu SA matkajuhtidega saab öises metsas teha ühe kosutava paaritunnise jalutuskäigu laternavalgel.

Kuhu minna seiklema?

Kanuumatk mööda Põltsamaa jõge. Lisainfo: matkapesa.ee; Kanuumatk Põhja-Eesti jõgedel. Lisainfo: matkad.ee; Kanuumatk Soomaal. Lisainfo: soomaa.com; Laternaga jalgsimatk Vapramäe–Vellavere–Vitipalu kandis. Lisainfo: vvvs.ee

Öise kanuumatkalise meelespea

• Ole ettevaatlik! Öösel pole veekogudel takistusi just kerge märgata ja seepärast peab ümberminemise vältimiseks olema topelttähelepanelik. • Riietu ilmateate järgi, kuid arvesta ka võimaliku temperatuurilanguse, vihma ja tuulega. • Kaitse end märja ja tuule eest tõhusa tuult- ja vettpidava jopi või musta prügikotiga. • Varuriided kaasa! Alati tasub sooje riideid kotti panna varuga. • Arvesta ohutusvestiga, mis lisab riietusele veel ühe soojapidava kihi. Vesti alla sobib kõige paremini hästihingav särk, palja ihu peale vesti panna pole hügieeniline. • Pane pähe pearätt või lõuapaelaga laia äärega kaabu. See tagab, et peakate jääb puude alt läbi aerutades alles. • Eelista kinniseid jalanõusid, need kaitsevad ja hoiavad jalad soojas. • Paki asjad veekindlalt spetskotti või kahe-kolmekordsesse hästisuletavasse kilekotti. • Sääsetõrjevahend kaasa! Suveõhtutel kipuvad ka putukad aktiveeruma. • Igaks juhuks võib kaasas olla otsmikulamp, kuid tõelise võlu saab öösel metsas matkamisest siis, kui silmad kohanevad loomuliku valgusega. (Allikas: matkakorraldajad)