ÜLEPEAKAELA VÕLGADES: Pole enam sugugi erandlik juhus, kui võlanõustaja juurde jõuab inimene, kel 20 000 eurot võlgu ja kümme erinevat võlausaldajat.

Foto: Alamy / Vida Press
Raha
7. mai 2023, 09:59

VARAST LAGE JA KÕRVUNI VÕLGADES: „Võtsin välja oma pensioni, et maksta osa 55 000eurosest võlast.“ (10)

Aina enam jõuab kohtu ette inimesi, kelle võlad on nii suureks paisunud, et nendega ise enam hakkama ei saada. Heli jaoks oli parimaks variandiks eraisiku pankrot: „Et saaks normaalse inimese moodi eluga edasi minna. Ilma et iga päev keegi helistaks, nõudeid esitaks või kirju saadaks.“

„Inimeste hulk, kes meie juurde jõuavad, on metsik ja võlgade kogused on ajaga suurenenud. Kui ma alustasin kümme aastat tagasi, siis 5000 eurot ja kolm võlausaldajat oli suur juhtum. Praegu on inimene, kellel on 20 000 eurot võlgu ja kuni kümme võlausaldajat, täiesti tavaline,” räägib MTÜ Perepuu võlanõustaja Evelyn Eichhorst.

Kohtulahenditest on näha, et võlgadesse satutakse mõtlematu laenamise tõttu. Sissetuleku puudumisel või ajutisel vähenemisel kaetakse kulud laenuga. Samuti võetakse laenu hasartmängusõltuvuse ja pettuste tõttu. Laenude tagasimaksmisel tekivad aga ühel hetkel raskused, sest oma sissetulekust ei suudeta neid tasuda. Nii tuleb vanade laenude katteks võtta aina uusi. Lõputult selline laenukarussell aga töötada ei saa. Mingil hetkel ammenduvad kohad, kust juurde laenata, ja võlausaldajad hakkavad raha sisse nõudma.

Edasi lugemiseks: