Foto: Aldo Luud
Tööelu
19. mai 2023, 16:10

POOLED ÕPETAJAD LAHKUVAD: kuidas neid tõhusamalt aidata? (29)

Hiljutisel Eesti Haridustöötajate Liidu aastakonverentsil oli teemaks õpetaja toetamine ja mentorlus.

Eestis on suur õpetajate puudus, 50% tööle asunud õpetajaist lahkub koolist nelja esimese aastaga, seetõttu on oluline õpetajatele hea töökeskkonna loomine. Konverentsil räägiti, kuidas säilitada enda vaimset heaolu, olla õnnelik ja leida tasakaalu muutuvas õpikeskkonnas, mida saavad õpetajad ise teha üksteist toetava koostöökeskkonna loomiseks ja keerukate õpisituatsioonide lahendamiseks, leides samal ajal aega ka enda jaoks. Arutleti ka, mida saab olukorra parandamiseks veel ära teha riik ja mis võimalused on koolijuhil.

Haridus- ja teadusminister Kristina Kallas rõhutas oma virtuaalses sõnavõtus järelkasvu ja töötasu olulisust. Tööõnnest, selle hoidmisest ja puudumise äratundmisest rääkis tervisekassa juht Rain Laane. Kahe kogenud õpetaja-mentori eestvõttel – Marit Tarkin Kuressaare Nooruse Koolist ja Vilve Pohla Tartu Rakenduslikust Kolledžist – arutleti, kuidas saab mentor õpetajat töökohal aidata.

Tallinna ülikooli haridusteaduste instituudi õpetajahariduse professor Katrin Poom-Valickis rääkis koostöö ja mentorluse olulisusest, Viimsi gümnaasiumi juht ja mentor Karmen Paul koolijuhi rollist kollegiaalse koostöö ja mentorluse toetamisel. Päeva võttis kokku vestlusring „Kuidas hoida õpetajat koolis?“.