Runningblade
Tehnika
17. mai 2010, 11:10

Video: Muruniitjal üle 160 km/h? (1)

Läinud aasta lõpus ületas uudiskünnise Brittide katse üritada püstitada uut kiirusrekordit muruniitjatel. Senine rekord kehtib alates 2004. aastast kui Bob Cleveland suutis oma muru pügava sõiduvahendi ajada 80,792 miilini tunnis.

Olgu siinkohal öeldud, et kui jutt käib muruniitjatest, siis peab seda olema võimalik ka sihtotstarbeliselt kasutama. Muidugi ei pea rekordiüritusel tingimata muru pügama, kuid mõistliku aja jooksul peab olema võimalik kõik vajalikud detailid külge sättida.

Järgmisel pühapäeval, 23. mail, paneb Stephen Vokinsi juhitud meeskond oma sõiduriista paika ning algab jaht 100 miilise tunnikiiruse alistamiseks. Mehe enda sõnul suudaks nende aparaat vajadusel 44,8 meetrit sekundis ka muru pügama, kuid rekordsõit sooritatakse siiski kõva kattega pinnasel. Niiduki rooli istub Don Wales, kelle nimel on kogunisti kaheksa eriskummaliste sõidukitega püstitatud rekordit. Muide, mees ise on kuulsast Campbellide suguvõsast, kust ennegi on kiirusejanulisi inimesi leidunud.

Jõudmaks kiiruseni 100 miili tunnis tuli niiduki juures teha terve rida keerulisi insenertehnilisi ümberehitusi. Vokinsi sõnul osteti jõuallikas Kawasakilt kuid aerodünaamikaga tuli endal tegeleda. Ja seda võeti üsna tõsiselt, sest kuna ühelgi muruniitjal pole sportautodele omaseid voolundeid ning oht lihtsalt õhku tõusta oli suur.

Alloleval videoklipil on Bob Clevelandi muruniitja.