MAAMAKS TÕUSEB MÕÕDUKALT: Kuigi maa maksustamishind tõusis peale värsket hindamist kümme korda, siis selle väärtuseni jõuab maamaks alles mitme aasta pärast.

Foto: Martin Ahven
Tarbija
17. mai 2023, 10:03

MAA ON KÜMME KORDA KALLIM! Kui palju tõuseb nüüd maamaks? (11)

Mullu viis maa-amet läbi korralise maade hindamise, mis tõstis kordades maade väärtust. Nüüd on inimesed mures, mis saab nende maamaksust: kas seegi võib mitmekordistuda?

Maade värske hindamine on löönud nii eravestlused kui sotsiaalmeediagrupid kihama. Inimesed ei tea, mis moodi mõjutab uus maksustamishind alates järgmisest aastast nende maamaksu. „Minu 2000ruuduse Nõmme krundi maksustamishind oli enne 32 000 eurot, nüüd 219 000. Kas pean hakkama maamaksu seitse korda rohkem maksma?” on koduomanik nõutu.

Võrreldes 2001. aastal tehtud hindamisega tõsteti mullu maade väärtust keskmiselt kaheksa korda. Eriti suure hüppe tegi maa väärtus näiteks Lääne-Harju vallas Kulna külas – 56,7 korda – ja Saku vallas Tammemäel – 44,1 korda. See aga ei tähenda, et järgmisest aastast hakkaksid sealsed elanikud praegusest nii palju kordi kõrgemat maamaksu maksma.

Edasi lugemiseks: