RUUMID TÜHJAKS? Valitsuse plaanitav maksutõus võib Ida-Viru turismindusele olla korralik maksahaak.

Foto: Priit Simson / Delfi Meedia
Eesti uudised
18. aprill 2023, 11:35

MAJUTUSHINNAD LAKKE! Turismiettevõtjate appikarje: maksutõus tähendaks kõike halba (29)

Uuel võimuliidul on plaan tõsta majutusasutuste käibemaksu seniselt 9 protsendilt 22 protsendile. Ida-Viru turismiettevõtjate kiirküsitlus näitas, et kogu maksutõus süstitakse majutuse hindadele, sest kellelgi reserve ei ole. „Turismisektori tervis on väga kehv,“ öeldakse ühispöördumises valitsusele.

„Sektori kasumlikkus on väike. Turismi rekordaastal 2019. aastal oli sektori kasum Eestis kokku vaid 29 miljonit eurot, mis ei võimalda riigil kokku koguda plaanitud lisanduvat tulu 40 miljon eurot,“ tuuakse välja Ida-Viru turismiklastri ühispöördumises seoses käibemaksu plaanitava tõusuga. „Turismisektori tervis on väga kehv. Covidi-aastatel – 2020 ja 202 – oli sektori kahjum kokku 39 miljonit eurot. 2022. aasta andmeid veel pole, kuid see möödus energiakriisi kammitsais. Ida-Virumaa olukord on kõige problemaatilisem, sest oleme kaotanud peamise välisturu Venemaa ja sellega ligi veerand turistidest.“

Ida-Viru turisminduses tegutsejad ütlevad, et maksutõus halvab kogu sektori. Seda illustreerib nende hinnangul hinnavõrdlus. Tõstes käibemaksu määra 13% võrra, kujunevad sellised hinnad:

  • spaas Narva-Jõesuus tõuseb hind vähemalt 12% ja toa hinnaks kujuneb 145 eurot;

  • spaas Lätis Jurmalas (kusjuures pealinna lähedane) on toa hind 136 eurot;

  • spaas Soomes Imatras on toa hind 130 eurot.

Ühispöördumises tuuakse välja, et maksutõus tähendaks kõike halba: riigi tulud kahaneksid, mitte ei tõuseks, ja suureneb piirkondlik mahajäämus, kuna turismisektor on üks väheseid tõsiseltvõetavaid tööandjaid ääremaal.

Ida-Viru turisminduses tegutsejate hinnangul tuleks käibemaksu määra arvutada, tehes põhjaliku mõjuanalüüsi, mis arvestab lähiriikides kehtivate määradega. Muu hulgas soovitatakse valitsusel tõsta alampalga maksumäära väiksemas tempos, kuna see tõstab veelgi hindu, ning võimaliku tuluallikana kaaluda Airbnb ja muude külaliskorterite väljarentimise üüritulu pealt käibemaksu kogumist.

„Muudatus ei puuduta ainult majutust, vaid kogu sektorit: kui turist ei tule, siis jäävad klientidest ilma ka vaatamisväärsused, toitlustus, aktiivsed teenused ning seda üle Eesti. Seetõttu toob plaanitud muudatus lisaks kaasa ka piirkondliku mahajäämuse olulise suurenemise, mis on vastuolus koalitsioonileppe eesmärgiga nr. 4: vähendada piirkondlikku mahajäämust,“ öeldakse pöördumises. „Turismivaldkond on sageli just ääremaal üks väheseid tõsiseltvõetavaid tööpakkujaid. Kui linnast saab käia tööl tehases, kaubakeskuses jm, siis maavaldades on turismisektor üks väheseid jätksuutlikke tööandjaid.“