VÄGA SARNASED: Tänavu 2. aprillil Lõuna-Poolas süüdatud lõkketules võib selgelt eristada eelmise paavsti Johannes Paulus II kujutist. Lõke süüdati Johannes Paulus II teisel surma-aastapäeval tema sünnikoha lähistel.
Maailm
18. oktoober 2007, 00:00

Johannes Paulus II ilmutas end lõkketules (23)

Katoliiklikud veebileheküljed levitavad tänavu 2. aprillil (paavst Johannes Paulus II teisel surma-aastapäeval) Poolas tehtud müstilist fotot lõkketulest, mis väga sarnaneb kadunud paavstiga.

Niisuguse tulekuju ilmumist peavad paljud katoliiklased paavsti imeteoks. Tänavu 2. aprillil Lõuna-Poolas Beskid Zywieckis paavst Johannes Paulus II teisel surma-aastapäeval süüdatud lõket pildistas kohalik tööline Gregorz Lukasik. Seda, et tuli on sarnane kadunud paavsti endaga, märkas ta alles kodus, kui tehtud fotosid vaatas.

"Ma olin nii õnnelik ja näitasin pilti ühele kohalikule piiskopile. Ta ütles, et kadunud paavst Johannes Paulus II tegi eluajal palju palverännakuid ning ta jätkab neid ka pärast surma," tsiteerivad ajalehed hobifotograafi.

Sünnikoha lähistel

Väärib tähelepanu, et Beskid Zywieckile üsna lähedal asub Wadowice, kus hilisem paavst Johannes Paulus II 18. mail 1920 Karol Jozef Wojtyla nime all sündis.

Teade imelisest fotost jõudis kiiresti ka Vatikani. Paavst Johannes Paulus II hea sõber, telejaama Vatikan News Service direktor preester Jarek Cielecki sõitis isiklikult Poolasse, et pildi teinud mehega rääkida. Vatikani tagasi jõudnud, teatas ta, et pildil on tõepoolest paavst Johannes Paulus II.

Skeptikute arvamus, et lõkketule sarnasus eelmise paavsti siluetiga on juhuslik kokkulangemine, Cieleckit ei kõiguta. "Me näeme fotol selgelt leekides ühte inimest. Ma usun, et see on Jumala teener paavst Johannes Paulus II," tsiteeris Vatikani telejuhti Inglise ajaleht Daily Mail.

Tasub meenutada, et praegune paavst Benedictus XVI ütles mullu kevadel poolakatele, et loodab oma eelkäija Johannes Paulus II peatset pühakuks kuulutamist.

Kiiresti pühakuks

Pühakuks kuulutamisele eelneb õndsaks kuulutamine, milleks on vaja tõendit ime kohta.

Tavaliselt on selleks meditsiiniline tervenemine, millel puudub teaduslik selgitus. Pühakuks kuulutamiseks tuleb leida veel teine ime.

Ametlikel andmetel on Vatikan saanud üle 20 000 sõnumi, mis kinnitavad Johannes Paulus II poole suunatud palvete headtegevat või imelist mõju.

Tavaliselt alustatakse õndsaks kuulutamise protsessi alles viis aastat pärast kandidaadi surma, kuid paavst võib seda kiirendada. Ema Teresa kanoniseerimine algas näiteks juba poolteist aastat pärast tema surma.

Johannes Paulus II matusemissat 2005. aasta aprillis katkestasid rahvahulga hüüded "Santo, Santo!" ("pühak, pühak").

Loosungitelt aga võis lugeda "Santo subito!" ("kohe pühakuks").

Johannes Paulus II järeltulija paavst Benedictus XVI alustaski eelkäija õndsaks kuulutamise ametlikku protsessi juba napp kaks kuud pärast tema surma.