SERENA: Helsingi kesklinnast umbes 20km -kaugusele jääva veepargi mitmed põnevamad atraktsioonid asuvad õues.Foto: Scanpix, Wikipedia
Reisimine
5. mai 2012, 08:58

Lastega veeparki: väiksemad Serenasse, suuremad Jurmalasse (6)

Kas minna koolivaheajal koos lastega veeparki Soome Serenasse või Lätti Jūrmala Livu veeparki? Jūrmalas on mõnevõrra odavamad hinnad ja rohkem suurematelegi närvikõdi pakkuvaid atraktsioone. Soome veepark pakub lätlastele konkurentsi eelkõige suvel ja väiksemate lastega perede arvestuses.

Kindlasti tasub Jūrmalat eelistada külmal ajal, sest seal on Euroopa üks suuremaid siseveeparke. Serena mitmed paremad atraktsioonid asuvad aga õues.

Oma lastega kõigepealt Jūrmalas ja seejärel Serenas käinud tallinlanna Annika ütleb, et alustas valest otsast: kui üks laps oli alles 3- ja teine 5-aastane, käis pere toona äsjaavatud Jūrmala Livu veepargis. "Väikestele oli seal ka tegemist, aga enamik sealseid torusid on päris ekstreemsed. Ma ei julgenud isegi alla lasta, lastest rääkimata," meenutab Annika. Kui mõni aasta hiljem Serenas käidi, oli pettumus vastupidine: atraktsioonid olid enamasti juba liiga "titekad". Annika soovitab Serenat neile peredele, kel lapsed väiksemad, ja seda ka ainult suvisel ajal.

Andres on oma nüüd juba teismeliste lastega käinud mõlemas veepargis korduvalt. Ka tema

eelistab Jūrmalat, eriti nüüd, kui lapsed suuremad. "Väiksematena veel oli neil Serenas ka tegemist, aga juba paar aastat enam mitte," põhjendab Andres. "Jūrmala meeldib mulle ka kohana rohkem."

Eestlaste eelistusi Soome ja Läti vahel määrab paljuski elukoht. Tallinnast Jūrmalasse ja tagasi on ümmarguselt 700 km. Arvestades bensiini 95 hinda sel neljapäeval Neste tanklates (1,379 eurot liiter) ja keskmiseks kütusekuluks 6–7 liitrit 100 km kohta, läheks pealinlaste Jūrmala-sõit maksma 58–68 eurot. Tallinkiga üle lahe ja tagasi sõit maksab olenevalt nädalapäevast ja kellaajast 60–80 eurot. Lisandub ühissõidukipileti hind Helsingist Serenasse või sõiduauto ülevedu 26 eurot.

Mine vahelduseks hoopis Leetu

Kes on aga nii Serenas kui ka Jūrmalas juba käinud, võivad sel suvel autonina pöörata hoopis Leedu poole. Veeparke leidub sealgi. Pealinnas Vilniuses on Vandensparkas, kus täiskasvanu päevapilet maksab suvel 69 litti (u 20,3 €).

Veel edasi sõites jõuab Poola piiri äärsesse Druskininkai Aquaparki. Seal küsitakse täiskasvanu päevapileti eest 77 litti (22,64 €).

Serena

Veepark asub umbes 20 km kaugusel Helsingi kesklinnast Põhja-Espoos.

Oma autoga Helsingist tulles sõida mööda 120. teed üle 3. ringtee (Kehä III) umbes 7 km Vihti poole. Enne Lahnukse Shelli tanklat (esimene Shelli tankla 3. ringteest põhja suunas) näitab viit paremale Serenat. Edasi on kõigil ristteedel Serenasse juhatavad viidad väljas.

Ühissõidukiga saab Helsingi bussijaamast kohale 339. bussiga.

Põnevamad atraktsioonid

"Tornado" toru, 12 m kõrge ja 50 m pikk, mille lõpus on laiem "kauss", kus enne väljakukkumist tiireldakse.

Lainebassein, koskedega ringvoolubassein, 140 m kõrgune veeliumägi õues.

Hinnad

Mais kehtib kõik-hinnas käepael, millega lisaks sissepääsule saab ka süüa-juua (v.a alkohol), nii palju kui kõhtu mahub. Kogu päeva käepael maksab 32 € (kella 12–20), alates kella 16 maksab käepael

25 €.

2. juunil avatakse väliatraktsioonid ja hakkavad kehtima uued hinnad.

Päevapilet 24,50 €, alates kella 17 20,50 €.

Perepilet last 94 € (2 täiskasvanut +

2 last), 117,50 € (2 täiskasvanut + 3 last)

2 päeva pilet 33 €.

Alla nelja-aastased pääsevad veeparki tasuta.

Tasub teada

Alla 10aastased lapsed saavad veeparki ainult koos täiskasvanuga.

Rätikuid ei laenutata.

Livu Jurmalas

Veepark asub 24 km Riiast Jurmalas Viestura tänaval.

Oma autoga Riiast tulles sõida mööda A10 maanteed, pärast Lielupe silda pööra paremale ja kolmandalt ristmikult jälle paremale. Jurmalasse sissesõidul tuleb maksta 1 euro. Vastasel juhul võib saada soolase trahvi.

Kohale saab ka marsruuttakso või rongiga. Marsruuttaksod väljuvad Riia raudteejaama juurest Satekase tänavalt iga 10 minuti järel. Takso nr 7023 või 7021, mõlemal juhul väljuda Lielupe peatuses.

Jurmala elektrirongiga tuleb Riia raudteejaamast sõita Bulduri peatusesse. Sealt on veeparki umbes seitsmeminutine jalutuskäik.

Põnevamad atraktsioonid

"Tornado Lasens" jätab mulje, nagu keerleksid hiiglaslikus kohvitassis.

"Siera Nams" on 211,9 m pikk toru, kust laskutakse kolmekesi koos.

Punane 22 m kõrgune ja 83 meetri pikkune toru lubab kiiruseks kuni 60 km/h, oranž 135 m pikkune kuni 45 km/h.

Õues on 45 m pikkune veeliumägi.

"Orinoco River" on ringvoolubassein läbi teemapargi.

Hinnad

2 tunni pilet: täiskasvanule 18,43 €, 6–14aastasele lapsele 12,73 €, perepilet 44,04 €, üliõpilasele ja pensionärile 16,65 €.

4 tunni pilet: täiskasvanule 22,69 €, 6–14aastasele lapsele 16,36 €, perepilet 44,04 €, üliõpilasele ja pensionärile 20,49 €.

päevapilet: täiskasvanule 26,32 €, 6–14aastasele lapsele 18,43 €, perepilet 63,60 €, üliõpilasele ja pensionärile 23,69 €.

Sõltumata ajast, maksab viieaastaste ja nooremate pääse 1,42 €.

Maksta saab nii eurode kui ka lattidega.

Tasub teada

Veepargi spaaosa (saunad, jacuzzi, kuuma ja külma vee basseinid) on remondis, ümberehitused peaks valmima maikuu jooksul.

Alla 14aastased saavad veeparki ainult koos täiskasvanuga.

Rätikuid ei laenutata