Peruus Ica kõrbes: Maris Heinaru jagab oma blogis elamusi paljudest maailma paikadest, siin on ta Peruus Ica kõrbes. Foto: Erakogu
Reisimine
16. märts 2013, 08:00

Rännakuid Lõuna-Ameerikast autori sisekosmoseni

 

Tarmo Tammingu autoreisid kahes piirkonnas: kõigepealt 2010 Aafrikas, seejärel 2011–2012 taas Eestist maismaad mööda Aafrikasse ja kohapeal Musta Mandri 20 riigis. Edasi jätkub reis suvel 2012 sama autoga juba Lõuna-Ameerikas. Äsja naasis Tamming laevareisilt Antarktikast ja jätkab autoga Lõuna-Ameerikas.

Sellinemaailm.wordpress.com

Trip.ee sisutoimetaja Veigo Kella blogi. Kajastab ligi 30 sihtkohta maailma eri paigust, sh lihtsamaid Euroopa-reise, mida paljud ei pea tänapäeval vist enam kirjapanemise vääriliseks. Ladusalt kirjutatud. Isiklikku vähe, aga sellevõrra rohkem praktilisi nõuandeid: nii eraldi peatükkidena (kuidas internetist odavaid lennupileteid otsida jpm) kui ka igas postituses muu info vahel.

www.moonsoftware.com/ahto

Ahto Tanneri ehk Rebaseonu kajastused nüüdseks kolmelt reisilt: 2006 Aafrikasse (8 kuud, 42 000 km), 2008 motikaga Kesk-Aasias (3 kuud, 23 121 km) ja 2012 motikaga Kaukaasias, kahjuks küll ainult fotod. Kesk-Aasia reisi ja selle meeleoluka kajastamise eest blogis sai Ahto Tanner 2008. aastal Go Traveli aasta reisiseikluse auhinna.

www.marisheinaru.com

Maris Heinaru on vabakutseline reisifotograaf ja blogija, pikamaajooksja ja seljakotirändur. Blogist leiab postitusi mitme riigi kohta. Postitused on süstematiseeritud kolme ossa: Euroopa, Aasia ja Ladina-Ameerika. Osa postitusi on inglise keeles. Fotodest on näha, et nende tegija valdab enamat kui nupule vajutamise kunsti. Tegemist on toimiva reisipäevikuga: Marise reisid kestavad, äsja jõudis ta tagasi Filipiinidelt.

www.reisiveeb.ee

Paistab silma hea arusaamist hõlbustava kujunduse ja loogilise ülesehituse poolest. Seni on autorid Aive ja Andrus jõudnud käia 63 riigis.

Yhelteljel.ee

Margus Sootla ja Kariina Tšursini ümbermaailmareis mootorrattal 2008–2011. Kolme aasta jooksul läbisid noored 70 riiki ja 170 564 km. Asjalikult ja ladusalt kirjutatud, palju kasulikku teavet, eel-kõige motomatkajatele.

Marikatom.blogspot.com

Kajastab kahe ja poole aasta pikkust ümbermaailmareisi 2008–2010. Eri riikide kohta kirjutatu leiab hõlpsasti sisukorrast, lisaks ka mõni filosoofilisem mõtisklus. Kirjutajate elukogemus annab neile teravama pilgu nii mõnegi kultuurilise erinevuse lahkamiseks.

Nurgataga.blogspot.com

Blogis pealkirjaga "Hiidlasest kasvab kosmopoliit" kirjeldab Tiiu Oga oma aastatel 2009–2012 toimunud rännakuid maailma eri paigus. Pikemalt peatub ta Austraalias Sydneys ja Uus-Meremaal, kus teeb ettekandjatööd restoranides. Praegu pole aktiivne.

Sites.google.com/site/minureisijutud/

Eestlanna Marge reisid Birmasse, Taisse, Kambodžasse, Indoneesiasse, Vietnami, Dominikaani Vabariiki, Lõuna-Ameerikas läbi Ecuadori, Peruu ja Boliivia ning Filipiinidele aastatel 2006–2011. Stiil pigem ilukirjanduslik, kasulikke näpunäiteid väga palju ei sisalda, aga see-eest hea lugemiselamus.

Tonupihelgas.blogspot.com

2009. aasta algul rändas Tõnu Pihelgas läbi terve Aafrika, külastades teel 15 riiki ja hulgaliselt rahvusparke. Tegemist on mõnevõrra organiseerituma reisistiiliga kui blogidele tavaline seljakotirändamine: veoauto ja suurem rühm reisifirma korraldusel, kuid Aafrika on parasjagu metsik ka sellise reisiviisi puhul. Blogi ja reisi lõpetab kaks nädalat Madagaskaril. Üks huvitavamaid sissekandeid on reisikulude ülevaade, millest enamik rändureid tavatseb diskreetselt üle libiseda.

Avantyristid.blogspot.com

Kahe neiu pöörased ettevõtmised pea kõigis maailma riikides. Autorid Berit Renser ja Terje Toomistu on kirjutanud ka raamatu "Seitse maailma" ja saanud ka Go Traveli aasta reisiseikluse auhinna.

Mademoiselleparis.wordpress.com

Mitte niivõrd reisiblogi, kuivõrd palju reisiva inimese päevik. Palju on isikliku elu seiku. Sihtkohad pole riikide kaupa leitavad, vaid selleks tuleb blogi aastate ja kuude kaupa läbi lapata. Alates novembrist 2010 kuni veebruarini 2011 leiab toreda mitmeid riike läbiva Lõuna-Ameerika rännu ülevaate. Märtsis on autor juba Austraalias ja aprillis Indias. Fotosid on pigem vähevõitu. Blogi on (vist) aktiivne.

www.maailmaturnee.ee

Tollal 25aastase noormehe Danieli 15 kuud kestnud ümbermaailmareis, mille jooksul ta käis 52 riigis. Veidi pikemalt peatus ta Austraalias. Kui blogi allapoole kerida, leiab ka korraliku sisukorra riikide kaupa.

Tagurpidimaal.wordpress.com

Üks paremaid Austraalias töötamise ja seiklemise lugusid. Blogile tuleb kasuks, et kirjutajal on elukogemust rohkem kui keskkoolilõpetajal. Häid näpunäiteid tulevastele seiklejatele, mõnusad kohaliku elu kirjeldused ja sekka ka parasjagu enesesse vaatamist: miks selline avantüür üldse ette võetud sai? Parajalt lühike ajavahemik, kaheksa kuud, ei lase sissekannetel tüütuks muutuda.

Meieaustraalia.blogspot.com

Kaks noort Kadi ja Kristjan seiklemas ja natuke ka töötamas Austraalias, Uus-Meremaal ja Kagu-

Aasias 2008–2010. Reisimist rohkem, töötamist vähem. Kasulikke vihjeid saab ja kirja on pandud ka päris ladusalt, kuigi ilma täpitähtedeta. Blogi ei ole enam aktiivne.

Ottessonanette.blog.com

Tütarlaps kaks kuud Hiinas modellitööd tegemas. Kasulik lugemine pigem modellitööst huvituvatele neidudele, kuigi sekka satub üht-teist ka Hiina kohta.

M6rraheide.blogspot.com

Blogi rohkem loodushuvilistele kui reisihimulistele. Noor arst

Ott Maasikas kirjutab Prantsuse Guajaanas oma tegemistest, peamiselt loodusest ja loomadest. Blogi on peetud 2009–2010, kui autor viibis seal pikemalt, ning uuesti paari kuu vältel eelmisel suvel. Praegu blogi aktiivne ei ole.

Suurekass.wordpress.com

Põhjalik ülevaade Lõuna-Indiast, mille lugemiseks peab võtma aega, sest puuduvad sisule viitavad pealkirjad. Erinevalt mitmetest teistest blogidest, on siinne kokku pandud mitme reisi põhjal aastatel 2009–2012, mitte ühe pikema külaskäigu vältel.

Blog.innerspace.ee

Tuuli Piirsalu ja Markko Junolaineni blogi peamiselt sukeldumisest, mille sekka mahub ka reisijuttu, sest ega 24 h vee all ei ole nemadki.

Evaliisahiinas.blogspot.com

Pole reisiblogi, vaid ekspat’i (välislähetuses olija – E. O.) päevik. Sotsiaalselt tundliku närvi või pigem silmaga kirjutatud, sisaldab häid tähelepanekuid Hiina elu ja poliitika kohta. Kirjutatud kahe aasta, 2009–2010 vältel, lõpeb 2011. aasta lühema reisiga Hiinasse.

www.phukest.com

Tais Phuketil elavate eestlaste kogutud info, mis sinnakanti reisides tasub kindlasti läbi lugeda. Lisaks ka nelja seal elava eestlase mõtteid.

Graduations.blogspot.com

Lapsehoidmine, ülikooliõpingud ja sekka ka puhkust viivad autori napi kolme aasta sees Belgiasse, Iirimaale, Prantsusmaale, Hollandisse, Itaaliasse, Kanadasse ja USAsse. Blogi servast leiab hulgaliselt viiteid teistele blogidele, kust internetirännakut jätkata.