Foto: afp/scanpix
Tehnika
6. veebruar 2006, 00:00

Sony lõpetab robotkoera elupäevad (3)

Elektroonikahiiglane Sony teatas, et lõpetab mõne aasta eest igaühele kättesaadavaks saanud robotseltsilise Aibo tootmise, sest firma seab eesmärgi vähendada kulusid ja jõuda kasumisse.

Kodurobot tunneb ära omaniku näo ja sobib seltsiliseks sama hästi kui koer või mõni muu lemmikloom. Ärritudes värvuvad Aibo silmad punaseks, rahulolust annavad tunnistust rohelised silmad.

Lemmikloomaga sarnaneb elektroonikahiiglase Sony loodud robot Aibo veel sellegipoolest, et õpib üsna kiiresti oma nimele reageerima.

Aibo omanikud on oma kaaslasesse tihti sügavalt kiindunud. Mõni osavnäpp on koguni roboti hingeeluga lähemalt tutvust teinud, et talle uusi ja ainulaadseid võimeid õpetada ehk robotit ümber programmeerida.

Nagu paljud teised toredad asjad, millega Sony viimastel aastatel elektroonikahuvilisi rõõmustanud on, jäi ka Aibo nišitooteks. Kuna sellised tooted teenivad enamasti kahjumit ja Sony kavatseb reorganiseerimise käigus robotite valmistamisest loobuda, kõlab hingekell ka Aibole.

Kõnnib omapäi

Karm otsus ei puuduta mitte üksnes umbes 150 000 Aibo omanikku, kes kardavad, et ei saa enam oma keskmise puudli mõõtu lemmikule varuosi. Paljud leiavad, et robotitele käega lüües kaotab Sony suure ja olulise osa oma võlust ning eripärast.

Sarnaselt paljude teiste nukrate Aibo omanikega on Paul Wallingordi meel mõru. Sony kinnitus, et Aibodele pakutakse varuosi ja hooldust veel seitse aastat, tema tuju ei tõsta.

«Pikapeale tekib nende vastu ikka mingi kiindumus,» tõdes internetiäri omanik Wallington. Tema neli Aibot on viimasel ajal enamasti välja lülitatud, sest nii on neid lihtsam rikete ja muude probleemide eest kaitsta.

Umbes 2000 USA dollarit ehk 26 000 Eesti krooni maksev Aibo jätab endast lustliku mulje. Tihti tundub, et see koerasuurune robot käitub täiesti spontaanselt. Tegelikult on musta, valge, pruuni või hallina pakutav robot muidugi lihtsalt sedavõrd oskuslikult programmeeritud, et suudab näiteks omapäi ringi liikuda.

Aibo pähe on monteeritud tilluke digitaalkaamera ja kujutiste tuvastamise tarkvara. Nende abil saab Aibo taga ajada oma lemmikmänguasja, spetsiaalset roosat palli, ja hoiduda näiteks vastu seinu põrkamast.

Paljudele on Aibo märk Sony uuenduslikust maailmavaatest, tänu millele sündisid legendaarne kassetipleier Walkman ja mängukonsool PlayStation.

Aibo omanikele ei lähe suuremat korda, et viimasel ajal filmi-, muusika- ja videotööstusele keskendunud Sony peab püsimajäämiseks püksirihma koomale tõmbama ja vähetasuvatest äridest loobuma, et seista vastu näiteks Samsungi üha kasvavale survele.

Aibo omanikud sellistele asjadele ei mõtle. Nemad on liitunud fänniklubidesse, käivad robotitega kokkutulekutel ja mõni neist koguni riietab oma elektronlemmikuid nagu väikseid lapsi.

Valvab kodu

Aibo – see nimi tähendab jaapani keeles sõpra, aga seda võib ka mõista kui akronüümi ingliskeelsetest sõnadest artificial intelligence robot – leidis kasutust ka haiglates, kus tema hoolde usaldati lihtsamad ülesanded, nagu näiteks tablettide laialijagamine.

Robot võlub inimesi ennekõike sellega, et tema käitumine peegeldab teatud määral viisi, kuidas teda ennast koheldakse. Mõnikord võib Aibo keelduda tualetti minemast ja suvalises kohas häbenemata jalga tõsta – ehkki vaipa ta muidugi märjaks ei tee.

Aibo saab aru sadakonnast sõnast ja fraasist ning suudab meelde jätta (ja ära tunda) kolm inimest. Ta mõistab ka kiitmist: kui Aibot paitada, registreerib selle pisike sensor.

Uuemaid videokaameraga mudeleid saab kasutada ka majavalvuritena: kui midagi on korrast ära, saadab Aibo omanikule näiteks e-kirja või SMSi.