LUKSUSLIK VILLA: Kui seltskonnas võib vägevama voodi pärast kismaks minna, siis ööbi parem hotellis. Foto: AFP/Scanpix
Reisimine
11. august 2012, 09:00

Unusta hotell! 10 odavat moodust reisil ööbimiseks (2)

Nutikas rändur, kes on valmis kaaluma teisi ööbimisvariante kui hotellid, võib majutuse pealt märkimisväärselt kokku hoida – või lausa tasuta katusealust leida, kirjutab nbcnews.com

USA portaal pakub välja kümme alternatiivi hotellis ööbimisele ja kaalub nende plusse-miinuseid.

Tuba lühikeseks ajaks

See on reisimaailmas üsna uus trend. Selliste veebikülgede abil nagu airbnb.com ja istopover.com saavad reisijad kellegi majas, suvilas või korteris soodsa ööhinnaga toa üürida. Omanik teenib taskuraha, reisija aga saab soodsa diili. See on hea võimalus tutvuda inimestega ning näha, kuidas nad elavad. Neile, kel on vastukarva võõra inimesega vannituba ja kööki jagada, see variant ilmselt ei sobi. Unetud võiksid siiski pigem tavapärast hotelli eelistada.

Öömaja usuvendade katuse all

Soodsa ööbimisvõimaluse võid leida usuvendade katuse all – Itaalias näiteks munga- ja nunna-kloostris (vt monasterystays.com), Jeruusalemmas kristlikes ja juudikülalismajades. Kasulikku infot võid leida ka kohaliku turismiameti veebiküljelt. Plussiks on rahulik ja puhas keskkond, kus keegi sind hukka ei mõista – ehk isegi omaette tualettruum. Paljud kohad võtavad avasüli vastu ka lapsi. Kui ihkad luksust või su lapsed kipuvad end ülal pidama kui pisikesed põrgulised, vali muu majutuskoht. Kloostris pole mõtet ööbida ka sellel, kes linnas ööelu tahab nautida – sind jäetakse öömajas suletud värava taha.

Hostel pole ainult noortele

Ehkki hosteli nimetuse ette käib tihtipeale "noorte-", on see odav majutus igas vanuses reisijatele. Kui sa pole valmis tuba kaheksa inimesega jagama, leiad tavaliselt ka üheinimesetoa. Seiklus- ja seltskonnahimulistele passib hostel suurepäraselt, kuid paljudes napib peale privaatsuse ka turvalisust. Kontrolli soovitusi veebikülgedel hostels.com ja hostelworld.com. Öömajale lisab usaldusväärsust kuulumine organisatsiooni Hostelling International, märgib NBC News.

Tasuta kodumajutus

Odavamaid võimalusi on oma kondid õhtul välja sirutada kellegi kodus. See on ka suurepärane võimalus kohalikega tutvumiseks. Staažikas kodumajutuse vahendaja on Servas International, uue aja veebikülg aga couchsurfing.com. Ideaalne variant seikluste nautijale, ent selleks, et kodumajutus sulle klapiks, pead olema usaldusväärne ja sõbralik. Servases kulub kodutööle vähemalt kuu, Couchsurfing on tšillim ning toetub rohkem sotsiaalmeediale.

Terve elamise rentimine

Korter Pariisis, villa Kariibi mere saarel, palkmajake Vermontis – selliseid unikaalseid ja üsnagi soodsaid üürielamisi võib leida kogu maailmas. Kuna need on hotellitoast avaramad, on see hea variant perele või sõpruskonnale, kes soovib kulusid jagada. Kui aga su seltskonnas võib suurima magamistoa pärast kismaks minna, unusta see variant ära.

Ülikooli ühiselamu

Kui tudengid suveks koju naasevad, avavad paljud ülikoolid ja kolledžid oma ühiselamud külalistele. Majutus on lihtne, duširuum võib asuda koridori peal, kuid hind on soodne. Vaata näiteks veebikülge university-rooms.com, abi võid saada ka otse ülikooli helistades. Miinuseks võib kujuneda nigel sisustus või viimistlus, vanemates hoonetes võib puududa lift või konditsioneer.

Ööbimine talus

Bed & breakfast’ist öömajani veisefarmis – iseäranis populaarne on selline majutus Euroopas, Austraalias ja Uus-Meremaal. Kui naudid loodust ning tahad õppida juustu valmistama või ketrama, oled õiges kohas. Miinuseks on majutuspaikade ebaühtlane tase.

Magamiskotiga kämpingus

Tähtede all magamine võib olla imeline kogemus – ning üks odavamaid ööbimisvõimalusi, eriti kui restoranilõuna asemel oled nõus toitu lõkketulel vaaritama. Kui tahad juhet seinast tõmmata, oled õigel teel. Kuid nõudepesu ämbris või ärkamine läbivettinud magamiskotis ei pruugi olla igaühe ettekujutus romantikast.

Ühise duširuumiga bed & breakfast

Need majutusasutused on tihti hotellist odavamad, kui oled valmis isiklikust duširuumist loobuma. Paraku võivad sellistes kohtades puududa ka teised mugavused, näiteks wi-fi.

Kodude vahetamine

Teise reisihuvilisega kodu vahetamine lubab õdusat elamist ja on väga soodne. Sellise võimalusega liitumise eest tuleb tavaliselt tasuda aastamaksu, mis pole kallim kui üksainus hotelliöö. Vaata näiteks www.hospitalityclub.com.