Rakvere linnus. Foto: ARVET MÄGI
Reisimine
6. august 2011, 09:00

Saja euroga neljakesi reisile (12)

Perepuhkus ei pruugi sugugi olla üle mõistuse kallis – 100 euro eest saab neljaliikmelisele perele korraldada sellise ringreisi, mida annab terve pika talvegi mäletada. Ja hästi kalkuleerides jääb raha ülegi.

"Põhiline on panustada ühisesse aega, toredatesse inimestesse, loovusesse ja loodusesse – seda saavad endale lubada ka väiksema sissetulekuga pered," kinnitab kahe lapse ema Krista Anderson.

Tema sõnul saab saja euro eest terve perega kodust välja minna ja Eesti piires ühe-kahepäevase retke ette võtta. Oma pere, 3aastase Paula ja 4aastase Arturi, kogemusest teab ta, et tõelised unistuste mänguväljakud asuvad Viljandis ja Haapsalus. Muuseumides käimine pakub põnevust igas vanuses pereliikmele, aga lastele on eriti meelepärased linnuse- ja lossivaremed, kus saab ka turnida.

Palju saab kokku hoida ka toidult, kui kodus piknikukorv kaasa pakkida, kuid tegelikult võib lubada perele ka mõnes kohvikus koogisöömist. Ning lisaks osta näksimist teelegi kaasa.

Järgnevalt pakub Õhtuleht välja Krista näpunäidetest tulenevalt kaks perereisi Tallinnast ja kaks Tartust. Arvestuse aluseks on neljaliikmeline kooliealiste lastega perekond. Koolieelikutega rännates see summa väheneb – neile on sissepääs enamikku muuseumidesse tasuta.

Bensiinikulu on arvestatud umbes seitse liitrit saja kilomeetri kohta.

Reis nr 1

Tallinn – Sagadi metsamuuseum –

Rakvere linnus –

Äntu järved –

Emumägi – Tallinn

Sagadi metsamuuseum näitab, mida kõike on metsal olnud pakkuda meie esivanematele ja mida ta tähendab meile tänapäeval. Sest metsal on alati olnud eestlaste teadvuses eriline koht, metsa on kardetud ja austatud, kummardatud ja kirutud. Kindlasti leiab muuseumist ka midagi sellist, mida ise metsas muidu tähelegi panna ei oskaks. Perepilet: 6 eurot.

Rakvere linnuses saab tutvuda suurejooneliste keskaegsete kivilinnuse varemetega. Linnuses on põnevad väljapanekud ning imelise vaatega vaateplatvorm. Perepilet: 9 eurot.

Väike-Maarja lähedal tasub pilk peale heita Äntu järvedele, Roheline ehk Vahejärv ning Sinijärv panevad lapsed kindlasti oma erilise sinakasrohelise värvuse ja vee läbipaistvuse poolest ahhetama, Valgejärves on mõnus ujuda. Kui veab, näeb Sinijärves ka sukeldajate askeldamist.

Tasuta.

Emumägi on Pandivere kõrgustiku ja ühtlasi kogu Põhja-Eesti kõrgeim tipp – 166 m üle merepinna, millel asub 22m kõrgune vaatetorn. Seal on võimalik matkarajal ringi jalutada ja miks mitte ka RMK metsaonnide juures lõket teha ja öö mööda saata.

Tasuta.

Teekond umbes 330 kilomeetrit ehk bensiinikulud 29 eurot.

Kulud kokku:

44 eurot,

toidule jääb 56 eurot.

Reis nr 2

Paide Vallitorni ehitatud ajakeskus Wittenstein viib inimesed kiviaega, kust hakkab neid tasapisi tänapäeva tagasi tooma. See on suurepärane võimalus tutvuda erinevate ajastutega, lisaks pakub Paide Vallitorn suurepärast vaadet ümbruskonnale. Perepilet: 12 eurot.

Kilplala on Järvamaal üks isevärki teemapark, millel aeda pole, kuid värav ometi. Et Kilplalas elavad muidugi Kilplased, kes on kuulsad oma mõttetu tegevuse ja narritempude poolest, pakub see rõõmsat äratundmist ja muhelust pere nii suurtele kui väikestele. Ise pargis ringi jalutades ei mäleta teps mitte kõiki kilplaste kiikse, sellepärast on mõistlik perepakett vähemalt päev ette tellida. Lisaks kilplaste atraktsioonide ja naljandite tutvustamisele saab vaadata ka nukunäidendit, laulda ja tantsida ning ratsutada kepphobusel. Perepakett: 32 eurot.

Järva-Jaani vanatehnika varjupaik on tõeline maiuspala meesperele, kuid pakub äratundmist ka naistele. Seal on üle 300 omal ajal meie teedel liikunud auto, bussi, traktori jms, kuid ka näiteks teehöövel, mitu teraviljakombaini, keevitusagregaat ning jääpuur. Varjupaigas ei ole piletit, kuid sissepääsu kõrval seisab annetusauto (politseivärvides Zaporožets), mille kapotti paotades saab varjupaika toetada vastavalt oma südametunnistusele. Arvestame, et perekond annetab 5 eurot.

Valgehobusemäe 25meetrine vaatetorn pakub lummavat vaadet ja ronimisrõõmu kogu perele. Võib ka ümbruskonna matkaradadel jalutada, järvedes ujuda ja piknikuplatsidel einestada. Tasuta.

Teekond umbes 250 kilomeetrit ehk bensiinikulud umbes 22 eurot.

Kulud kokku: 71 eurot,

toidule jääb 29 eurot.

Reis nr 3

Tartu – Elistvere loomapark – Rakvere linnus – Äntu järved – Emumägi – Tartu

Elistvere loomapargis saab kohtuda piisoni, põdra, põhjapõdra, metssea, metskitse, karu, ilvese, rebase ja paljude teiste loomadega. Samuti on võimalik teha tiir loodusrajal ning uurida, kuidas elavad koprad. Perepilet: 6,39 eurot.

Rakvere linnusest loe reisist nr 1.

Perepilet: 9 eurot.

Äntu järvedest ja Emumäest loe

samuti reisist nr 1. Mõlemad tasuta.

Teekond umbes 300 ehk bensiini-

kulud 27 eurot.

Kulud kokku:

42,40 eurot,

toidule jääb 57,60 eurot.

Reis nr 4

Tartu – Põltsamaa loss – Kilplala – Järva-Jaani vanatehnika varjupaik – Emumägi – Tartu

Põltsamaa loss oli esinduslik rokokoostiilis sisekujundusega kolmekorruseline loss, endisaegsest hiilgusest saab aimu lossihoovis asuvas Põltsamaa muuseumis. Hoov on ka mõnus jalutus- ja piknikupaik. Perepilet: 2,50 eurot.

Kilplala teemapargist loe reisist nr 2 Perepakett: 32 eurot.

Samast saad lähemalt lugeda ka Järva-Jaani vanatehnika varjupaigast. Annetus 5 eurot.

Emumäest loe reisist nr 1. Tasuta.

Teekond umbes 250 km, bensiinikulud umbes 22 eurot.

Kulud kokku: 61,50 eurot,

toidule jääb 38,50 eurot.