Reisimine
18. juuni 2011, 09:04

Sääsk pistab, parm hammustab

Tegelikult sääsk ei pista, ta ei suru iminokka läbi naha, vaid uuristab nelja naasklitaolise lõuaga naha sisse augu.

Kuni jõuab verekapillaarini, mille seina rakud lükkab samamoodi ettevaatlikult laiali. Pärast torget naha sisse hakkab sääsk eritama hüübimist takistavaid aineid – antikoagulante – sisaldavat sülge. See muide soodustab ka taimede mahlavoolu. Lahkub sääsk söögikohast kaks-kolm korda raskemana kui sinna saabudes. Parm aga ei peenutse: ta rebib lihtsalt saagi ihust tüki välja ja hakkab august purskuvat verd jooma. Just seetõttu on parmuhammustus väga valus. Sääsk suudab endal teinekord kõhu nii täis süüa, et inimene ei pane tähelegi. Parmu lõuna algust on aga võimatu mitte märgata.