Tõeline turistilõks: Kes juba Indiasse on jõudnud, tahab ka Taj Mahali ära näha. Foto: Tiina Kõrtsini
Reisimine
7. jaanuar 2012, 08:59

Indiasse: omal käel kolm ja pool korda odavamalt

Kas reisida oma käel või kasutada reisikorraldaja teenuseid, sõltub paljuski sihtkohast, veel rohkem aga reisiselli teadmistest ja seiklushimust.

Henri Raudnask on juba kogenud reisisell, kes sihtkohast hoolimata reisib omal käel. Algajatele soovitab ta siiski korraldatavaid rühmareise. Ka kohtadesse, kuhu Eestist korraldatakse tšarterreise, kasutaks ta reisikorraldaja teenuseid. Eelkõige kehtib see Kanaari saarte ja Egiptuse, aga ka Türgi ja Kreeka saarte puhul.

Kuigi vahel müüakse tšarterreisile ka ainult lennupileteid, soovitab Henri ka öömaja broneerida reisikorraldaja kaudu, sest tavaliselt on otse hotellist ostes hinnad oluliselt krõbedamad.

Ka Estraveli turundusdirektor Mari-Liis Rüütsalu on seda meelt, et Kanaaridele ja Egiptusesse, aga ka Türki ja Kreeka saartele – neisse kõigisse lähevad Eestist tšarterlennud – oleks ehk mõttekam minna reisikorraldusfirmadega.

"Siis on veel teatud sihtrühm inimesi, kes kasutab just reisikorraldaja teenust: vanemad inimesed, lastega pered – väga mugav on otse Tallinnast lennuki peale astuda," ütleb Rüütsalu.

Sihtkohtade napp valik sunnib seiklema

Kuna Eestist pakutavate sihtkohtade valik on väga väike, on eestlased omal käel seiklema paljuski sunnitud. "Eks see tuleneb meie turu suurusest või väiksusest," nendib Rüütsalu. Küll aga on Soomest või mõnest teisest Euroopa riigist saada päris asjalikke pakkumisi märksa põnevamatesse paikadesse kui kõige odavamad massiturismi sihtkohad. "Siis tuleb arvestada lisakuludega reisi alguse riiki jõudmiseks ja võib-olla seal ööbimiseks. Väike keeleoskus peale inglise keele ei tee ka paha," juhib Rüütsalu tähelepanu.

Kui tšarterreisid kõrvale jätta, siis igale poole mujale reisiks Henri pigem omal käel. "Selle raha eest, mida Tai paketireisi eest maksma peab, saab omal käel otsides endale üksjagu suuremat luksust lubada," on ta veendunud.

Ka Rüütsalu on arvamusel, et mujale maailma tasub omal käel minna. See tähendab, et ise tuleb osta lennupiletid ja broneerida hotellid. Ka reisifirmal saab lasta endale sobiv programm kokku panna, aga selle eest peab maksma.

Hädavajalik on paras annus seiklushimu

Mida inimene lennupileteid ja öömaju otsides võidab? "Vabaduse sihtkoha ja reisiaegade suhtes; majutuse vastavalt oma maitsele ja rahakotile; soodsa hinnaga lennupiletid, kui pikalt ette osta või kampaaniapakkumisi otsida; võimaluse kasutada paremaid lennukeid," loetleb Rüütsalu omal käel reisimise plusse.

Samas tuleb omapäi reisides kindlasti kainet mõistust säilitada. "Kohapeal ekskursioonide ostmisel peab arvestama, et kõige agressiivsemad müüjad jõuavad sageli esimesena kohale ja hakkavad heausklikule turistile kärbseid pähe ajama," hoiatab Henri.

Leppida tuleb ka sellega, et vahel saab kogenematu turist niikuinii pügada. Lennuväljal taksot võttes soovitab Henri jälgida lennu pealt maha tulnud kohalikke, kuhu nemad suunduvad – tihtipeale saab ka väikestes kohtades lennujaamast edasi liikuda ühissõidukiga või on nurga taga ootamas hoopis soodsama hinnaga taksod.

Mõlemad on seda meelt, et ise endale reise korraldades peab internetis orienteerumine hästi selge olema ja kindlasti tuleks enne ostu sooritamist võrrelda eri veebikülgedel pakutavat. Ka eelnev reisikogemus ja võõrkeeleoskus kuluvad hädasti ära.

"Seiklushimu peab ka olema, sest ootamatusi tuleb kindlasti kuhjaga ette, aga see teebki elu põnevaks!" usub Henri.