Mohni. Saarel on tuletorn ja liivarandu, seal elab ka majakavaht. Foto: Kalev Lilleorg
Reisimine
30. juuni 2012, 08:54

Paadimees päästab: kuidas pääseb asustamata väikesaarele

Paljudele väikestele saartele, kuhu liinilaevad ei sõida, pääseb siiski suurema vaevata. Tuleb vaid otsida internetist mõne kohaliku paadimehe telefoninumber või uurida oma unistuste saarele lähimast väikesadamast, kuidas kohale võiks saada.

Eestile kuulub üle 1500 saare ja laiu, inimasustus on neist tosinkonnal. Ülejäänud kuuluvad lindudele ja hüljestele. Seepärast ei maksaks retke väikesaartele ette võtta kevadel jäälagunemise aegu, kui hüljestel on pojad, ja veidi hiljem, lindude pesitsemisajal. Aga ka seda, kuhu võib minna aasta ringi ja kus on liikumine piiratud, oskavad teile tõenäoliselt öelda needsamad paadimehed.

Lääne-Eesti

Vilsandi

Asub Saaremaa läänerannikul. Saarel on tuletorn ja matkarada. Ööbida saab turismitaludes või telgis.

Saaremaalt Papissaare sadamast on Vilsandile umbes 9 km ja paadisõit kestab 15–30 minutit. Üks võimalus kohale jõuda on Kihelkonna valla kiirpaat (üks ots maksab 3,50 €). Sõidusooviga võib helistada paadimees Harrile telefonil 52 02 656. Saarele aitavad ka kohalikud turismitalud.

Madala veetaseme korral pääseb Vilsandile ka jalgsi läbi mere, kuid täpset teed teadmata ei maksaks seda rännakut siiski ette võtta. Info www.keskkonnaamet.ee

Hiiumaa laidude kaitseala

Saarnaki, Hanikatsi, Vareslaid, Kõverlaid, Ahelaid ja Kõrgelaid asuvad Hiiumaa kaguranniku vetes. Suurematel neist, Saarnakil ja Hanikatsil, on elanud ka inimesi. Kuni 1. juulini on lindude pesitsemisaja tõttu lubatud käia ainult neil kahel suuremal laiul. Saarnaki laiul saab ka ööbida. Saarele pääsemiseks on keskkonnaamet sõlminud lepingu kolme paadiomanikuga, kelle kontaktid leiab ameti kodulehelt. OÜ 360 Kraadi korraldab laidudele kajakimatku.

FIE Arne Kuli viib huvilisi laidudele Salinõmme sadamast. Paadisõit Salinõmmest lähimale, Saarnaki laiule võtab aega pool tundi ja edasi-tagasisõit maksab 88 € (paati mahub 12 inimest). Hinnad sõltuvad nii vahemaast kui ka kohalviibimise ajast. Vaata ka www.keskkonnaamet.ee

Põhja-Eesti ranniku saared

Suur- ja Väike-Pakri

Jäävad Paldiskist umbes 3 km lääne poole. Saari ühendab Nõukogude sõjaväe rajatud tamm, mis praegu on kehvas seisukorras. Saartel elab aasta ringi üks inimene. Pakri saartel leidub palju militaarrajatisi ja jälgi Nõukogude-aegsetest õppepommitamistest.

Pakri saartele saab Kurkse sadamast kiirkaatriga. Ülesõit kestab 10 minutit ja edasi-tagasi paaditäis maksab 145 € (paati mahub 11 inimest). Vaata ka www.pakrisaared.ee

Aksi

Asustuseta saar Prangli külje all, kutsutakse ka Väike-Prangliks. Saarel on maaliline liivarand, lõkkeplats ja ühe kunagise elaniku laotud kividest labürint. Aksile pääseb Pranglilt OÜ Prangli Laevaliin laevaga "Helge", edasi-tagasisõit maksab 432 € (mahutab 36 inimest). Kapten Iivari telefon 56 488 127. Vaata ka www.prangli.ee

Keri

Pranglist 6 km Soome pool. Vaatamisväärsuseks on Keri saare võimas paekivist tuletorn, mis on üle 200 aasta vana ja mille ümbermõõt on ligi 45 meetrit.

Kerile saab samuti OÜ Prangli Laevaliinid laevaga "Helge", kapten Iivari telefon 56 488 127. Mandrilt – täpsemalt Leppneeme sadamast – maksab ühepäevane edasi-tagasisõit 480 €. Vaata ka www.watersport.ee

Osmussaar

Eesti loodepoolseim saar, kus aasta ringi elab üks perekond. Kohata võib lambaid ja šoti mägiveiseid. Saarel on tuletorn ja põhjakaldal lebab suur laevavrakk. Reise Osmussaarele korraldavad Estonian Nature Tours ja Osmussaare Reisid.

Esimesel neist on sel suvel plaanis kaks reisi – 7. ja 28. juulil. Päevane reis koos giidi ja piknikukorviga maksab 41 € (kui grupis on vähemalt 12 inimest). Sõit Dirhami sadamast Osmussaarele kestab umbes tund aega. Alati jääb võimalus tellida reis omale sobival kuupäeval.

Samast Dirhami sadamast viib juulis Osmussaarele ka Osmussaare Reisid. Laevasõit koos giidiga maksab 31 €. Vaata www.osmussaar.ee

Kolga lahe väikesaared

Kaberneeme ja Juminda poolsaare vahel on mitu väikesaart, kuhu saab sõita Kaberneeme ja Salmistu sadamatest. Suurim ja mandrile lähim on Pedassaar, kus on RMK matkarada, lõkkeplats ja matkamaja. Rohusi ja Umblu saared jäävad Pedassaarest umbes 3 km lääne ehk Kaberneeme poole. Neist omakorda veel kaugemale loodesse jäävad Koipsi (Koipse) ja Rammu saar. Mõlemal saarel on vanade talukohtade varemed veel näha.

Kaberneeme sadamast saab tellida 5-kohalise kaatri firmalt Aktiivne Puhkus (www.aktiivnepuhkus.ee). Lähimale, Koipsi saarele sõidab kaater 10–15 minutit, kaugemale Rammu saarele 20–25 minutit. Hinnad kokkuleppel.

Salmistu sadamast saab paadi tellida telefonil 50 40792. Edasi-tagasisõit Pedassaarele võtab aega 5–10 minutit ja maksab 8 €. Kaugemate saarte puhul kehtib tunnihind, üks tund maksab 90 €. Kõige kaugemale, Rammu saarele, sõidab Salmistust ilusa ilmaga pool tundi. www.loodusajakiri.ee

Mohni

Viinistust lahutab saart 4,5 km veetee. Saarel on tuletorn ja liivarandu, seal elab ka majakavaht. Saarele saab sõita Viinistu Kunstimuuseumi kaatriga, mida tellida telefonil 608 6422. Sõit maksab 12 € ja kestab ilusa ilmaga vaid 10 minutit.

Sama raha eest viib saarele ka kohalik paadimees Hartvig, tema telefon on 53 97 2422. Paadiga kestab merereis 20–25 minutit.

Teekond turvaliseks: pane mobla tasku!

Kui plaanid minna väikesaarele omal jõul, paadi või süstaga, aga ka talvel üle jää või hilissuvel jalgsi läbi madala vee, järgi kindlasti ohutusnõudeid.

Ära mine retkele tormise ilmaga!

Võta kindlasti kaasa laetud akuga mobiiltelefon, et vajaduse korral abi kutsuda!