Reisimine
25. august 2010, 06:58

Põltsamaa võlud: roosid ja vein, lossist rääkimata (3)

Kui vähegi võimalik, jääge Põltsamaal pidama. Keerake trassilt maha ja vaadake väikelinn üle. Võta aega veidi ringi vaadata – huvitavat ja hingekosutavat on palju.

Aga mida Põltsamaa linnas ja selle ümber kaeda? Kui kohalikelt elanikelt seda pärida, head marsruuti küsida, siis soovitatakse järgmist:

"Meil on kõik ilus. Tõsiselt."

"Linnuses ja veinikeldris juba igav ei hakka."

"Vein ja juust – väga hea! Eriti veel, kui mekid üht ja siis kohe teist peale. Tõeline hitt turistidele."

"Aga muidugi nautige meie roose! Milline vaatepilt see on!"

"Muuseumid ja kirik. Neist ei saa niisama mööda minna."

"Sõpruse park on vahva koht. Seal pidasime ju digilaulupidugi hiljuti."

Selleks et kõik need kohad ja rohkemgi veel üle vaadata, võtke päev või pool, parem siis juba terve päev. Aja saate sisustada täpselt nõnda, nagu ise soovite. Millest alustada, on jällegi igaühe vaba valik. Kas roosisaar (jalutuskäik seal olla tõhusaim ravim argirutiini vastu!) ja roosiaed. Või pargid. Või turismimagnetiks kujunenud lossihoovi veinikelder (seal on ka toidumuuseum), kus saab degusteerida nii Põltsamaa veine kui ka juustu ampsata peale.

Kunagises kuningalinnas tasub ka muuseumidele ring peale teha. Muide, lossihoovis olevas pressimuuseumis näeb murranguid Eesti elus – nimelt ajalehtede esikülgi Eesti ajaloo pöördelistest sündmustest.

Kui juba Põltsamaal olete, siis vaadake üle ka veinipealinnast mitte kaugele jääv vaatamisväärsus – metsane küngas, mille tipus olev rändrahn tähistab Mandri-Eesti keskpunkti.

Aga mida saab teha Naistesaarel ja kas see on ainult naistele mõeldud? Või Saunasaarel? Ning mis on saanud I Eesti lipu sünnimajast? Kõige parem on seda kõike ise teada saada kohapeal.