Suurlinna sära: Esimesel õhtul käige läbi Champs-Élys?es kogu oma säras ja uhkuses. Foto: Reuters
Reisimine
1. oktoober 2011, 08:59

Kuhu siis veel, kui mitte unelmate linna Pariisi! (8)

Ideaalne on Pariisis veeta seitse päeva. Aga kui teie käsutuses on viis päeva, lennake Pariisi teisipäeval. Teisipäeviti on enamik muuseume küll suletud, aga suur osa esimesest päevast kulubki saabumise ja majutuse peale. Kui järgite minu järgnevaid nõuandeid, saate Pariisist meeldiva elamuse, kui ei – süüdistage ennast.

Reisi daatum paigas, tuleb internetist lennukipiletid osta ja hotell kinni panna. Kui lendate suvel, eelistage Estonian Airi, kui talvel, minge läbi Kopenhaageni. Mõlemal juhul jõuate Roissy Charles de Gaulle’i lennujaama 1. terminali. Teadke, et Roissy [ruassii] on küla nimi ja seal paiknevad lennujaama terminalid 1, 2 ja 3. Linna sõitke bussiga (roheline Roissybus), mis peatub ukse 32/34 vastas. Võite linna sõita ka rongiga (RER), kuid jaam on veidi eemal; sinna toimetab teid tasuta sõiduk. Mina eelistan bussi, mis viib mind Ooperihoone juurde. Sealt lähen hotelli jala.

Ideaalne on Pariisis veeta seitse päeva. Arvestades Estonian Airi suvist lennugraafikut, tuleks sinna lennata teisipäeval. Kui teie käsutuses on viis päeva, lennake Pariisi ikkagi teisipäeval, aga tulge tagasi pühapäeval. Kuna enamik muuseume on teisipäeval suletud, kulubki esimene päev saabumise, majutuse ning kvartaliga tutvumise peale.

Kui järgite minu nõu, saate Pariisist meeldiva elamuse, kui ei – süüdistage ennast. Vältige 1–2 tärniga hotelle! Rootsi lauaga hommikusöök (buffet) algab kolmandast tärnist.

Hotell olgu Louvre’i või Ooperihoone läheduses! Kui internetis otsida, saate 140–150 euro eest korraliku chambre double’i. Booking.com on hotellide reserveerimisportaalidest usaldusväärseim. Loomulikult on nelja tärniga hotellis veelgi etem: toad suuremad, liftid mahukamad, hommikueine kopsakam.

Kohe Louvre’iga üle tee paiknev H?tel du Louvre on ideaalne neile, kes minust jõukamad (seal on ka hea köök). Ise peatun sama hoone kõrval asuvas Normandys, kus kaheinimesetoa eest küsitakse 170–180 eurot. Rivoli tänava head hotellid Regina, Brighton jt. on üliarmsad ööbimiskohad, kuid mulle on nad kallid: 230–300 eurot tuba. Lähedal paiknevad ka unelmate lossid Le Meurice, Crillon, Ritz, aga neis tuleb toa eest välja käia 700–1000 eurot. Siin kuuleb tihti vene keelt.

Tallinna lennujaamas võtke Estonian Airi kassast Pariisi kaart, et sellega lennu ajal tutvuda. Kohe märkate, et Seine’i jõgi jagab linna kaheks. Jõest põhja poole jääb parem kallas, jõest alla vasak kallas. (Mina peatun paremal kaldal, sest suurem osa vaatamisväärsustest on siin.) Nüüd otsige üles kvartal, kus paikneb teie hotell, ja vaadake, mis nime kannab lähim metroopeatus.

Museum Pass päästab pikkadest järjekordadest

Pariisi metroo ei ole maa-alune palee nagu Moskvas või Peterburis, kuid ta viib teid kõikjale. Ettevaatust: Pariisis on kaks metrood: M – tavaline metroo ja RER – kiirmetroo, mis ühendab perifeerseid asumeid linnaga. Linnas läheb vaja esimest.

Kassas öelge eestipäraselt: ö(n) karnee, silvuplee (üks komplekt, palun) ja te saate 10 euro eest 10 piletit. Ühekaupa ärge pileteid ostke.

Ise olen veelgi nutikam: juba enne lennujaamast väljumist ostan kassast nädalakaardi Paris Visite, millega sisenen piiramatult metroosse, bussi ja Montmartre’i funikulööri. Samas müüakse 2–4–6 päeva muuseumikaarte Paris Museum Pass , millega saan külastada pea kõiki muuseume. Muuseumikaardiga pole vaja pikas järjekorras seista. Milline aja ja energia kokkuhoid!

Pariisis on palju muuseume, kuid kolm on neist kohustuslikud: esiteks Louvre, teiseks Orsay muuseum (impressionistid, neo- ja postimpressionistid, juugend) ja kolmandaks Pompidou keskuse nüüdiskunsti muuseum (Kandinski, Chagall, Modigliani jt.). Picasso muuseum on praegu remondis ja kollektsioon laias maailmas ringreisil. See asendage Tuileries’ aias paikneva Orangerie’ muuseumiga. Seal need kuulsad Claude Monet’ "Vesiroosid" paiknevadki. Ettevaatust, siin on nii mõnigi katarsise saanud!

Kaks rituaali – Jumala-ema kirik ja Eiffeli torn

Kus süüa? Teadke, et sõnad café, restaurant, brasserie on tänapäeval sünonüümid. Uhkel disainil ja toidu kvaliteedil ei tarvitse olla mingit seost. Eelistage kohti, kus on palju kohalikku rahvast. Vältige lokaale, mis vaatamisväärtuste vahetus läheduses!

Maailma esikokk Alain Ducasse vaaritab hotelli Plaza Athénée esimese korruse restoranis. See on linna üks seitsmest Michelini kolme tärniga pärjatud "sööklatest". Kui rahaga pole midagi targemat teha, võib seda ka kõhtu investeerida! Südalinnas õilmitsev Maxim’s on selles vallas tuntud röövel.

Mida teha õhtul? Esimesel õhtul käige läbi Champs-Élysées kogu oma säras ja uhkuses. Alustage jalutuskäiku Tähe väljaku võidukaarest ja lõpetage see Concorde’i väljaku obeliskiga. Kui Tuileries’ aia väravad on veel lahti, minge Louvre’i püramiidini.

Teisel õhtul jalutage Mont-martre’il. Kolmandal õhtul külastage üht kolmest kabareest: Moulin-Rouge, Lido, Paradis

Latin. Neljandal õhtul patseerige kahel saarel: Cité ja Saint-Louis. Jääbki üle Ladina kvartal ja Saint-Germain-des-Prés, kus soovitan söögikohaks linna vanimat kohvikut Le Procope. Mulle on paik taskukohane. Kindlasti ka teile.

Juba saabumise päeval püüdke kaelast ära saada kaks rituaali: käige ära Jumalaema kirikus ja Eiffeli torni tipus.

Kas tasub minna Versailles’sse?

Suvel tasub kindlasti. Teadke, et purskkaevud on töös üksnes suvekuudel ja siis ka ainult laupäeval-pühapäeval alates kella 15. Seda ilu ja uhkust tuleb lahtiste silmadega ahmida, sest 16.30 on pidu läbi: barokkmuusika vaibub ja vetevool peatub.

Kõige hõlpsam on Versailles’sse minna metrooga (RER) peatusest Saint-Michel. Kui teil on õige tsooniga nädalakaart Paris Visite, saate sinna lausa tasuta sõita. Muuseumikaardi olemasolul pääsete ilma raha raiskamata ka lossi, kus suurim vaatamisväärsus on kuulus peegelgalerii! Üksnes purskkaevude tunniks peate lisapileti ostma. Aga mäng väärib küünalt, uskuge mind!

Versailles’ pargi lõpus on koht, mis paiskab teid jalust. See on Väike Trianon, eriti selle vahetus läheduses paiknev Marie-Antoinette’i küla, kus kuninganna oma kätega lehma lüpsis ja kapsaid kasvatas. Täitsa lõpp! Käige ära, te ei kahetse!

Viimased soovitused: pass, lennukipilet, ehted ja raha jäägu hotelli seifi! Rahakotti panete igal hommikul summa, mis ühe päevaga ära kulub! Suurtes poodides maksate pangakaardiga! Daamid, kandke käekotti mitte õlal, vaid kaelas! Veelgi mõistlikum: daam annab raha ja pangakaardi meesterahva kätte, kes hoiab neid oma pintsaku sisetaskus. Kui nii toimite, jääb teile Pariisist unustamatu mälestus.