Reisimine
16. juuni 2012, 09:00

Mida teha lastega reisil?

Loenda vastutulevaid autosid värvide järgi – igaüks valib endale värvi ja loeb kokku, kui palju tema värvi autosid teekonna jooksul vastu sõitis.

Jutusta mitme peale üht lugu. Iga autos viibija ütleb ühe lause, mis on eelmisega seotud.

Nelja-aastase Manni lemmikmäng on ta enda välja töötatud (kuigi kindlasti mitte senitundmatu) «Mida mina näen, mida sina näed.» Aga see sobib just väikestele. «Mina näen kurepesa», «Mina näen mahakukkunud puud.» Jne. Ma kinnitan, et seda saab mängida mitu tundi, kuni lapsevanemal on juhe ammu kokku jooksnud. Samas on see siiski parem kui virisev lapsuke.

Sõnaketimäng – üks ütleb sõna ja siis sõna viimase tähega ütleb järgmine järgmise sõna. Suuremate laste puhul võib sõnade kategooriat kitsendada – näiteks võtta teemaks loomad. Näiteks esimene ütleb koer, järgmine rebane, ülejärgmine elevant jne.

Äraarvamismäng: mis värvi auto tuleb vastu. Kes teeb õige pakkumise, saab punkti. Sama asi numbrimärkidega.

Vihmapiisa võiduajamine. Kui vihma sajab, siis saab valida endale ühe aknal oleva vihmapiisa, talle nimi panna ja panuseid teha, milline piisk kõige varem akna alläärde jõuab.

Juhtida tähelepanu õues olevale. On need siis teda eriti köitvad asjad (kombainid, traktorid) või lihtsalt teeveerel kasvav põõsas.

Mängida kaasaskantavaid mänge. Kui pisikestele on sobivad magnetpusled, kleepsuraamatud ja näpukriitidega värviraamatud, siis suuremaid köidavad kõikvõimalikud mõttemängud.