Uudised
7. aprill 1998, 00:00

Kaheksa panka asutasid eraisikute krediidiregistri

HELVE LAASIK

Kaheksa Eesti kommertspanga, Forekspanga, ERA Panga, EVEA Panga, Hansapanga, Hoiupanga, Maapanga, Tallinna Panga ning Ühispanga esindajad kirjutasid eile alla eraisikute krediidiregistri lepingule, mis on abiks petturite leidmisel ja laenude kiirel väljastamisel.

"Krediidiregister on andmete kogum, kus registreeritakse krediidiasutuste eraklientide laenud, järelmaksud ja liisingud," ütles registrit pidava Krediidiinfo asedirektor Alar Jääger.

Registri eesmärk on tagada krediidiasutustele petturite avastamine. Kui inimene on korrektne, siis tagatakse talle kiire ja korrektne asjaajamine. Registri juriidiliseks aluseks on osalejate vahel sõlmitav andmevahetusleping, mille alusel on osalejal õigus saada infot ning samas ka kohustus kogu säärane info vastavalt kokkulepitud tähtajale registrisse sisestada.

Registri kasutamise aluseks on isikukood, mille alusel salvestatakse info ning toimuvad päringud. Registri sisuks on info füüsilise isiku krediidikõlblikkusest. Registreeritakse kõik eraisiku võetud kohustused, mis jagatakse järgmistesse rühmadesse: krediit, arvelduskrediit, krediitkaart, käendus, kasutusrent, kapitalirent, tarbijafaktooring, järelmaksuga müük. Lisaks ülaltoodule registreeritakse ka kõik maksehäired, milleks loetakse laenusaaja poolt krediidilepingujärgse rahalise kohustuse täitmatajätmine rohkem kui 45 päeva pärast maksetähtaega.

Register asub Krediidiinfo hallatavas arvutis. Andmebaasi turvalisus tagatakse tehniliste ja organisatoorsete vahenditega.

Andmebaasi pääsevad pankade määratud töötajad, kokku umbes paarkümmend inimest. Nemad teevad andmebaasi vastava päringu ja saavad sealt ka vastuse. Kogu register hõlmab umbes 60 000 - 70 000 inimest. Register jääb avatuks ainult ühinenud krediidiasutustele.

Edaspidi on registriga võimalik ühineda kõikidel tegutsevatel krediidiasutustel, ka liisingufirmadel ja muudel suurematel krediteerijatel. Otsuse registris osalemiseks langetab AS Krediidiinfo nõukogu, kuhu kuuluvad seitsme panga esindajad.

Kadaka turule pankade andmebaasid ei ole jõudnud

Kahjuks on meil kurbi kogemusi minevikust, kus andmebaase on kurjasti kasutatud. Samas on Eestis oluliselt rohkem registreid, kus on märksa rohkem infot kui Eraisikute Krediidiregistris saab olema.

"Loodame, et reguleerijate poolelt suudame erainitsiatiivile anda väärilise toe. Asutatud register kujutab endast tulevikus võimsat relva ning neid võib kasutada nii heas kui halvas tähenduses," nentis Eesti Panga asepresident Peeter Lõhmus.

Hansapank Eesti peadirektor Indrek Neivelt märkis, et Riigikogu liikmete, samuti börsiettevõtete juhtkonna varanduslikust seisust on avalikkusel üsna täpne ülevaade.

"Pankade andmebaase seni Kadaka turul müüa ei ole, loodame, et neid sinna kunagi ka ei tule," ütles Neivelt.

Enamikus Euroopa riikides töötavad tarbijakrediitide registrid, kus registreeritakse info kõikvõimalikku tüüpi eraisikute võlakohustuste kohta. Sääraste registrite sisu varieerub sõltuvalt riigist ja seadustest. Peamised registrite kasutajad on pangad, liisingufirmad, krediitkaarte väljastavad firmad, kütusefirmad, kaubamajad, postimüügifirmad, kindlustusfirmad, automüüjad.

VAMBOLA SALUPUU foto

Kaheksa panga esindajate allkirjastatud lepinguga sündis eraisikute krediidiregister, mis peaks tööle hakkama juba mais.