LUKSUS KUI ELUSTIIL: Kõue mõisa kaptenisviit, tõenäoliselt samades ruumides tegi oma töid kunagi ka maailmakuulus maadeavastaja Otto von Kotzebue. Mõisamaja kolm sviiti tuletavad meelde aegu, mil luksus oli jõukate maaomanike igapäevaseks elustiiliks. Foto: Maido Hollo
Reisimine
14. juuli 2012, 09:00

Lõõgastus argipäevast: kujutle end mõisnikuks (6)

Millal siis veel, kui mitte suvel võiks vahelduseks turismitaludele ja hotellidele kasutada võimalust ööbida mõnes ehtsas mõisas ning tunda end kas või üheks ööks tõelise mõisaprouana.

Veebikülge turismiweb.ee uskudes saab seda luksust endale lubada üle Eesti. Tõsi – nii mõneski paigas ei saa end mõisnikuna tunda endises härrastemajas, selle asemel tuleb ööbida kunagises tallis, tuvimajas või leppida koguni endise juurviljahoidlaga. Kuid neiski renoveeritud hoonetes on võimalik end suursuguselt tunda.

Alljärgnevalt ülevaade, millistes mõisates-lossides on võimalik endalt argipäeva ahelaid heita.

Cantervilla loss (Pikajärve mõis)

Juugendlikus Cantervilla lossis saab nautida mitmeid pakette. Näiteks romantikapakett kahele maksab 174 € ning selle eest saab ööbida ühe öö lossi uhkeimas sviidis, süüa nii õhtust kui hommikust oma elutoas ning nautida samas ka privaatsauna. Toa hind (2–3 inimesele) jääb seal vahemikku 49–154 €.

Lossi kõrvalhoonetes ja välialadel on mängumaa, kus jagub tegevust nii lastele kui ka nende vanematele

Uuri lisa: www.cantervilla.ee

Eivere mõis

Eestimaa südames asuvas nägusas mõisas saab kahekesi ööbida 99 € eest.

Kindlasti jaluta ka mõisa ümber laiuvas pargis.

Uuri lisa: www.eivere.com

Kohala mõis

Kohala mõisas saab ööbida peamaja keldrikorrusel, kus asusid mõisaaegsed vanad juurviljahoidlad. Seegi mõis töötab ettetellimise põhimõttel ning pakutavad teenused on mõeldud eelkõige gruppidele.

Kohala mõisas asub Eesti ainus islandi hobuste tall – kasuta võimalust nendega mõisaproua kombel ratsutada.

Uuri lisa: www.kohalamois.ee

Kursi jahiloss

Kursi jahilossis saab nautida mõisapaketti krahv Manteuffeli valdustes, mis tutvustab kahe päeva jooksul Vooremaa erinevaid mõisaid ning sisaldab ka õhtu- ja hommikusööki. Pakett maksab 129 €.

Niisama jahilossis ööbida soovijaile maksab kahene tuba 49–139 €.

Kiika kindlasti ka lähedalasuvale Alam-Pedja looduskaitsealale.

Uuri lisa: www.kursijahiloss.ee

Kõue mõis

Üks vanemaid Eesti mõisaid, Kõue mõis, pakub võimalust ööbida nii härrastemajas (180–380 € tuba) kui tõllakuuris (140 € kahele).

Naudi kindlasti mõisamiljööd selle ümber laiuvas pargis jalutades.

Uuri lisa: www.kau.ee

Laitse loss

Vasalemma marmorist ehitatud Laitse lossis saab kahekesi ööbida 60–108 € eest.

Kindlasti tasub küsida võimalust ratsutamise ning lähedalasuva rallipargi külastamise võimaluste kohta, samuti on võimalik rentida vanaaegset autot Morgan.

Uuri lisa: www.laitseloss.ee

Mäetaguse mõis

Mäetaguse mõisa hotell Meintack asub mõisaansamblisse kuuluvas endises restaureeritud tall-tõllakuuris. Ööbimise hinnad on seal 33 € (ühele), 49–69 € kahele ning 3kohaline peretuba 64 €.

Ära unusta läbi astumast supelmajast, kus saab nautida erinevaid veeprotseduure.

Uuri lisa: www.moisahotell.ee

Padise mõis

Padise mõisas käivad veel ehitustööd – peahoone on väljast täielikult, seest osaliselt renoveeritud. Kuid juba avatud osas tegutseb hotell, milles maksab ööbimine ühele 82–89, kahele 89–96 ning neljaliikmelisele perele 140 €.

Uudista kindlasti ka mõisa kõrval asuva Padise kloostri varemeid. Uuri lisa: www.padisemois.ee

Palmse mõis

Eesti esimese terviklikult taastatud mõisakompleksi külalistemaja asub endises valitsejamajas. Kahekohalise toa eest tuleb ööpäevas välja käia 39 €, sviidis saab ööbida ka 96 € eest.

Kiika kindlasti mõisas olevaid näitusi ja palmimaja.

Uuri lisa: www.palmse.ee

Pivarootsi mõis

Liivi lahe kaldal asuvas Pivarootsi mõisas saab üks inimene ööbida 16 € eest.

Kindlasti naudi päikesetõusu ja

– loojangut ning vaatle linde.

Uuri lisa: www.pivarootsimois.ee

Pädaste mõis

Muhumaa serval asuvas Pädaste mõisas saab ööbida nii tõllakuuri rajatud sviitides kui härrastemaja tubades. Ööbimine kahele maksab 204–703 €. Võimalik on rentida ka majake neljale 1134 € eest.

Pädastes asub Eesti üks hinnatumaid restorane – naudi kindlasti päikeseloojangul sealseid hõrgutisi.

Uuri lisa: www.padaste.ee

Rogosi mõis

Vanas rüütlimõisas saab ööbida selleks kohandatud külalistemajas, üksi on kõige soodsam ööbida majutusklassis naril (12 € öö), kaheste tubade hind algab 30 €.

Kiika kindlasti mõisa veini- ja moonakeldrit ning naudi Haanjamaa kaunist loodust.

Uuri lisa: www.rogosi.ee

Saare (Lyckholmi) mõis

Noarootsi poolsaarel saab ööbida Saare mõisa peamajas. Kui muidu pakutakse mõisates hommikusööki selleks ette nähtud ruumides, siis Saare mõisas on võimalik soovi korral hommikueinet nautida õues linnulaulu saatel endale sobival kellaajal. Mõisas ööbimine maksab ühele inimesele olenevalt valitud toast ja tuppa majutatud inimeste arvust 20–28 €.

Kindlasti astu sisse mõisa hobusetalli rajatud Lyckholmi muuseumi.

Uuri lisa: www.saaremois.ee

Sagadi mõis

Sagadis on võimalik nautida mitmeid puhkusepakette. Ööbida saab seal mõisahotellis, mis on sisse seatud mõisaaegsetesse tallidesse.

Mõned paketid – näiteks mõisa-romantikapakett (95 € kahele) ning loodusesõbrapakett (33 € ühele) lubab kiigata ka uhkesse härrastemajja.

Kindlasti astu sisse mõisakompleksis asuvasse Eesti ainsasse Metsamuuseumi.

Uuri lisa: www.sagadi.ee/mois

Saka mõis

Samuti terviklikult taastatud Saka mõisakompleksis saab ööbida niisama või nautida ka samas asuva spaa teenuseid. Kui ööbida lihtsalt hotellis, siis ühese toa eest tuleb maksta 60, kahese toa eest 80 €. Ööbimine härrastemajas maksab 110–580 €.

Kindlasti kiika pankrannikule ja uudista Saka juga!

Uuri lisa: www.saka.ee

Sangaste loss

Historitsismi üks väljapaistvamaid näited Baltimaades on Sangaste loss, milles ööbimine maksab kaheses toas 79 (tuba) ja sviidis 99 (tuba) €.

Jaluta kindlasti lossi kunagise krahvi Fr. G. M. von Bergi rajatud dendroloogiliselt väga mitmekesises, 54 hektaril laiuvas lossipargis.

Uuri lisa: www.sangasteloss.ee

Taagepera loss

Taagepera loss on üks paremini säilinud juugendstiilis mõisahooneid Eestis. Selles saab ööbida üksi 51, kaksi 61 ja perega 96 € eest, sviidimõnude eest tuleb välja käia 173–192 €.

Küsi võimalust jahilkäiguks kohalikul 18 000hektarilisel jahipiirkonnal.

Uuri lisa: www.taagepera.eu

Vihterpalu mõis

Vihterpalu mõisasse minnes peab kindlasti arvestama, et see mõis on avatud vaid ettetellimisel. Ööbida saab seal nii härraste- kui külalistemajas. Mõisa kodulehekülg soovitab ööbimise hindu küsida otse mõisaomanikelt.

Kindlasti jaluta ka mere ääres.

Uuri lisa: www.vihterpalu.ee

Vihula mõis

Vihula mõisakompleksis saab ööbida paljudes hoonetes – nii härrastemajas, tagamõisas, pesuköögis, tuvimajas, aidahoones kui tõllakuuris. Hinnad olenevad siiski mitte maja uhkest nimest, vaid sisustatud toast. Näiteks üheses superior-toas maksab öö 120, kuid kahekesi saab sama taseme toas ööbida 130 € eest. Kalleim sviit maksab Vihulas 480 €.

Jaluta ümbruskonna loodusradadel või hellita end mõisa öko-spaas.

Uuri lisa: www.vihulamanor.com/ee/