COLOSSEUM: Amfiteatris oli istekohti üle 50 000 pealtvaatajale. Publik pääses teatrisse läbi 80 kaarekujulise sisssepääsu. Foto: AFP/Scanpix
Reisimine
10. detsember 2011, 09:02

Elu kõrghetk saabus Roomas

Hea ülevaate sellest seitsmele künkale rajatud linnast saab Peetri kiriku kupli tornist. Seal on kogu Rooma sõna otseses mõttes teie jalgade ees.

Et Estonian Air otselende Rooma ei tee, tuleb piirduda Finnairi pakkumisega: Tallinn–Helsingi–Rooma. Suvel Tallinnast kell 12.40 lendamist alustades jõuan Rooma kell 19. Tagasi tulen ma kell 11 väljuva lennukiga. Nii jõuab hotelli söögisaalis rahumeeli kõhu täis parkida.

Takso odavam kui Tallinnas

Rooma saabunud, väljuge lennujaamast ja minge taksopeatusse. Kui olete viie-kuuekesi, eelistage üle tee tukastavaid minibusse. Nende ametlik tasu on 80 € ja mustalt küsitakse 100 €. Nii olete poole tunniga hotellis.

Et linn on rajatud seitsmele künkale, on ka väike vahemaa väsitav. Metrooliine on kaks, sest kolmanda avamist lükkavad edasi arheoloogilised leiud. Bussiliiklus on tihe, kuid pileteid bussis osta ei saa, peatuste nimesid välja ei hõigata, liini marsruuti bussis ei näe ja juht kliendiga ei suhtle. Ainsana julgen soovitada liini number 40, mis ühendab raudteejaama Vatikaniga. Takso on Roomas odavam kui Tallinnas, sestap soovitan seda pruukida.

Vältige 1–2 tärniga hotelle! Rootsi lauaga hommikusöök algab kolmandast tärnist. Kui internetis otsida, saate 120 € eest korraliku twin’i või double’i. Booking.com on hotellide reserveerimise portaalidest usaldusväärseim. Loomulikult on 4 tärniga hotellis elu veelgi etem: toad suuremad, liftid mahukamad, hommikueine kopsakam. Pealegi on Roomas need hotellid tunduvalt odavamad kui Pariisis.

Hotellist paari minutiga metroosse

Minu hotell Roomas ei pea paiknema peatänaval, 1,5 km pikkusel Via del Corsol. Ka peaväljak piazza Navona jätab mind selles vallas külmaks. Hoopis olulisem on, et ma hotellist paari minutiga metroosse saaks lipata. Seetõttu eelistan väljakute piazza di Spagna või piazza Barberini vahetus läheduses asuvaid hotelle.

Ka ooperimaja ümbrus on minule mugav kvartal. Siit saate mõne minutiga Termini raudteejaama, kus ristuvad metrooliinid. Linna hotellinduse tipuks on via Venetol õilmitsev Westin Excelsior, kuid sealne luksus jäägu väga jõukale klientuurile. Läinud suvel peatusin Lepanto metroojaama lähedal neljatärnihotellis Giulio Cesare ja uskuge mind: tundsin end ehtsa kapitalistina! Et broneerisin ruumid vara, sain kahese toa kätte 130 euroga.

Pääsmed osta kodus internetist ära

Roomas on tihti nii, et ühes muuseumis on paar meistriteost, teises kolm-neli. Ainsaks erandiks on Borghese galerii, kus šedöövreid tublisti üle kahekümne. Teadke, et siia tuleb pilet internetis ette ära osta. Sama soovitan teha Colosseumi, Foorumi ja Palatinuse ühise pääsmega. Nii säästate palju aega.

Esimesel hommikul viin ma rahva Püha Ingli sillale, mis ka vanim sild siin linnas. Nüüd möödun Hadrianuse mausolemist (Castel Sant’Angelo) ja sean sammud Peetri kiriku poole. Tutvunud pühamuga seest ja imetlenud Michelangelo "Piet?d", tõuseme liftiga pühamu katusele. Kupli "tippu" tuleb siiski omal jõul vantsida. See on väsitav, kuid mäng väärib küünaid. Kogu Rooma on teie jalge ees!

Umbes keskpäeval viin ma sõbrad üle jõe linna vaatamisväärsusse number üks – Panteoni. Siin lasen ma inimestel rahulikult elu üle mõtiskleda. Uskumatu, kuid fakt – hoone rajati 2000 aastat tagasi! Poole kolme ajal on nutikas rahvas hotelli puhkama viia, et varasel õhtutunnil piazza Navonale ring peale teha. Üks kirik on selles kvartalis Caravaggio kolme pildi tõttu eriti kuulus: San Luigi dei Francesi (tõlkes: Prantslaste Püha Louis). Kiirustage, sest kell seitse pannakse kirik kinni!

Vatikani muuseumi ees on hommikul tohutu saba, seepärast minge sinna parem pärast kella 13. Pinakoteek on neil vaene. Seevastu antiiki on palju (Laokooni grupp, "Belvedere Apollon", "Knidose Aphrodite" jt.). Loomulikult on siinseks trumbiks Sixtuse kabel. Enne kabelisse jõudmist peatuge Raffaeli stanzades (tubades)... ja lõpuks... katarsis on lähedal... Sixtuse kabel Michelangelo "Maalma loomisega" laes ja "Viimse kohtupäevaga" seinal! Seal on ka üks pink, püüdke sellel kohake leida. Läinud suvel veetsin kabelis 40 minutit. See oli mu elu kõrghetk.

Ühel hommikul minge Kapitooliumi muuseumi. Siin näete jälle väärt antiiki ("Pinnutõmbaja", "Surev gall", "Kapitooliumi emahunt" jt) kaht Caravaggio maali, Rubensi, van Dycki jt pilte. Hiljaaegu avati hoone renoveeritud osa, kus näeb ka iidse Kapitooliumi templi jäänuseid. Põnev!

Kas tasub ära käia Vittorio-Emmanuele II memoriaalis? Et see suur eklektiline kirjutusmasinat meenutav rajatis paikneb Kapitooliumi künka nõlval, viin ma rahva rajatise terrassile, kust vaade Rooma Foorumile on hingemattev.

Päeva teine pool kulubki Foorumil uitamise ja Colosseumi eri tasanditel turnimise peale. Kuid see on mõeldav üksnes juhul, kui olete internetis pileti reserveerinud.

Ühel hommikul tellige takso, et külastada Aventinusel paiknevat Santa Sabina varakristlikku kirikut. Oleme harjunud sõnapaariga "pime keskaeg". Seevastu siin võib veenduda, et see aeg polnudki nii pime. Ja milline vaade avaneb siinsest aiast Vatikanile!

Tõe suu – tuntuim Rooma talisman

Minu suur kirg on kõrgrenessansi juveel – Bramante projekteeritud Tempietto (templike). Ka sinna tuleb sõita taksoga. Kui pistate sohvrile nina alla sõnad San Pietro in Montorio, viib ta teid 12 euro eest Gianicolo mäele. Alla tulge jala, sest künka jalamil paikneb üks põnev keskaegne pühamu: Santa Maria in Trastevere.

Ületage sild ja te näete kaht iidset Veiseturu templit ning neist paremal kõrge romaani kellatorniga kirikut Santa Maria in Cosmedin. Kiriku ees, portikuse lõpus, on seinal ümmargune kiviplaat, plaadil lahtise suuga mehe pea. See on tuntuim Rooma talisman nn Bocca della Verit? (tõlkes: tõe suu). Iga turist peab end siin, käsi mehe suus, pildistada laskma. Seda, kes kordki abikaasale truudust murdnud, koletis pärimuse kohaselt hammustavat.

Roomas on kohti, mis nii või teisiti teile korduvalt silma alla satuvad. Näiteks Trevi purskkaev, Kaksikute kujud Kvirinaalil ja Kapitooliumi trepil, Traianuse ja Marcus Aureliuse sambad, Constantinuse võidukaar. Eriti veel 13 Egiptusest kohale toodud obeliski, millest on saanud selle linna omamoodi maskotid.

Kas tasub ära käia linna hällis Palatinusel? Kui huvi antiigi vastu ülisuur, siis minge. Kui aga tunnete, et enam ei jaksa, asendage see millegi kaunimaga. Näiteks lähedal asuva kirikuga San Pietro in Vincoli (Püha Peetrus ahelais), kus asub Michelangelo "Moosese" originaal. Ärge arvake, et saate siin reisikaaslasega muljeid jagada. Ei saa! Selle meistriteose ees on inimene keeletu!